banner913
banner932
banner1012

Yemek yapmanın ufak sırları

banner1020

Yemek yapmak, bu işin sırlarını bilenler için çok keyiflidir. Onları uzaktan seyrederken dans eder gibi akıcı hareketlerle mutfağın içinde dolandıklarını görürsünüz. Ne soğan doğrarken gözleri yaşarır, ne de kaynayan tencereleri taşar. Peki bunu nasıl başarıyorlar dersiniz?

banner974
Yemek yapmanın ufak sırları

banner971

   İşte cevabı… 

 

Soğan doğramak gözlerinizi yaşarttığı için yemek yapmaktan soğuduysanız, soğanları doğramadan 15-20 dakika önce buzluğa koyun. Çıkardığınızda hem kabuklarının daha kolay soyulduğunu hem de gözünüzün yanmadığını fark edeceksiniz. 

undefined

Sürekli başında dursanız bir türlü, bırakıp gitseniz bir türlü. Başında beklediğiniz müddetçe bırakın taşmayı kabarmayan tencere arkanızı döndüğünüz anda ocağı batırıverir. Buna karşı yapmanız gereken çok basit: Kaynayan tencerenin üzerine bir tahta kaşık koymanız yeterli. 

undefined

Yumurtanın tazeliğini test etmek için bir bardak suyun içine bırakın. Batmıyorsa o yumurta bayat demektir çünkü bayatladıkça içi gazla dolan yumurta suyun üzerinde yüzmeye başlar.

 

 undefined

Biberin acılığını tadına bakmadan anlamak için en kolay yol boyutlarına bakmak. Biber küçükse acı olma ihtimali artar. Bir de biberin tohumlarının olduğu kısmın da ucundan daha acı olduğunu unutmayın. 

undefined

Yumurtanın sarısını beyazından ayırmanın en kolay yolu, bir plastik şişe kullanmaktır. Yumurtayı bir kaseye kırın. Şişeyi sıkarak yumurta sarısını vakum etkisiyle şişenin içine alın. Ardından başka bir kaseye aktarın. 

undefined

Muzların kararmasını önlemek için hevenginden ayırıp tek tek saklamalısınız. Hatta sapını streç filmle sardığınızda muzunuzun rengini daha da uzun süre koruyabilirsiniz. Bu arada muzu buzdolabına koymayın. Kararmasını yavaşlatacağım derken lezzetini kaybedersiniz. 

undefined

Ekmeği dilimlerken parçalanmasını önlemek için ekmeği ters çevirip kesmelisiniz. Böylece çok daha muntazam dilimler elde edebilirsiniz.

 undefined

 

Bulgur, un gibi tahıl türevi malzemeleri mutfağınızda bozulmadan korumak istiyorsanız, kavanozun içine bir adet defne yaprağı yerleştirin. Defne yaprağı böceklenmeyi önleyecektir. 

undefined

Benzer bir işlemi kuru baklagiller için de yapabilirsiniz. Ancak bu kez kavanozun içine defne yaprağı yerine bir diş sarımsak koyun. Çok işe yaradığını göreceksiniz.

undefined

Çileklerin sap ve yapraklarını kolayca ayıklamak için üretilmiş mutfak aletleri var ama siz aynı şeyi bir pipetle de yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pipeti çileğin sivri ucundan yukarı doğru saplamak. Sap ve yapraklar çubuğun ucunda kalacak.

 undefined

Yeşil sebzeleri pişirdiğinizde renklerini kaybetmelerinden hoşlanmıyorsanız yapabileceğiniz en kolay şey sebzelerinizi bol tuzlu soğuk suda 10-15 dakika kadar bekletmek.

 undefined

         

Çorbanız sulu olduğunda biraz unu yağda kavurup çorbanın içine ekleyin ve karıştırın. Kolayca kıvam kazanacaktır. Tuzu fazla olan çorbaya ise birkaç patates parçası atın. Patates tuzu içine çekecektir.

undefined

Fırından yeni çıkardığınız keki çok sıcak olduğu için kalıptan çıkaramıyorsanız yapabileceğiniz en kolay şey kalıbın altına ıslak bir bez koyup biraz beklemek. Böylece kekiniz kolayca kalıptan ayrılacaktır.

undefined

Haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için suya koymadan önce altını iğne ile delin. Diğer bir yöntem ise yumurtanın haşlama suyuna kabartma tozu atmaktır. Kabuklar sizi zorlamadan soyulacaktır.

undefined

Mikrodalgada ısınan yemeğin kurumaması için yanına bir bardak su koyun. Özellikle makarna, pilav, pizza gibi yemeklerde suyun buharlaşması sayesinde yemeğiniz taze gibi olur.

undefined

Buzdolabınız nemlendiyse bir çay tabağına biraz tuz koyup bir gece bekleyin. Buzdolabınız eğer kötü kokuyorsa tuz yerine bir tabak kahve veya kabartma tozu koyun. Bir parça pamuğu vanilyaya batırıp buzdolabınıza koymak da kokuyu önler.

undefined

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.