banner913
banner932
banner1012

Yüzdeki sivilce izi nasıl geçer?

banner1020

Sivilceler özellikle hormon düzensizlikleri yaşayanlar ve yağlı cildi olanlar için gerçekten büyük bir sorun. Oluşurken can yakan, oluştuğunda kötü görünen sivilcelerin yarattığı sorunlar bunlarla sınırlı değil. Bir de “geçtikten sonra iz kalacak mı?” sorusu var.

banner974
Yüzdeki sivilce izi nasıl geçer?

banner971

Ergenlik dönemlerinde çok sık karşılaşılan bir problem olan akne ya da bilinen adıyla sivilce, deride yağ oranı yüksek yerlerde çıkar.
 


 

Sivilce nasıl oluşur?

Çok büyük bir kısmı kıl köklerinin içinde yer alan yağ bezlerinin, cilde açılan kanalları bulunmaktadır. Bu kanalların tıkandığı noktada sivilceler meydana gelir. Yağ bezlerinde, cildi koruyan sebum adında bir madde salgılanmaktadır. Eğer sebum, kıl kökünden dışarı çıkamazsa birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Özellikle yüz bölgesindeki sivilceler tedavi edilmezse iz bırakabilir. Ayrıca yüzünüzün belli bölgelerinde çıkan sivilceler, genellikle sağlığınızla ilgili size ipuçları verir.


Eğer sivilcenin yüzünüzde iz oluşturacağını fark ettiyseniz, aslında korkmanıza hiç gerek yok. Yüzünüzdeki sivilce izlerini silecek ve cildinize pürüzsüz berraklık kazandıracak birçok yöntem bulunuyor.

Sivilce izi nasıl geçer?

1. Kortizon ve leke kremleri

‘Eğer sivilce iziniz şiş ve kırmızı renkteyse, cildinize kortizonlu krem sürebilirsiniz. Kortizon, ciltteki hücreler tarafından absorbe edilecek ve enflamasyonu azaltacaktır.’ diyor Georgetown Üniversitesi Dermatoloji Profesörü Tine Alster.

Leke kremleri de sivilce izlerini geçirme konusunda etkilidir. Hidrokinon; popüler bir cilt açıcı olmasına rağmen, kanserojen özelliğe ve tahrişe yol açtığı için günümüzde bu kimyasal madde, kremlerden çıkarılmaya başlanmıştır. Fakat reçetesiz satılan, kimyasal ve yakıcı özelliği olmayan çözümler de bulunmaktadır. Japonya ve Uzakdoğu ülkelerinde hidrokinona alternatif olarak kullanılan kojik asit, reishi mantarından elde edilmekte ve cildin koyulaşmasının önüne geçmektedir. Ayrıca ayı üzümünden elde edilen arbutin ve C vitamini, cilt koyulaşmasına ve cilt lekelerine karşı kremlerde kullanılan etken maddeler arasında bulunmaktadır.

2. Lazer ve dolgu tedavisi

Eğer sivilce yüzünden oluşan cilt lekeleri kendiliğinden geçmiyorsa, dermatoloğa gitme zamanınız gelmiş demektir.

Kolajen; cildin temel yapı taşı olan protein olarak bilinir. Yeni kolajenler, sivilce yaralarını doldurmaya yardımcı olur. Bu nedenle lazer tedavileri kolajen üretiminin etkinleşmesine odaklanır. Ablatif lazerler, derinize buhar püskürterek daha yumuşak derinin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Ablatif olmayan lazerler ise, teninizin yüzeyine zarar vermeden kolajen üretiminin etkinleşmesine yardımcı olur.

American Dermatoloji Akademisi eski başkanı Ron Moy ise farklı bir çözüm yolu sunuyor: ‘Derin sivilce izlerine dolgu yaparak da bu izlerden kurtulabilirsiniz. Fakat dolgu yapmanın dezavantajı, ürünün deri tarafından zaman içerisinde emilmesi nedeniyle 4-6 ay arasında yeniden tekrarlamak zorunda olmanızdır.’

3. Sabır

Sivilce lekelerinin yok olması adına yapabileceğiniz en iyi şey, sabretmektir. Sivilce izi oluştuktan birkaç hafta sonra, yeni kan damarları problemli bölgeye doğru cildinizi beslemek için hareket ederler. İlk etapta sivilce izlerinin pembe renkte olmasının sebebi budur.

Ron Moy ise şunları dile getiriyor: ‘Aylar sonra kolajen şekil almaya başladığında, derideki hasarlı bölgeyi doldurmaya başlar. Kistli akne, cildinize ve deri altı yağ dokusuna zarar verdiği için izlerin tamamen ortadan kaybolması 1 yıl bile sürebilir.’

4. Sivilce izlerinin geçmesi için yapılması gerekenler

  • Sivilcelerinizi asla sıkmayın. Sivilce izleri, yoğun enflamasyon nedeniyle kolajen azalmasına neden olur ve genellikle girintili çıkıntılıdır. Sivilcelerinizi sıkmak, daha fazla enflamasyona ve derinizde daha çok hasar meydana gelmesine neden olur. Sivilcenizi sıkmak ve iltihabını akıtmak, iltihabın ve bakterinin derinizde daha derinleri filtrelemesine ve daha çok kolajen hasarına neden olur.


·  Sivilce yaralarınız için E Vitamini kullanmayın. Bazı kaynaklarda sivilce yarasına E vitamini uygulamanın iyileşmeye yardımcı olduğunu dile getirse de, Miami Üniversitesi’nde yaplan bir araştırma, bu besleyici maddeyi yüzünüze uygulamanın iyileşmeye engel olduğunu dile getiriyor. Araştırma, E vitamininin yara üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını hatta bazı vakalarda hastaların durumunu daha da kötüleştirdiğini, deri yangısına sebep olduğunu belirtiyor.

·  Dışarı çıkmadan önce mutlaka geniş spektrumlu güneş koruyucusunu (30 faktör ve üstü) yüzünüze sürüp çıkın. Geniş spektrumlu güneş koruyucuları cildinizi hem UVA’dan (uzun dalga) hem de UVB’den (kısa dalga) korur.

·  Yüzdükten, terledikten ve güneş altında 2 saat geçirdikten sonra mutlaka yeniden güneş koruyucusu sürün.

·  Özellikle sabah 10 ile öğlen 2 saatleri arasında güneşe limitli sürede çıkın. Uzun kollu kıyafetler, pantolon ve şapka gibi koruyucu kıyafetler giyin.

·   Güneşten uzak durmaya özen gösterin. Sivilce izleri güneşe maruz kaldığında kararırlar ve iyileşme süreci yavaşlar. Bilimsel açıdan anlatmak gerekirse, UV ışınlarının pigment üretim hücreleri olan melanositleri uyarır ve bu sayede sivilce izlerinin renginini solmasına neden olur.


 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.