banner913
banner932
banner1012

Güzelyurt'a yeni bir nefes


Fatoş Kızılyürek

Fatoş Kızılyürek

Okunma 25 Nisan 2017, 09:55

Geçtiğimiz günlerde Güzelyurt’ta açılışı olan Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi sahibi Dyt. Hayriye İnanmaz’la yapmış olduğum keyifli bir sohbette kendisinden almış olduğum olumlu enerjinin sırrını sordum hemen... Güzelliğiniz mi, sağlıklı yaşam tarzınız mı diye sorarken meğer işin sırrı YOGA’ymış.

 Peki nedir bu yoga, hayatımıza kattıkları nelerdir diye sorarken hemen bir röportaj yapalım dedik. Teklifimi geri çevirmeyen sevgili Hayriye... Çok teşekkürler.


-Neden Yoga yapmalı?
H.İ:• Yoga'nın en önemli amacı, zihni sadelik ve huzura ulaştırmak için yenilemektir. Bu huzur hissi Asana (duruşlar) ve Pranayama (nefes) uygulamalarından gelir. 
• Kaslara ve kemiklere baskı yapan diğer egzersiz türlerinin tersine, Yoga vücudu yavaşça canlandırır. 
• Yoga, vücudu yenileyerek zihni modern hayatın hızlı temposundan kaynaklanan olumsuz düşüncelerden uzaklaştırır. 
• Yoga uygulaması, içinizi umut ve iyimserlikle doldurur. 
• Yoga, kusursuz sağlık ve manevi mutluluk yolundaki tüm zorlukların üstesinden gelmenizi sağlar. 
• Yoga, yeniden doğuştur. 

-Yoga'nın başlıca faydaları nelerdir?
H.İ:Yoga her türlü derdimizde, sıkıntımızda, hastalığımızda ve sağlığımızda bize yardımcı olan bir öğreti, çalıştıkça bize mutluluk, sevinç, huzur veren, yaşadığımız bütün sıkıntıları diğer insanlara göre daha rahat atlatmamızı sağlayan, tamamen olumlu hayata hazırlayan en güzel çalışmadır. Esenlik ve ideal sağlık kazandırır, bedeni ve zihni güçlendirir… 


-Yoganın tedavi edici özelliği var mı?
H.İ:Yoganın bilinen çok fazla yararı vardır. Araştırmalara göre bazı rahatsızlıklarda yoga rahatlatıcı ve iyileşme sürecinde destekleyicidir. Bunun yanı sıra gözlemlenen yararlarının bazılarının aşağıdaki gibi olduğu söylenmektedir: 
• Enerjinin, gücün, dayanma sınırının ve tahammülün artması. 
• Vücuttaki kıvraklığın ve esnekliğin artması. 
• Hafızayı, zihinsel güçleri, kendine güveni, kararlılığı yükselten esneklik, uyanıklık ve uyum sağlama yeteneğinin artması. 
• Nefes almanın, metabolizmanın, dolaşımın, sindirimin ve iç salgı bezlerinin faaliyetlerinin artması. 
• Ağrıları, sızıları ve çeşitli hastalıkları da içeren fiziksel bazı engelleri kaldırmaya yardımcı olacak kasların, iç organların, bağların ve tendonların uyarılması. 

-Yoga'dan hayatımız için olumlu anlamda ne bekleyebiliriz?
H.İ:Yoga kelimesi Sankritçede “birleşmek” ya da “bir araya getirmek” anlamına gelir. Çok derin bir konu olmakla birlikte bu konuyu Klasik Yoga'nın özünü oluşturan 5 temel ilke ile anlatmak isteriz; 
• Doğru egzersizler; kişinin beden, zihin ve ruhsal hayatına fayda sağlar. 
• Doğru nefes; derin, yavaş ve ritmik olmalıdır. Bu yaşamsal gücü ve zihinsel berraklığı arttırır. 
• Doğru gevşeme ile; derin olarak tüm kasları gevşeterek gerçek manada sinir sistemi yenilenebilir ve derin bir iç huzura ulaşılabilir. 
• Doğru beslenme; yüksek standartta bir sağlığa kavuşmanıza, zekanızın keskinleşmesine ve zihnin sükunete ulaşmasına yardımcı olur. 
• Doğru Düşünce ve Meditasyon; zihin düzenli odaklanma ve meditasyon uygulamaları ile mükemmel bir şekilde kontrol edilebilir.

