banner913
banner932
banner1012

“İdareciler” için yeni bir Cezaevi


Ürün Solyalı

Ürün Solyalı

Okunma 09 Mayıs 2017, 10:19

KKTC Cumhuriyet  Meclisi Fasıl 154 Ceza Yasası’nda 2014 yılında yapmış olduğu değişiklikler ile üç önemli madde eklemiş ve/veya değiştirmiştir.

Devlet İdaresi Aleyhine İşlenen  Suçlar Kısmında ve Yolsuzluk ve Görevi Kötüye Kullanma bölümünde düzenlenen tasanın 105, 105A ve 106. Maddeleri aslında bizlere ciddi bir  de yol çiziyor.

Buna ek olarak “İdarecilere” ve Kamu görevlilerine aklınızı başınıza alın mesajını veriyor.

Bu maddeler içerik bakımından, başkalarının haklarını haleldar etmek veya kamunun zararına sebep olmak veya kendisine veya başkalarına menfaat sağlamak amacıyla, görevinin gereklerine aykırı hareket eden veya mahkeme kararlarına aykırı fiilde bulunan kamu hizmetinde görevli kişileri iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmanın imkanını sağlamakta.

Görevinin gereklerini yerine getirmeyi ihmal eden veya görevinin gereklerini yerine getirmekte gecikmek suretiyle başkalarının haklarını haleldar eden, kamunun zararına sebep olan veya kendisine veya başkalarına menfaat sağlayan veya mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlü olduğu halde bunları uygulamayan veya bunların uygulanmasını geciktiren kamu hizmetinde görevli kişileri iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmanın imkanını sağlamakta.

Ve  kamu personeli istihdam edilmesi konusunda yetkiye sahip olup, ilgili mevzuatın istihdam usulüyle ilgili gereklerini yerine getirmeksizin istihdam yapan veya yapılmasına yol açan kamu hizmetinde görevli kişileri beş yıla kadar hapislik ile cezalandırılmasını öngörmekte.

Yukarıda saymış olduğum tüm bu yasa maddeleri aslında son bir yıldır çok sıklıkla karşımıza çıkmakta.

UBP-DP hükümeti döneminde öne çıkan Salamis Sit Alanındaki Derecelendirmede yapılan tartışmalar, Bedi’s Piknik alanı için alınan Ara Emri’ne uymama, Mecliste gündeme gelen Kooperatif Merkez Bankasındaki tutum ve davranışlar ve harcamalar, Cratos – Kıb-TEK kararı,  DAÜ’ye  ve KIB-TEK’e yapıldıüı iddia edilen usulsüz istihdamlar, Usulsüz Vatandaşlıklar ve daha sayamadığım bir çok karar ve usül gibi idarenin yetkilerini ve görevlerini yerine getirmekte zaafiyet gösterdiği birkaç başlık.

Şikayet müessesini eğer çalıştırısak sanırım son zamanlarda idarecilik yapan bir çok kişi Cezaevine girmekle karşı karşıya kalacak.

Diğer taraftan da toplumun adalet tatmini için bu gerekli değil mi?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.