banner913
banner932
banner1012

Ruh Sağlığınızı Koruyabilmek İçin Kazanmanız Gereken 9 Alışkanlık

banner1020

Her nerede yaşarsanız yaşayın yaşam gün geçtikçe zorlaşıyor ve insanlar yavaş yavaş psikolojik olarak tükeniyor. Her ne kadar kendimizi maddi ya da manevi kazançlarımızla avutmaya çalışsak da sonuç olarak yorgun düşüyor ve kendimizi ve hayatımızı sorgulamaya başlıyoruz. İşte bu döngünün içinde ruh sağlığımızı biraz olsun koruyabilmek için günlük hayatımızda uygulayacağımız bazı alışkanlıklar kazanabiliriz. Bu alışkanlıkla hayatın yoğunluğuna kısa bir ara verip her şeye dışarıdan bakmamıza yardımcı olacak.

banner974
Ruh Sağlığınızı Koruyabilmek İçin Kazanmanız Gereken 9 Alışkanlık

banner971

 

1. Uzun yürüyüşler yapın

yuruyus-ruh-sagligi
Yapılan araştırmalarda yürümenin zihni boşaltmaya ve rahatlamaya yardım ettiği sonucuna varılmış. Birçok insan çok fazla stres altında kaldığında yürümeyi veya koşmayı tercih ediyor. Ayrıca bu uzun yürüyüşler sırasında omuzların düşük olması da sizi psikolojik olarak olumsuz düşüncelere itiyor. Bu yüzden omuzlar geride olabildiğince uzun yürüyüşler psikolojinizi olumlu yönde etkileyecektir.

2. Her şeyin fotoğrafını çekmeyi bırakın

ruh-sagligi-fotograf
Çoğu zaman hatıra olsun diye ya da sosyal medyada paylaşmak için yediğimiz yemekten yürüdüğümüz yola kadar her şeyin fotoğrafını çekiyoruz. Ama yine yapılan psikolojik araştırmalar gösteriyor ki sürekli bir şeyin fotoğrafını çektiğinizde yaptığınız şeylerden zevk alamıyor ve anın tadını çıkarmaktan çok fotoğrafa odaklanıyorsunuz.

3. Egzersiz yapın

egzersiz-tuh-sagligi
Mutlaka haftada en 3 defa düzenli egzersiz yapmaya çalışın. University College London’da yapılan bir araştırmaya göre haftada en 3 kere egzersiz yapanların daha az depresyona girdiği görülüyor. Depresif insanların büyük bir çoğunluğu ise düzenli egzersiz yapmıyor.

4. Ertelemeyi bırakın

ertelemek-ruh-sagligi
Yapmanız gereken şeyleri erteledikçe kafanız daha dolu olacak ve stresiniz artacak. Bu nedenle endişelenmeyi ve ertelemeyi bırakın. Halledebileceğiniz şeyleri korkularınız yüzünden ertelemek sadece size daha fazla zarar veriyor.

5. Size zarar veren ilişkilerinizden kurtulun

zararli-iliskiler
Sürekli sizi aşağı çeken ve mutsuz eden bir ilişkini varsa sürdürmeyin. Bu konuda siz ilişkinize dışarıdan bakamıyor olsanız bile güvendiğiniz insanlara, ailenize ve arkadaşlarınıza danışın. Eğer onlar da sizi mutsuz eden şeyin bu ilişki olduğunu düşünüyorlarsa daha fazla sürdürmeyin. Bu sizin için artık varlığını fark etmediğiniz bir yük haline gelecek ve kafanızı sürekli meşgul edecek.

6. Daha fazla uyuyun

uyku-ruh-sagligi
Vücut fonksiyonlarınızın sağlıklı çalışabilmesi için yeterli uykuya ihtiyacınız var. Bu yüzden uyku sürelerinizi arttırın. Uykunuzu alarak uyanmaya çalışın.

7. Kendinize zaman ayırın

zaman-ayirmak
Birçok sorumluluk ve iş sizi bekliyor olabilir. Ama düzenli aralıklarla hayata ara verin. Bu işten eve dönerken evinize kalan son 50 metrede durup çevreyi izlemek, gözlemlemek bile olabilir. Yada hafta sonu yatağınızda kalacağınız fazladan birkaç saatte en sevdiğiniz kitabı okumak ya da en sevdiğiniz filmi izlemek. Sizi mutlu eden her neyse ona zaman ayırın. Ve bunu yaparken yalnız olmaya özen gösterin.

8. Teknolojik aletleri kullanmaya ara verin

Business People hangout together at coffee shop
Akıllı telefonlar, tabletler, laptoplar sürekli beynimizi uyaran aletler. Onlar sürekli etrafımızda olduğu sürece her ne kadar fark etmesek de zihnen yoruluyoruz. Bu yüzden onlar olmadan geçireceğiniz kaliteli zamanlar yaratın. Kendinize teknoloji detoksu yapın. Bir işiniz olmadan sırf alışkanlık olduğu için elinize aldığınız telefona ayırdığınız vakti kısaltın.

9. Birçok şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın

Startup Stock Photos
Aynı anda birçok şeyi yapmak size ve zihninize zarar veriyor. Yemek yerken mail göndermeye çalışmayın. Her işinize kısa da olsa ayrı vakitlerde yapmaya çalışın.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.