banner913
banner932
banner1012

Dünyanın En Pahalı 10 Maddesi

banner1020

Dünyanın en pahalı 10 maddesini gram üzerinden hesaplamalarıyla sizlerle paylaşalım istedik. Listeye başlamadan önce belirtelim, Sağlıktan takı üretimine, nükleer çalışmalardan zaman ölçmeye kadar bir çok araştırma için farklı bileşenler kullanıyoruz. Bunların bazıları yapay bazıları ise doğadan elde ettiklerimiz. Bakalım fiyatlarıyla dudak uçuklatan bu maddeler hangileriymiş…

banner974
Dünyanın En Pahalı 10 Maddesi

banner971

 

 

1. Plutonyum

plutonyum
Gram maliyeti: 6.000 Dolar
Uranyumun nükleer atığıdır ve çok nadir olarak doğal biçimde bulunabilir. Genel olarak nükleer reaktörlerin kalbinde ve uzun ömürlü enerji ihtiyacı duyan uydularda mevcuttur.

2. Painite

painite-2
Gram maliyeti: 9,000 – 300,000 dolar arasında değişiyor
Painitei dünyanın en nadir minerallerinden biridir. Yerini tespit etmenin zorluğuna göre fiyatı değişkenlik gösterir. Takı üretiminde kullanılmasıyla bilinir.

3. Grandidierite

Grandidierite-3
Gram maliyeti: Ortalama 10,000 dolar
Sadece Madagaskarda bulundu, bu mavimsi yeşil mineral pleokroyik ve mavi, yeşil ve beyaz ışık iletebilir. Lüks mücevher üretiminde kullanılır.

4. Soliris

SOLIRIS_BOTTLe-4
Gram maliyet: 13.880 dolar
Soliris’in dünyadaki en pahalı ilaç olduğunu söyleniyor. Ölümcül bir rahatsızlık olan Hemolitik Böbrek Sendromu tedavisinde kullanılır. Bu hastalık, kırmızı kan hücrelerini yok etmesiyle biliniyor.

5. Taaffeit Taşı

Taaffeit
Gram maliyeti: 20.000 dolar
Temelde sınırlı miktarda bulunan, Taaffeite çok değerlidir. Taaffeite, kırmızıdan mora kadar renk çeşitli renklerde bulunabilir. Takı üretiminde kullanılır.

6. Tritium

Tritium-6
Gram maliyeti: 40,000 dolar
Tritium, nükleer reaktörlerin kalbini dolduran, aynı zamanda dünyadaki en pahalı malzemelerden bir tanesidir. Süper ağır bir hidrojen türüdür, aynı zamanda bazı nükleer silahların da önemli bileşenlerindendir.

7. Elmas

elmas-7
Gram maliyeti: 55,000 – 108.000 dolar (5 Karat)
Saydığımız maddeler içerisinde en bilindik olan şüphesiz ki elmas. Elmaslar, yer kabuğunun ve üst mantonun derinliklerinde yoğun sıcaklıklar ve basınçlar altında oluşurlar.

8. Kaliforniyum

kaliforniyum-8
Gram maliyeti: 27 Milyon dolar
Sembolü CF, atom numarası 98 olan radyoaktif metalik bir kimyasal element kaliforniyum, ilk kez 1950 senesinde Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Altın ya da gümüş arama çalışmalarında nötron kaynağı olarak kullanılmasının yanısıra nükleer reaktörlerin başlatılmasında fisyon parçacıkları kaynağı olarak da kullanılır.

9. Endohedral fullerenes

Endohedral fullerenes-9
Gram maliyeti: 160 Milyon Dolar
Oldukça hassas atom saatleri için kullanılan bir karbon izotopudur. Zamanı en doğru şekilde ölçmek için kullanılır.

10. Antimadde

antimadde-10
Gram maliyeti: 100 Trilyon Dolar
Şüphesiz ki sıralamanın en pahalı ve en ilgi çekici olanı. Kısaca bahsedelim -meraklılarına araştırmalarını öneririz, Maddenin ters ikizidir. Paul Dirac denklemiyle ortaya çıkmış ve daha sonraki gözlemlerle de varlığı kanıtlanmıştır. Big bang kuramına göre evren bir toz bulutu iken, madde ve antimadde etkileşim haline girer ve bu iki elementin çarpışması sonucu ortaya çok büyük bir enerji çıkar ve ortaya çıkan bu büyük enerji ile evren büyümeye başlar. Tarihi tam olarak bilinmese de, Sibirya’ya antimadde parçasının çarptığı düşünülmektedir. Yapılan son araştırmalara göre fırtınaların üzerinde karşıt madde oluşmaktadır. Fermi uzay teleskopuyla gözlemlenen bulgu, karşıt maddenin ilk kez doğal yollalarla oluşabileceğini ortaya çıkartmıştır.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.