-Yoga'da ne başarılıyor?
H.İ:Yoga’da başarılan en öncelikli şey, ayağınızı başınızın arkasına götürebilmeniz veya başınızın üzerinde durabilmeniz değil, belki de ilk defa kendinizle baş başa kalabiliyor olmanızdır. Yoga zamanları kendinize verdiğiniz en güzel ve en etkili hediyedir. Yoga bizi bize öğretir, çok uzun zamandır unuttuğumuz kendimizi tekrar hatırlamaya başlarız. Hem fiziksel hem zihinsel sınırlarımızı keşfederiz. Yoga'nın saymakla bitmeyecek faydalarından yararlanmak için Yoga'yı deneyimlemenizi öneriyoruz. Doğru eğitmeni bulmalısınız. Unutmayın, Yoga bir eğitmen rehberliğinde yapılmalıdır. Yoga’nın bedeninize, ruhunuza ve zihninize nasıl iyi geldiğini göreceksiniz. Ne başarmak istediğinizi keşfedip, o yolda ilerlemenize fayda sağlayacaktır. 

-Yoga insanı sakinleştirir mi?
H.İ:Yoga’nın en önemli amacı rahatlatmak, bedeni ve aklı güçlendirmektir. Yoga uygulamalarında kullanılan diyafram nefesi ile düşünsel, duygusal ve fiziksel stresin azaldığı bilinir. Yoga duruşlarında yavaş ve çaba gerektirmeyen nefes, vücut hücrelerine huzur getirir, yüz kaslarını rahatlatır ve göz, kulak, burun, dil ve deri gibi algılama organlarındaki gerilimi uzaklaştırır. Böylece tüm düşünceler durgunlaşır. Zihniniz stresten kurtulur, esenlik, huzur ve sükûnetle dolar. 

-Yoga yapmaya başlar başlamaz etkilerini görecek miyim?
H.İ:Yoga yapmaya başladığınızda etkileri hemen hissedebilirsiniz. Bu yolda gelişmek ise zamanla olur, bu süre kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kişinin bu keyifli yolda kendi bedenini, duygusallığını ve esenliğini dinleyerek ilerlemesi en doğrusu olacaktır. 

-Yoga'nın okul ve iş yaşantısına bir yararı var mıdır?
H.İ:Yoga'nın kişinin tüm hayatına olumlu etkisi bulunmaktadır; Özel, okul ve iş yaşantısına. Yoga yapan kişi esenlik, duygusallık ve ideal sağlık açısından kendini iyi hissettiğinden dolayı genel yaşantısına olumlu etkileri vardır. 

-Gerçekten Yoga yaparak stresle baş edilir mi?
H.İ:Yoga'nın en önemli amacı, zihni sadelik ve huzura ulaştırmak için yenilemektir. Yani Yoga zaten bir stresle başa çıkabilme hatta hayatımızdan stresi kaygıları uzaklaştırma yöntemidir. Yoga uygulamaları diyaframda esnekliği artırarak, gerildiğinde düşünsel, duygusal ve fiziksel stresin üstesinden gelmesi için bu problemle ilgilenir. Yoga'yı uygulayarak daha sakin ve dingin bir bireye dönüşebiliriz. Yoga çalışmalarını hayatımıza katmak hem zihinsel hem bedensel sağlımızı geri kazanmamızı sağlar. 

