banner913
banner932
banner1012

YDÜ Yapay Zeka Futbol Takımına iki yeni robot daha

banner1020

banner974
YDÜ Yapay Zeka Futbol Takımına iki yeni robot daha

banner971

Dünyanın en prestijli robotik turnuvası olarak bilinen RoboCup 2017’yi 9. sırada tamamlayan Yakın DoğuÜniversitesiRobotik Futbol Takımı NEUIslanders’a, yeni oyuncuların katılmasıyla birlikte futbolcu robotların yapay zekasıyeniden geliştiriliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, NEURoboticsekip üyelerinin, Yakın Doğu Üniversitesi Robotik Laboratuvarı’nda geliştirilen robotik futbol takımının gelecek yıl turnuvada hedefledikleri ilk dört takım içerisinde yer almaları için çalışmalara şimdidenbaşladığı belirtildi.

2 YENİ ROBOT TAKIMA DAHİL OLUYOR…

Ekip tarafından robotlar üzerinden yapılacak çalışmalarda ilk etapta şu anda 10 adet olan robot sayısını 12’ye çıkartılacak. Takımı yöneten yapay zeka sıfırdan yazılarak daha ofansif bir robotik futbol takımı yaratılacak. Robot ana kartı ve motor sürücü yavru kartı arasındaki bağlantılarda iyileştirilecek. Elektrik elektronik mühendisleri ile Bilgisayar mühendislerinin ortak çalışmasıyla robotların üzerinde bulunan işlemci 20kat daha hızlı bir işlemci ile değiştirildi. Bir adet robot ise yeni işlemci ile test edilmeye başlandı. Bu yeni işlemci sayesinde robotlar artık saha kenarında bulunan ve yapay zekanın çalıştığı bilgisayardan gelen hesaplamaları kendi üzerlerinde yapabilecek. Ekip üyeleri bu çalışmayla robotlar ve yapay zeka bilgisayarı arasında haberleşme süresinden kazanarak yaklaşık 20 milisaniyelik bir kazanç sağlamayı planlandıkları söylediler.

2018 DÜNYAİDDİALI HAZIRLANIYORLAR…12 ROBOTLA TAM SAHA ÇALIŞACAKLAR…

2018 RoboCup’a kadar yaklaşık 11 aylık süreçte takımı yapacakları çalışmalarla geliştirmeyi planladıklarını anlatan NEU Robotics ekip üyeleri, iki ay içerisinde 12 robotla tam saha maç yapmaya başlayacaklarını belirtti.

Robotların yapay zekalarında yapılan değişiklikler ise 6’ya 6 maçlar yapılarak gözlemlenecek. Robotların oynayacağı maçlar sayesinde, yeni yapay zeka ile eski yapay zeka arasında kıyaslama yapılarak takımın çok daha hızlı gelişmesi sağlanacak.

HEDEF İLK DÖRT ARASINDA YER ALMAK…

Takım Kaptanı Ersin Aytaç, 6 kez dünya kupasına katıldıklarını dile getirerek Robocup 2018’de iddialı olduklarını ve hedeflerinin dünyanın ilk dört takımı arasına girmek olduğunu söyledi.

Gelecek yıl Montreal, Kanada’da  düzenlenecek olan RoboCup 2018’de organizasyon kurul başkanı olmaya hak kazandığını da anımsatan takım kaptanı Aytaç, “Futbol oynayabilen robotlar yapay zeka ve bilimsel çalışmalara ilgi sağlanması açısından güzel bir örnek. Herkesin bildiği futbolu robotlarında yapabildiğini göstermek bizim için önemli. Tanımı ve kuralları farklı olsa da  penaltı ve faul’ün olduğu bildiğiniz futbol kuralları uygulanıyor.  FİFA kurallarıyla maç yapmak ve iyi bir dereceyle kazanmak istiyoruz. İyi bir hazırlık sürecine girdik, inşallah hedeflerimize ulaşırız” ifadelerini kullandı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.