banner913
banner932
banner1012

Rumlar, Türkiye'nin rölüne ciddi itiraz da bulunuyor

banner1020

 Rum Yönetimi’nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin  hazırlamış olduğu belge üzerindeki yorumları çerçevesinde, çözümün uygulanması anlaşması aracılığıyla Türkiye’nin oynamaya çalışacağı role yönelik olarak ciddi itirazları gündeme getirdiği belirtildi

banner974
Rumlar, Türkiye'nin rölüne ciddi itiraz da bulunuyor

banner971

Fileleftheros gazetesi “Garantilere İlişkin İtirazlar” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilere dayandırdığı haberinde, Rum Yönetimi’nin, çift rakamlı sayıda olan gözlemlerinde, özellikle “Çözümün Uygulanması Anlaşması” konusu üzerinde durduğunu yazdı.

Gazete, “müzakerelerde olup bitenleri iyi bilen kaynaklara” atıfta bulunarak,  Rum tarafının, Eide’nin belgesine ilişkin gözlemlerinden oluşan taslağı dün akşam teslim ettiğini de belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Eide’nin, Çözümün Uygulanması Anlaşması’na ilişkin  koyduğu mayına, nihayetinde basmadığının görüldüğünü ileri süren gazete Rum tarafının gözlemlerinin içeriğine de yer verdi.

Rum Yönetimi’nin gözlemleri içerisinde, Türkiye’nin, anayasal düzenin garantörü olamayacağına; Çözümün Uygulanması Anlaşması’nın Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve Birleşik Kıbrıs tarafından imzalanması konusunda Türkiye’nin çözümün uygulanmasının garantörünü teşkil edemeyeceğine yer verdiğini yazan gazete, Çözümün Uygulanması Anlaşması’nın, Birleşik Kıbrıs ile birlikte üç garantör ülkenin imzalanması şeklindeki ifadenin de ek sorunları gündeme getirdiği, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ifadesinin yer almamasının “partenojenez” tehlikesini yarattığından (gözlemler içerisinde) söz edildiğini savundu.

Kıbrıs Rum tarafının dile getirdiği bir başka gözlemin ise, Eide’nin belgesinde mevcut anlaşmaların kaldırılmasına ilişkin ifadenin bulunmasına bağlı olarak  “mevcut anlaşmaların ne olacağı” konusunda olduğunu yazan gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “kaldırılması” ifadesi yerine “yerine başka bir şey konması” ifadesini kullandığına dikkat çekti.

Tartışma noktası olan “Türk askerinin” çözümden sonra çekilmesi  konusunda ise Eide’nin belgesinin, askerin çekilmesinden değil Türk ordusunun adaptasyonundan söz ettiğini aktaran gazete, Kıbrıs Rum tarafının, çözümden sonra belli sayıda askerin kalmasının kabul edilmesi olasılığını havada sallanmaya bırakırken, bu ifadenin üstünün çizilmesini istediğini yazdı.

Gazete Kıbrıs Rum tarafının, Ada’da yabancı askerlerin daimi mevcut olmasını kabul etmediğini de anımsattı.

Kıbrıs Rum tarafının, gözlemleri içerisinde, “Anlaşmanın Uygulanması Anlaşması” ayağının kökenine ilişkin olarak kendisine verilen izahatlardan memnun olmadığını yazan gazete, bazı bilgilerin, Eide’nin İngiltere ile işbirliğini garanti altına alarak bu ifadenin girmesini sağladığı şeklinde, bir başka bilginin ise bunun İngilizler tarafından  değil sadece Eide tarafından ortaya çıkarıldığı yönünde olduğunu ileri sürdü.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, söz konusu gözlemlerin, Eide’nin hazırladığı belgede yer almasını talep ettiğini de vurguladı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.