banner913
banner932
banner1012

Ya anlaşma ya kriz

banner1020

Müzakerelerde her iki tarafın da Cenevre’ye gitmeye hazır oldukları ancak açıktaki konuların görüşülme sırası ve şekli konusunda anlaşamadıkları ve Eide’ye tanınan 48 saatlik süre zarfında uzlaşı olup olmayacağının görüleceği belirtildi

banner974
Ya anlaşma ya kriz

banner971

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde önceki gün yaptıkları görüşme Rum basınında geniş yer buldu.

Politis gazetesi: “Önümüzdeki Saatlerde Anlaşma Yada Kriz – Eide’den Süreci Kurtarmak Adına Son Çaba – Anastasiadis’in Önerisi” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarında yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde çıkmazdan kurtulmanın yolunun bulunup bulunmayacağı ya da çöküşün resmi ilanının mı yapılacağının en geç bugün kesinleşmesinin beklendiğini yazdı.
Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirdikleri görüşmede “çıkmazın kesinleşmesine yaklaşıldığını” ancak Eide’ye, “Anastasiadis’in önceki gün müzakerelerde sunduğu öneri temelinde istişare yönünde son bir fırsat daha verildiğini” iddia etti.
Her iki tarafın da Cenevre’ye gitmeye hazır olduklarını ancak açıktaki konuların görüşülme sırası ve şekli konusunda anlaşamadıklarını öne süren gazete, Eide’ye tanınan 48 saatlik süre zarfında uzlaşı olup olmayacağının görüleceğini belirtti.
Gazete, tarafların önceki günkü görüşmede, Cenevre’ye gidilmesi durumunda konuların hangi sırayla ele alınacağı hususunda uzlaşamadıklarını, Anastasadis’in Kıbrıs Türk tarafına, “ilk olarak önemli ve zor konuların ele alınması, bunların tamamlanmasının ardından ise geriye kalan askıdaki unsurların görüşülmesini önerdiğini” ileri sürdü.
Gazete, Kıbrıs Türk gazetelerinin internet sitelerinde önceki akşamüzeri yer aldığını belirttiği haberlere dayandırarak Anastasiadis’in “Cenevre’de ilk önce toprak ve düzenlemelerinin kapatılması, ardından da garantilerin görüşülerek bitirilmesini” önerdiğini yazdı.
Kıbrıs Türk basınında yer alan diğer haberlere de yer veren gazete, Kıbrıs Rum tarafındaki diplomatik kaynakların ise bu haberleri yorumlamaktan kaçındıklarını öne sürdü.
ANASTASİADİS: “BELİRLİ VE YARATICI BİR ÖNERİ SUNDUK”
Öte yandan gazete, Anastasiadis’in önceki günkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, sundukları öneriyi “belirli ve yaratıcı” olarak nitelendirdiğini yazdı.
Habere göre Anastasiadis, “önceki günkü uzun görüşmede, müzakerecilerin gerçekleştirdikleri önceki tüm görüşmeler hakkında bilgilendirildiklerini, yeni bir Cenevre’nin ne kadar faydalı olup olmayacağı konusunu geniş şekilde ele aldıklarını” belirterek şunları söyledi:
“Kıbrıs sorununun çözümü koşullarını gerçekten oluşturabilecek belirli, yaratıcı bir öneride bulunduk. İtiraz vardı ve BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı, bizi arzu edilen sonuca ulaştırabilecek yaratıcı ve özlü bir görüşmenin yapılması imkanının olup olmadığının ortaya çıkması için önümüzdeki günlerde her iki tarafla da istişareler gerçekleştirme görevini üstlendi”.
Anastasiadis, Eide’nin çabaları sonuçlanana kadar yapılan öneriler konusunda açıklama yapmayacağını belirterek “Söylemek istediğim tek şey, denenmiş ve başarısız olmuş yöntemlerin tekrarlanamayacağıdır” şeklinde konuştu.
Gazete ayrıca Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını: “Akıncı Koşullar Görüp Tepki Koyuyor” başlığı altında yansıttı.
Alithia gazetesi Akıncı’nın Haziran ayında Cenevre’de koşulsuz şartsız konferans yapılmasını ve Temmuz ayındaki sondajların ise ertelenmesini önerdiğini Anastasiadis’in ise ne önerdiğini açıklamadığını yazdı.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.