banner913
banner932
banner1012

GÜZEL - OLUMLU


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 10 Ocak 2016, 15:55

Bilmem dikkat ettiniz mi? KKTC medyasında ve özellikle günlük gazetelerde sürekli kötü haberlere veya olumsuz gelişmelere, gelmiş geçmiş hükümetlerin doğru dürüst hiçbir işi beceremediklerine, mini-felaket senaryolarına, o şunu bıçakladı, obürü bilmem nerede sekiz el ateş etti haberlerine, cinayetlere, hırsızlıklara geniş yer verilmektedir. Ve daha neler... Liste uzar, gider... Tabii ki yukarıda sözü edilen haberlere yer vermemek olası değil. Haber, haberdir ve bu tür haberler gazetelerde yer alacaktır. Yazılı medyanın görevi her türlü güncel haberleri okuyucularına ulaştırmaktır.

Ancak gazetecilikte doğruyu yazmak, spekülatif haberlerden  kaçınmak ve bu prensiplerden hiç şaşmamak gerekir... “Investigative Reporting”  yani araştırmalı haber yazmak büyük bir titizlikle gerçekleştirilmeli... Hiç kuşkusuz, KKTCnin yazılı basınında olumlu gelişmelerin yer aldığını, gazetelerin, genel olarak son yirmi yıl içerisinde geliştiğini ve gazetelerin profesyonelce hazırlanarak okuyuculara sunulduğunu görebiliyoruz. Bu olumlu gelişmelerin iki nedeni vardır.

1.      İletişim teknolojiisinin, bilgi alış-verişinin  büyük bir hızla yayılması.

2.       Gazetecilik eğitiminin KKTC, Türkiye ve yabancı ülkelerde çok gelişmiş olması ve KKTC  gençlerinin bu dalda başarılı bir düzeyde mesleğe giriş yapmaları.

İşte size yazılı medyada olumlu bir gelişme. Diğer mesleklerde de yüksek öğrenim alanında başarılı olan ve mesleklerini toplumda yararlı bir biçimde sürdüren bir çok genç insanımız vardır .Sadece bu gelişme KKTC halkının gurur kaynağı olmalı ve topluma pozitif yansımalı. Ancak üzerinde önemle durulması gereken bir konu var. Yazılı medyada güzel ve olumlu haberlere rastlamak, ne yazık ki çok zor. Hep olumsuz, hep negatif ve hep kötü haberlerle karşı karşıya kalıyoruz. Basının, halka güzel, olumlu gelişmeleri de yaygın bir biçimde duyurması gerekmektedir. Bu alanda zayıf kaldık maalesef... Bu konuya ilişkin olarak gazeteciler, okuyucular ve araştırmacı gazeteciler “Olumlu ve güzel ne var? Neyi yazacaksınız?” diye sitem edebilirler. Onlara benim naçizane önerim şu: Etrafınıza biraz daha dikkatlice bakın... O zaman olumlu ve güzel olanları da göreceksiniz...

Güzel ve olumlu gelişmeleri arayıp bulmak, herhangi bir gazetenin başındakilerin ve çalışanlarının görevi olmalıdır. İyi, güzel, olumlu, pozitif gelişmeleri araştırıp bulmak o kadar da zor değildir. Olumlu güzel şeyler sadece eğlence yerlerinde değil, her alanda vardır. Olumlu, pozitif ve güzel haberlerin, gelişmelerin halka sürekli ulaştırılması büyük önem taşır. Halkın moralini yükseltir ve genel olarak etkin bir pozitif alan yaratır. Ayrıca habercilikte “the Five Ws” önemli. Yani “ who, where, what, why, when...” sorularının yanıtı birinci paragrafa sığdırılmalı....

 

Olumlu, güzel pozitif içerikli haberler, makaleler okumak dileğiyle... 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.