banner913
banner932
banner1012

“Müzakereler ölüme sürüklenebilir”

banner1020

İki liderin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin A planı üzerinde uzlaşamaması ve herhangi bir B planı bulunmaması nedeniyle, müzakereleri ağır ağır ölüme sürüklemesi veya yeni bir kriz tehlikesine açık olduğu ifade edildi

banner974
“Müzakereler ölüme sürüklenebilir”

banner971

Kıbrıs sorunu çözüm sürecinde üç büyük sorun bulunduğu ileri sürülerek, durumların çok zorlaştığı savunuldu.
Güney’de yayımlanan Alithia gazetesi “Kıbrıs Sorununun Üç Büyük Dikeni” başlıklı haberinde, Anastasiadis hükümetinin, “Ankara’nın faaliyetlerinin sadece Rum tarafının sarf ettiği çabaları değil, muhtemelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çabalarını da zorlaştıracağı” değerlendirmesine sahip olduğunu yazdı. 
Gazete, aynı haberinin içerisinde, hükümet kaynaklarına dayanarak, Kıbrıs sorununda bugün üç büyük sorunun bulunduğunu savundu. 
Sorunlardan bir tanesinin, Türkiye’nin 4 özgürlük talebi olduğunu yazan gazete, Anastasiadis hükümetinin görüşünün, Yunanlıların, bazı haklardan, AB vatandaşı olarak yararlandıklarından, AB vatandaşı olmayan Türklerin, Yunanlıların Avrupa’da sahip olduğu eşit haklara sahip olamayacağı şeklinde olduğunu belirtti. 
Gazete, Türk talebinin, sınırlandırmalar olmaksızın, ileriye götürülmesi durumunda Kıbrıs’ın minimum zamanda Türkleşeceği tahmininde bulundu.
Bir diğer sorununun, Kıbrıslı Türklerin, ortaya çıkacak federal devletin hükümetine etkin katılımı olduğunu yazan gazete, Anastasiadis hükümetinin, çıkmazların çözümü için bir mekanizmanın bulunması önkoşulu altında, Kıbrıslı Türklerin olumlu oyunun bulunmasını önerdiğini ileri sürdü. 
Gazete, bir başka sorunun ise, garantiler ve askerin Kıbrıs’ta kalması olduğuna işaret ederek, Cenevre konferansı sırasında ve sonrasında, abartılı Türk taleplerinde herhangi bir taviz olmadığını savundu. 
Öte yandan Politis gazetesi, yorumsal haberinde, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin ağır ağır ölmesi tehlikesinin gözle görünür olduğunu savundu. 
Gazete, iki liderin, “Türkiye’deki referandum öncesindeki hataları içerisinde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin A planı üzerinde uzlaşamaması ve “herhangi bir B planı bulunmamasının, müzakereleri ağır ağır ölüme sürüklemesi veya yeni bir kriz tehlikesine” açık olduğunu yazdı. 
Gazete, liderlerin, süreç yolundaki, “çukurları” gördüğünü ancak şu ana kadar bunlardan kaçınmak için herhangi bir faaliyette bulunmadıklarını savundu. 
Haberde ayrıca, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs aidiyetli müzakerelerin başarısız olması durumunda ne olacağına ilişkin bir görüşme yapmak amacıyla ciddi bir şekilde hazırlığa başladığını da iddia edildi.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.