banner913
banner932
banner1012

“Müzakereler kesin bir çıkmazın eşiğinde”

banner1020

Kıbrıs Rum tarafının ayrıntılarda ısrar ederek zaman harcadığını, Kıbrıs Türk tarafının ise pozisyonunu değiştirmediğini ve bunun sonucunda ise geçtiğimiz günkü görüşmede ilerleme olmadığını öne sürülerek müzakerelerin kesin bir çıkmazın eşiğinde olduğu iddia edildi

banner974
“Müzakereler kesin bir çıkmazın eşiğinde”

banner971

Politis gazetesi yabancı diplomatlara dayanarak, müzakere sürecinin kesin bir çıkmazın eşiğinde bulunduğunu iddia etti.
Gazete var olan değerlendirmenin “iki liderin kendi (görüşlerine) yapışıp kaldıkları ve çıkış yolunu birlikte aramaya istekli görünmedikleri” şeklinde olduğunu da öne sürdü.
Haberine iç sayfadan ise “Kendi İçlerinde Sıkıştılar- Yabancı Diplomatlar Müzakerelerdeki Güçlüklerden Endişeli” başlıklarıyla yer veren gazete, Kıbrıs Rum tarafının ayrıntılarda ısrar ederek zaman harcadığını, Kıbrıs Türk tarafının ise pozisyonunu değiştirmediğini ve bunun sonucunda ise geçtiğimiz günkü görüşmede ilerleme olmadığını öne sürdü.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz günkü görüşmede “birbirlerinin önünde kırmızı çizgiler koyarak hareket ettiklerini” ileri süren gazete, “liderlerin son hafta yaptıkları açıklamalar ve icraatlarıyla, bir çıkmazın ele alınmasına hazırlanılması aşamasına geçiyor göründüklerinden, diplomatik çevrelerdeki endişenin yaygın olduğu” iddiasında bulundu.
“Diplomatik kaynaklardan elde edinilen bilgilerin, son günlerde ve geçtiğimiz Perşembe günkü görüşmede, tarafların, müzakerelerin kesintiye uğramasından önceki tezlerinde yapışıp kaldıkları” yönünde olduğunu yazan gazete, özellikle geçtiğimiz Perşembe günü yapılan görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının tezlerinde ısrar ettiğini, Rum tarafının ise bazı meselelerdeki ayrıntılarda zaman harcadığını öne sürdü.
Öte yandan gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kamuoyunda BM’nin de süreçte birtakım rolü olması ve yeni metodoloji konusunda ısrar etmesine rağmen, Kıbrıs Türk liderinin, Anastasiadis’ten ayrı olarak, Elizabeth Spehar’ın tarafların anlaşmazlıkları arasında köprü kurulması çabasına katkıda bulunmasını istememeyi tercih etmesinin ise “ilginç olduğu” yorumunu yaptı.
Yukarıda bahsedilenlerin, tarafların bir çıkmaza hazır oldukları anlamına gelmediğini de kaydeden gazete, müzakerecilerin liderlerin 2 Mayıs’taki görüşmesi için dün de hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yurt dışında olacak olmasından ötürü, önümüzdeki hafta liderler görüşmesi gerçekleştirilmeyecek olmasına rağmen, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren Kıbrıs’ta bulunacağını kaydeden gazete, Eide’nin Kıbrıs’ta BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin büyükelçileriyle temaslarda bulunacağını haber verdi.
Gazete, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in ise, IMF ile Dünya Bankası arasındaki görüşmeler için bugünlerde Washington’da bulunduklarını ve ikilinin Kıbrıs sorununu ele alacaklarını da ekledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.