banner913
banner932
banner1012

Fermuar nasıl bulundu?

banner1020

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi fermuar nasıl bulundu biliyor musunuz? İşte Fermuarın hikayesi...

banner974
Fermuar nasıl bulundu?

banner971

Fermuarın günlük yaşantımızda kıyafetten ev tekstiline, dekorasyondan ayakkabılarımıza kadar kullanıyoruz. Peki, hayatımızın vazgeçilmezi olan fermuarın nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz?

Fermuar metal ya da plastik dişlilerden oluşan bir sistem ile kumaş parçasının birleştirilmesine yarayan icattır. 851'de Chicago’dan Whitcomb Judson uzun ayakkabı bağının yerine geçmesi için bir tasarımla uğraşıyordu.

1893 yılında ilkel fermuar denebilen bir tasarımın patentini aldı. Ancak bu patentte fermuar kelimesi geçmiyordu. Patentini aldığı ürün "Claps Loker" daha karmaşık bir ayakkabı tokasıydı.

Seri üretim için bir şirket kuruldu ve işin başına da Gideon Sundback getirildi. Sundback  bu ilkel fermuarı geliştirerek 1913'te modern fermuarın tasarımı ortaya çıktı.

Uçak ve bilgisayarın icadı daha kısa sürmüş
Fermuarın basit yapısının ardında çok ciddi bir çalışma var. Tasarımı oldukça uzun bir zaman aldı. Maryland Üniversitesi'nden tarihçi Robert Friedel'e göre fermuar tasarımı bilgisayar ve uçağın icadından daha uzun sürdü.

Fermuarın yapımındaki en önemli nokta tasarımıydı. Mükemmel işlemesi için çok uğraşıldı. Ancak icadının üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen günümüzde eşyalar için en uygun kapatma yöntemi değildir. Fermuarın tarihi ile ilgili bir kitap yazan Friedel, onun hakkettiği değeri görmediğine inanıyor.

Fermuar ilk olarak botlarda ve tütün kesenelerinde kullanılıyordu. Ortaya çıkışının 20. yılında moda sektöründe kullanılmaya başlandı. İlk tanıtımı "Erkekler için En Yeni Buluş" şeklinde oldu. Esquire dergisi 1930'ların sonlarında yaptığı bu slogan ile erkek pantolonlarının fermuarını işaret etti...

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra fermuar asilik ile anılmaya başlandı. Hollywood'da başlayan bu asilik The Wild One filminde Marlon Brando'ya  bol fermuarlı motosiklet ceketi giydirdi

Bu durum fermuara kaba, asi ve cinselliği temsil eden bir hava kattı

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.