banner913
banner932
banner1012

“Müzakereler ne kadar çabuk başlarsa o kadar iyi”

banner1020

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mitchell'in ABD’nin TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerindeki nüfuzunun kısıtlı olması dolayısıyla - Kıbrıs sorununda yeni bir prosedür ne kadar erken başlarsa o kadar iyi olacağı mesajını ilettiği bildirildi

banner974
“Müzakereler ne kadar çabuk başlarsa o kadar iyi”

banner971

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in Ada’da gerçekleştirdiği temaslar dünkü gazetelerde geniş yer buldu.
Rum basını, Mitchell’in liderlere, bölgedeki şartlar kötüleştiği – özellikle çevresel düzeyde ve ABD’nin TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerindeki nüfuzunun kısıtlı olması dolayısıyla -  için Kıbrıs sorununda yeni bir prosedür ne kadar erken başlarsa o kadar iyi olacağı mesajını ilettiğini yazdı.
Politis haberi; “ABD Kıbrıs Sorununda Yeniden Yükseliyor… Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Diyaloğun Yeniden Başlaması Telkininde Bulundu… Yeni Bir Prosedür Ne Kadar Çabuk Başlarsa O Kadar İyi Olduğunu İletiyor… Hidrokarbon Fonu Kurulması Önerisine Özel İlgi” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Gazete, ABD’nin dün iki lidere, “zaman geçtikçe Türkiye ile durumun, bölgesel gelişmeler nedeniyle kolaylaşmayacağını” belirterek, Kıbrıs sorununda prosedüre en kısa zamanda başlamalarını tavsiye ettiğini yazdı.
Habere göre dünkü temaslarında, Kıbrıs sorununun detayları ve Avrupa boyutu hakkında iyi bilgi sahibi olduğunu gösteren Wess Mitchell, Washington’un, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın gerek bölgede gerek Avrupa’nın enerji güvenliğinde oynayabileceğine inandığı role işaret etti.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın, Rum tarafının kurulmasına karar verdiği Hidrokarbon Fonu’nun Kıbrıslı Türklerin endişelerine cevap vermek için bir zemin olup olamayacağına da ilgi gösterdiği ve izahat istediği belirtildi.
Gazeteye göre Mitchell, uluslararası unsurun, Crans Montana öncesindeki kadar yoğun müdahil olamayacağı ve ortamı belirlemenin liderlere kalmış bir şey olduğu, bunun için de kişisel temaslarının şart olduğu mesajını yeniden iletti. 
Mitchell’in liderlerden, kamuoyuna yansıyandan farklı bir şey işitmediğini belirten gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın enerji konularının çözümden önce görüşüleceği bir mekanizma kurulmasında ve dar takvimde ısrar ettiğini yazdı.
Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, doğal gaz konusunun müzakere masasında olamayacağını, olmaması gerektiğini öne sürdü. Anastasiadis, önce durağanlıktan dolayı geride kalan iç meselelerin görüşülmesi için masaya dönülmesi ve akabinde, ciddi bir ön hazırlığın ardından uluslararası bir konferans yapılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.
Gazete haberinin “Akıncı: Yemeği İstiyor, Ama Çıkmazı Değil” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Cumhurbaşkanı’nın Wess Mitchell’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı aktardı.
Alithia haberini; “Amerikalılar Burada… Lefkoşa Wess Mitchell’in Ziyaretinden Tamamen Memnun… Bölgedeki Aktif Rolü Teyit Ediyor, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Doğal Kaynakları Geliştirme Hakkını Destekliyor ve Açıkça Müzakerelerin Devamından ve İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyondan Yana Duruyor”  başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Gazete, Mitchell’in Anastasiadis ile görüşmesi sırasında ABD’nin; Rum yönetiminin, tek yanlı MEB ilan ettiği deniz bölgesindekiler de dahil, doğal kaynaklarını geliştirme hakkına ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına tam desteğini dile getirdiğini yazdı.
Habere göre Mitchel, görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’ndan çıkışında yaptığı açıklamada, “ABD’nin iki bölgeli iki toplumlu federasyonu desteklediğini, müzakerelerin yeniden başladığını görmeyi arzu ettiğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile stratejik işbirliğini takdir ettiğini” söyledi. 
Gazete, Anastasiadis’in görüşme sırasında Mitchell’e “Crans Montana sürecinin çıkmazla sonuçlanma nedenlerini” anlattığını, Rum tarafının “müzakerelerin derhal başlamasını arzuladığını, Kıbrıs Türk tarafından bu yönde cevap beklediğini” söylediğini yazdı.
Anastasiadis’in, Türk tarafının BM Genel Sekreteri’nin bölgeye göndermeyi önerdiği temsilcisini reddettiğini, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  bir dizi konudaki tavrını anlattığı Mitchell’in, “endişelerini saklamadığı” da belirtildi.
Gazete, Exxon Mobil şirketinin 10’uncu parselde sondaj için hazırlıklara başladığı bir dönemde ABD’nin, Rum yönetiminin enerji kaynaklarına dair egemenlik haklarına ve müzakere prosedürünün yeniden başlamasına açık destek vermesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Habere göre; “ABD’den, bölgede aktif rol alacağı mesajı gelmesi olumlu ve önemlidir” diyen Rum Sözcü Prodromos Prodromu, bu desteğin müzakerelerin devamına katkı koyması dileğinde bulundu. Prodromu, “önemli ve yapıcı” diye nitelediği Anastasiadis –Mitchell görüşmesinde, “Bölgenin Avrupa’nın enerji denklemine katkı koyması çabasının bir parçası olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji politikası ve enerji programı da görüşüldü” dedi.
Gazete, Wess Mitchell’in dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Elisabeth Spehar’la da görüştüğünü, Spehar’ın Barış Gücü hakkında bilgi verdiği Mitchell’e BM Barış Gücü askeri komutanı ve ABD Büyükelçisi Doherty eşliğinde ara bölgeyi de gezdirdiğini de ekledi. 
Haravgi, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Mitchell’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı öne çıkardığı haberini manşetten “Yemeğin ‘Menüsü’ Konusunda Anlaşmıyorlar” başlığıyla aktardı.
Fileleftheros; “Olumsuz Etkiler…. Lefkoşa ve Washington Arasında Eroğdan Unsuruyla İlgili Ortak Değerlendirme… Wess Mitchell Müzakerelerin Yeniden Başlamasını Umuyor” başlığıyla verdi.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.