banner913
banner932
banner1012

Kokuların Ruh Haline Etkileri

banner1020

Kokuların ruh haline etkileri, bir çok üniversitede bir çok araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmalarda tespit edilen bir durum da kokuların yarattığı duyguların tesadüfi ve rastgele olmadığıdır.

banner974
Kokuların Ruh Haline Etkileri

banner971

Kokulara verdiğimiz tepkiler direkt olarak beynin duygusal merkezine bağlıdır. Bu nedenle aldığımız bir koku çok değişik duygularımızı ortaya çıkartabilir. Dokunma ve tat alma duyularının aksine kokular vücudumuz tarafından direkt olarak geçmişte yaşadıklarımızla ilişkilendirilir. Aldığınız kokular kokunun türüne göre size bir yeri, bir kişiyi, bir yemeği veya hafızanızdaki başka bir olguyu hatırlatabilir.

Bunu örneklendirmek gerekirse, babanızın kullandığı lavanta kokulu parfüm, annenizin kurabiyelerinin kokusu , köydeki çiçek ve hatta tezek kokuları bile hafızanızda yer edinir. O an hiç sevmediğiniz o tezek kokusu yıllar sonra şehir hayatının bir yerinde burnunuza gelir ve aklınıza köydeki mutlu günleriniz gelir. Bu durum ister istemez yüzünüzde bir gülümseme yaratabilir. Bu duruma dışarıdan bakanlar “nasıl oluyor da bu iğrenç koku bu kişiyi gülümsetiyor? Bence iğrenç!” gibi bir yaklaşımda bulunabilir. Ancak siz duruma farklı bakarsınız.

Şimdi gelelim bazı bitkisel yağların ve kokuların üzerinde yapılmış çalışmaların sonuçlarına.

Lavanta Kokusu

Lavanta kokusu aromaterapide hayli popüler bir kokudur ve milyonlarca kez kullanılmıştır. Sakinleştirici ve zihni rahatlatıcı ve dinlendirici etkileri vardır. Bu nedenle bir çok duş jeli ve banyo tuzlarında bu koku kullanılır.  Duygusal stresle başa çıkmaya yardımcı olur. Gerginlik , depresyon, baş ağrısı ve migren durumlarında iyileştirici etkisi vardır.

Turunçgil Kokuları (Limon – Portakal – Yeşil Limon Vb.)

Turunçgillerden Limon kokusu konsantrasyonu yükseltir, sakinleştirici ve zihni ferahlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle de sinirli, gergin ve bitkin olduğunuzda bu duyguları ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir.  Aynı zamanda antibakteriyel özelliğinden dolayı, soğuk algınlığı gibi durumlarda  solunum yollarındaki tıkanıklık ve nefes alma ile ilgili problemleri ortadan kaldırma yönünde etkilidir.  Vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olur ve vücuttaki dolaşımı iyileştirmeye yardımcıdır. Limon ve portakal benzeri turunçgiller yalnızca iyi birer C vitamini kaynağı değil,aynı zamanda kokularıyla enerji verici ve zihin açıcıdır.

 Tarçın Kokusu

Tarçın kokusunun mental yorgunluğa iyi geldiği, aynı zamanda konsantrasyon ve odaklanma konularında iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca uyuşukluğu azaltır ve akut baş ağrılarına iyi gelir. Tatlı ama baharatlı kokusu zihni açar , hafızayı ve dikkati tetikler. Tarçın kokusu bu etkilerinin yanında aynı zamanda gerilmiş kasları yumuşatır , eklem ağrılarını ve krampları azaltır.

Nane Kokusu

Nane, herkesin bildiği üzere keskin ve fresh bir kokuya sahiptir. Bu keskinlik zihinsel dayanıklılığı , motivasyonu ve zihinsel performansı artırıyor. Bu nedenle özellikle sınava girecek öğrencilere genellikle naneli şekerler verilir. Hatta bilimsel olarak ; keskin kokusu nedeniyle vücuttaki algıları açtığı, bu nedenle de öğrencilerin sınav performanslarına pozitif etki ettiği öne sürülüyor.  Aynı zamanda üreticiliği ve yaratıcılığı tetiklemek istendiği durumlarda nane kokusu kullanılması tavsiye edilir. Yine aynı zamanda enerji verici ve konsantrasyon yükseltici olduğu bilinir.  

Biberiye Kokusu

Hafızayı güçlendirerek beynin performansını olumlu yönde tetikler. Keskin ve ahşapsı kokusuyla iyi bir antioksidandır.Sindirim sistemine olumlu etki eder ve iştah açar. Bir çok kişi için sabah yataktan kalkmak tam bir işkencedir. Özellikle de Pazartesi günleri.  Aromaterapi uzmanı Beverly Hawkins’e göre böyle durumlarda biberiye kokusunun sabah yataktan kalkmak için muhteşem bir yardımcı olduğunu belirtiyor. İşte bu nedenle tam bir pazartesi sabahı kokusu diye adlandırılır. Aynı zamanda biberiyenin baş ağrısına ve mental yorgunluğa iyi geldiği ve fiziksel bitkinlikle başa çıkmada etkili olduğu belirtilmektedir. Bunun yanında biberiye,  tütsülerde kullanıldığı gibi , şampuanlarda , temizlik ürünlerinde de kullanılır. Ayrıca kepekten arındırma ve kuru ciltlerin kendi yağını üretmesine yardımcı etkisinden dolayı kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.

Yasemin Kokusu

Tıpkı lavanta gibi yasemin de gerginlik, endişe , stres gibi duyguları azaltmada pozitif etkiye sahiptir. Özgüven, iyimserlik ve canlılık verir.  2010 yılında yapılan bir araştırmada yaseminin güzel ve dikkat çekici kokusunun yanında ruh halini yükselttiği ve depresif ruh halini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle yaseminin anti-depresan olarak kullanımı da yaygındır.

kıbrıs yasemini ile ilgili görsel sonucu

Bitkilerin ve onlardan üretilen yağların psikolojik ve fiziksel etkilerine göz attıktan sonra bir de ruh hallerine göre parfüm kokularını inceleyelim .

Mutlu : Çiçeksi bitkilerin kokuları mutluluk duygusunu artırır. O nedenle çiçeksi kokulara sahip parfümler için de benzer bir durumdan bahsedebiliriz.

Keyifsiz: Eğer kendinizi keyifsiz, tatsız ve depresif hissediyorsanız turunçgiller ve yasemin esanslı parfümler zihninizi uyarır ve moralinizi yukarı çeker.

İçine Kapanık: İçine kapanık bir ruh halindeyseniz yaz çiçekleri kokularının hakim olduğu  parfümler size yardımcı olacaktır. Yalnız kokuların ezici ve ağır olmamasına dikkat etmenizi öneririm.

Baştan Çıkarıcı: Misk ve vanilya esanslı kokular libidoyu artıran ve afrodizyak etkiye sahip olarak bilinirler. Bu parfümleri kullanırken de dikkatli olmakta fayda var.

Sakin: Lavanta ve papatya kokuları yazıda da belirttiğim üzere sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu tür parfümler sizi bütün gün sakin ve dingin tutabilir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.