banner913
banner932
banner1012

Aldatmak

banner1020

Sadakatsizlik oldukça yıkıcı ve karanlık bir alan… Psikolog ve ilişki uzmanları sadakatsizliği bilimsel açıdan ele alarak yıllarca çalışmalar yürüttü ve ortaya pek çok sürpriz sonuç çıktı. Farklı çiftler aldatma hakkında ne düşünüyor, aldatmaya karşı nasıl tepki veriyorlar ve sadakatsizliğe uğradıklarında kendilerini nasıl toparlıyorlar? Independent’ta yayınlanan bir haber, bazı araştırmaları bir araya getirerek aldatmayla ilgili şaşırtıcı sonuçları gözler önüne sermiş. İşte farklı bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre ortaya çıkarılmış bu ilginç gerçeklerden bazıları…

banner974
Aldatmak

banner971

 

1. “Eşinize ekonomik olarak bağımlıysanız onları aldatmaya daha meyillisinizdir”

Infidelity-Couples-Cheating

2015 yılında yaşları 18 ile 32 arasında değişen 2800 kişi arasında yapılan ve Amerikan Sociological Review’da yayınlanan bir araştırmaya göre, eşine ekonomik açıdan bağlı olan kişilerin sadakatsiz olması daha muhtemel. Bu özellikle finansal olarak karısına bağlı olan erkekler için doğru olarak kabul ediliyor. Karısına maddi açıdan bağlı erkeklerin yüzde 15’i aldatırken, kadınlarda bu rakam yüzde 5.

2. “Erkekler ve kadınlar ilişkinin dışında flörtleşmeye farklı tepki gösteriyor”

istock-623298094

2008 yılındaki bir araştırma, karşı cinsten etkileyici biriyle flörtleşen erkeklerin, partnerlerinin sınırı aşmasına daha az toleranslı olduğunu gösterdi.

3. “Partnerimizin bizi aldattığı kişinin cinsiyetine göre farklı hissediyoruz”

istock-540090650-0

2015 yılındaki bir araştırmada araştırmacılar erkeklere eşiniz sizi karşı cinsinden biriyle aldatırsa ne hissederdiniz diye sorduğunda sinirlendikleri görülmüş. Ancak eşleri kendi hemcinsinden biriyle aldatırsa daha heyecan duydukları görülmüş.

Kadınlar da aynı şekilde partnerleri onları başka bir kadınla aldatırsa negatif yaklaşacaklarını ancak eşleri kendi cinsinden biriyle olursa ilişkilerini bitirmeye daha meyilli olacaklarını belirtmiş.

4. “Etik anlayışı evli çiftleri aldatmadan uzak tutan ana faktör”

laughing-young-couple-on-beach

2017 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar katılımcılara eşlerine karşı neden sadakatsiz olmadıklarını sordu. 24 ve 60 yaşları arasındaki 400 kişi verdikleri cevaplarda, ilk 4 neden olarak etik anlayışı, çocukların etkilenmesi, yalnız kalmaktan korkma ve diğer insanları etkileme olarak gösterdi.

5. “Erkekler dönüm noktası bir doğum günü yaklaştığında aldatmaya daha meyilli oluyorlar”

istock-164416645

2014 yılında bir randevulaşma sitesini inceleyen araştırmacılar, etkileyici bir sonuçla karşılaşmış. Erkeklerin belirli bir yaş dönümünden hemen önce evlilik dışı ilişkiler yaşamaya daha meyilli oldukları görülmüş. Örneğin 40 ya da 50 yaşına girmeden hemen önce gibi…

6. “Daha önce aldattıysanız aldatmaya daha meyillisinizdir”

pria-jadi-playboy-tanda-mengalami-gangguan-mental-A9ig6eCiPo

2017 yılında yaklaşık 500 yetişkin arasında yapılan araştırmada araştırmacılar katılımcılara kendi sadakatsizlikleri soruldu ve bunun sonucunda ilk ilişkilerinde partnerlerini aldatanların, aldatmayanlara göre ikinci ilişkilerinde 3 kat daha meyilli oldukları sonucu ortaya çıktı.

7. “Aldatıldıktan sonra ilişkiyi tamir etmek mümkün”

istock-496611606

“En iyi Evliliği Yaratmak” isimli bir video programı geliştiren uzman Gary Neuman, sadakatsizlik anlaşıldıktan sonra ilişkiyi kurtarmak için takip edilmesi gereken birkaç adım olduğunu söylüyor:
1. Aldatan çok daha pişman olmalı ve hayatını değiştirmek istemeli.
2. Aldatılan aldatan partnerinin buna tamamen son vereceğinden emin olmalı
3. Aldatılan eş aldatan kişi ve birlikte olduğu gibi arasında olup bitenler hakkında hassas sorular sormamalı.

8. “Kadınlar da erkekler kadar aldatmaya meyilli”

megcsalas

New York Magazine’in son raporuna göre, sadakatsizlik genel olarak bir zamanlar erkeklerin alanı gibi görülse de artık eşit olarak hem kadınlar hem de erkekler arasında muhtemel görünüyor.

9. “Genleriniz de bu konuda ne yaptığınızda belirleyici olabilir”

42897C6A-80C0-4482-9F639426BC3C9BC0_source

Queensland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, sadakatsizliğin belirli türde oksitosin ve vazopresin reseptör genlerine sahip kişiler arasında daha yaygın olduğunu buldu. Uzmanlar, vazopresinin güven, empati ve cinsel bağlılık gibi sosyal davranışları etkileyen bir hormon olduğunu belirtiyor.

10. “Duygusal kaçamaklar yükselerek yaygınlaşıyor”

istock-636672318

Uzmanlara göre artık fiziksel aldatmadan ziyade duygusal sadakatsizlik daha yaygın hale geliyor. Bir araştırmada erkeklerin yüzde 45’ini kadınlarınsa yüzde 35’i duygusal ilişkileri olduğunu kabul ediyor. Duygusal ilişkileri tanımlamak zor ancak partnerinizin böyle bir ilişkisi olup olmadığına dair dikkat etmeniz gereken kırmızı çizgiler olabilir. Örneğin, partnerinize arkadaşıyla ilişkisi hakkında sorduğunuzda korumacı ya da baştan savma bir tavır takınabilir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.