-Yoga'nın iç organlarımıza etkisi nedir?
H.İ:Hiç kuşkusuz bütün bedenimize, sağlığımıza bilinen çok fazla faydası olduğu yapılan araştırmalarda söylenmektedir. 
Asanaların faydalarını kısaca şöyle açıklayabiliriz: 
1. Enerjinin, gücün, dayanma sınırının ve tahammülün artması. 
2. Vücuttaki kıvraklığın ve esnekliğin artması. 
3. Hafızayı, zihinsel güçleri, kendine güveni, kararlılığı yükselten esneklik, uyanıklık ve uyum sağlama yeteneğinin artması. 
4. Nefes almanın, metabolizmanın, dolaşımın, sindirimin ve iç salgı bezlerinin faaliyetlerinin artması. 
5. Ağrıları, sızıları ve çeşitli hastalıkları da içeren fiziksel bazı engelleri kaldırmaya yardımcı olacak kasların, iç organların, bağların ve tendonların uyarılması. 

-Yoga vücudumuzda hangi bölgelere daha etkili olur?
H.İ:Yoga vücudumuzun her bölgesine eşit derecede etkili olur. En güzel yanlarından biri de budur, vücudu eşit derecede çalıştırır ve dengeler. 

-Yoga zayıflatır mı?
H.İ:Yoga direkt olarak zayıflatır diyemeyiz ancak Yoga öğretisi ile doğru beslenme de hayatımızın bir parçası olur. Yogik beslenme; saf, doğal ve kolayca sindirilebilen gıdalardan oluşur, sağlığı korur. Bedenimizle daha bilinçli bir ilişki içinde olduğumuzdan metabolizma daha düzenli çalışır ve kilo verilmesine yardımcı olur.. 

-Yoga kas yapar mı?
H.İ:Yoga'nın, kas oluşumunda etkisi vardır ancak spordaki gibi kasları şişirmez, uzatır. Böylece bedenin ince ve zarif görünmesini sağlar. 

-Yoga yapmanın tehlikesi var mıdır?
H.İ:Yoga yapan kişi vücudunun sınırlarını da öğrenecektir. Kişiler kendi limitlerini ve kapasitesini aşmamalıdır. Tecrübeli eğitmenlerle kontrollü, dikkatli, bilinçli ve doğru yapıldığında herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. 

-Yoga boyumun uzamasına yardım eder mi?
H.İ:Gelişme çağındaki insanların boyunun uzamasında faydası olur. İleri yaşlar için, yapılan Yoga asanaları ile, omurga; esneyip güçlendiğinden, daha sağlıklı hale gelir ve düzgün bir duruş kazanır. Daha dik ve düzgün duruş kazanıldığından boy uzun gözükür. 

-Bu keyifli sohbet için teşekkür ediyor heyecanla Güzelyurt Bölgesi’ne katacağınız yeni solukların takipcisi olacağız.

Pozitif  düşündürecek 7 fikir

1-Bazı sorunlar senin çözmene gerek kalmadan kendiliğinden çözülür. Dert ettiğimiz bazı problemlerin bazen kendiliğinden çözüldüğüne tanık olabiliriz.

 2- Yaşanan olayların zaman içinde iyi tarafları olduğunu fark ederiz. Bazı olaylar ilk başta bize kötü gibi gelse de ileride bunların olması gerektiğini fark ederiz.

3- Herkes aynı düşünecek diye bir şey yoktur. Bırakın insanlar sizin gibi düşünmesin ve sizi anlamayanları kabul edin. Göreceksiniz daha huzurlu hissedeceksiniz.

4- Kötü tecrübeler iyilerinden daha fazla deneyim ve yetenek katar. Şöyle bir bakın zorlu hayatlar yaşayanlar her zaman daha başarılıdır. Kısaca seni öldürmeyen seni güçlendirir.

5- Zafere yaklaştığında bazen umutsuzlukta aynı anda seni bulur. Çoğumuz zaferin kenarından dönüp vazgeçeriz ve bunu fark etmeyiz. Yılma ve umudunu kaybetme "Karanlığın en yoğun olduğu an şafağın sökeceği andır" unutma

6- Fikirlerini herkese anlattın ve destek bulamadın. İnan bana yalnız değilsin. Genellikle harika düşünceler ve hayalleri olan insanları büyük bir kesim anlayamaz. Ama unutma dünyayı değiştiren yeni fikirler ve cesur insanlardır.

7- Herkese ikinci bir şans verilir ve bunun adına yarın denilir. Bugün neyi yanlış yaptıysan düzeltmek için yarının var.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.