banner913
banner932
banner1012

"Yarınki görüşme prosedürün devamı için anahtar"

banner1020

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarınki görüşmesinin, “prosedürün devamı açısından anahtar olacağını” söyledi

banner974
"Yarınki görüşme prosedürün devamı için anahtar"

banner971

Politis “Hedef Olumlu Sonuç… Başarı Perspektifi Olan Cenevre’yi BM de Türkiye de İstiyor” başlıklı haberinde, yarınki liderler görüşmesinde ayrıca “Kıbrıs’taki tarafların ve garantör ülkelerin Cenevre’ye dönmek isteyip istemeyeceği kararının da ortaya çıkmasının beklendiğini” söyleyen Hristodulidis’in “Kıbrıs Rum tarafı açısından Cenevre’nin, ancak olumlu bir sonuç garantisi olursa önemi olur, bunu BM de Türkiye de biliyor” dediğini yazdı.

Habere göre “Politis 107.6” radyosuna konuşan Hristodulidis, Anastasiadis’in, Cenevre’ye dönülmesinden önce doğru ön hazırlık yapılması gerektiği açıklamasının, “hem konferansın devamı hem de nihai olumlu sonuç alınmasıyla alakalı olduğunu” söyledi.

Rum yönetiminin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Çin temasları konusunda aldığı bilgilere de değinen Hristodulidis, “Aleksis Çipras’ın Genel Sekreter Antonio Guterres ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmelerinin ana konularından biri de muhtemel bir yeni Cenevre idi. Yeni bir uluslararası konferans olması için nihai sonuçla ilgili perspektif gerektiği ilkesine ne Guterres ne de Türkiye çok farklı bakıyor” dedi.

Hristodulidis bunun, sonuç hakkında ön anlaşma olması gerektiği anlamına gelip gelmeyeceği sorusuna karşılık, müdahil taraflar arasında Güvenlik ve Garantiler başlığında “aynı hedef” olması gerektiği görüşünü ortaya koyarak “Türk tarafının, Türk üssü gibi müzakere edilemez tezlerle gidersek sonuç olamaz” ifadesini kullandı.

“Mont Pelerin 3’te teknokratlar düzeyinde devam ettiği, teknokratların Ankara’yı ve Atina’yı ziyaret ettikleri için Cenevre’de başlayan görüşmeyi “cesaret verici” diye niteleyen Hristodulidis, “Çipras-Erdoğan görüşmesinde detaylı olmayan, genel bir görüş alış verişinde bulunuldu, temasta kalmaya karar verdiler” dedi.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun geniş Türk-Yunan ilişkileri çerçevesine girdiği yönündeki bilgilere ve işitilenlere rağmen, Kıbrıs Rum tarafına yapılan bilgilendirmeden böyle bir şey ortaya çıkmıyor. Çipras-Putin görüşmesinde ise Putin Kıbrıs sorununda bilinen Rus tezini; Rusya’nın Kıbrıs’taki iki tarafın alacağı kararı destekleme tezini yineledi, Cenevre’ye muhtemel geri dönüş görüşülmedi” dedi.

Simerini, Hristodulidis’in açıklamasını “Cenevre’ye Gidişimiz Cesurcaydı… Müzakerelerin Geleceği Başkan’ın İşgal Lideri ile Yarınki Görüşmesinde Belli Olacak” başlık ve spotlarıyla aktardı.

MÜZAKERECİLER TAM GÜN GÖRÜŞÜYOR

Alithia “Müzakerelerin Tam Gün Görüşmesi” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum muadili Andreas Mavroyannis’in bugün tam gün görüşeceklerini yazdı.

Habere göre müzakereciler, liderlerin geçen ay görüşmelere yeniden başladıkları zaman planladıkları 4 görüşmeden sonuncusunu yapacakları yarın sabahki görüşme öncesinde bütün konuları ele alacak.

Gazete Anastasiadis’in geçen hafta “17 Mayıs’taki son görüşmeden sonra süreç, askıda kalanlar ve bundan sonra nasıl ilerlenebileceğine dair değerlendirme yapılacağını” söylediğini hatırlattı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.