banner913
banner932
banner1012

Maronitler, AP'nin öncelikleri arasında

banner1020

banner974
Maronitler, AP'nin öncelikleri arasında

banner971

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) “3’üncü Viyana Sözleşmesine somut bir şekilde atıfta bulunarak, Kıbrıs Türk toplumuna ilişkin ödenek taahhütlerinin hedefleri arasına, ilk kez işgal altındaki bölgelere yeniden yerleşmek isteyen Maronitlerin desteklenmesi ile mahsurların refahının güvenceye alınmasını da eklediği” haber verildi.
AP Genel Kurulu’nun, Avrupa Birliği’nin (AB) 2018 yılıyla bütçesine ilişkin resmi önerisini dün onayladığını yazan Politis gazetesi, önerinin Romanyalı Raportör Siegfried Muresan tarafından sunulduğunu kaydetti ve Muresan’ın gazeteye yazılı olarak yaptığı açıklamaya yer verdi.
Gazeteye göre dün onaylanan metnin, 2018 bütçesinin nihai olarak onaylanması öncesinde Avrupa Konseyiyle yapılacak müzakereler ışığında, AP’nin tezini teşkil ettiğini ifade eden Muresan, AP’nin Kıbrıs Türk toplumunun gelişimi için önerdiği toplam rakamın yaklaşık 34,5 milyon Euro’ya ulaştığını; Avrupa Konseyi’nin tezinin ise 32,5 milyon Euro’dan söz ettiğini kaydetti.
Gazete, Avrupa Halk Partisi’nin Alman AP milletvekili Reimer Boge’nin sunduğu değişiklik önerisinde, ekstra 2 milyon Euro’ya ilişkin olarak, AP’nin “Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Komitesi’nin misyonunun sürmesi ve güçlendirilmesine, 3’üncü Viyana Sözleşmesinde belirtildiği gibi bütün mahsurların ve işgal altındaki bölgelere yeniden yerleşmek isteyen Maronitlerin refahına, aynı zamanda Kültürel Miras’la ilgili iki toplumlu Teknik Komitenin desteklenmesine etkili bir şekilde katkıda bulunma hedefiyle, Kıbrıs Türk toplumuyla ilgili olan bütçedeki taahhüdün artırılmasının gerekli olarak değerlendirdiğine” işaret edildiğini de ekledi.
Haberde, AP’nin onaylanan tezleri arasında, Türkiye’nin katılım öncesi ödenekleriyle ilgili olan bütçenin 50 milyon Euro azaltılmasının yer aldığı da ifade edildi.
Fileleftheros ise “Yeniden Yerleşmeye Oy… Maronitlerle İlgili Tuhaf Değişiklik Önerisi Almandan Geldi ve AP Tarafından Onaylandı- Hiçbir Kıbrıslı AP Milletvekili Değişiklik Önerisini Desteklemedi” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, AP’nin dün Avrupa Birliği’nin 2018 yılıyla ilgili bütçesini onayladığını ve bunda Kıbrıs Türk toplumuna yönelik ekonomik desteğin yer aldığını da yazdı.
Bu takviyenin (desteğin), başka şeylerin yanında “(KKTC’ye) yeniden yerleşmek isteyen Maronitlerin ve 3’üncü Viyana Sözleşmesi temelinde, bütün mahsurların refahını hedeflediğini” yazan gazete, AP’nin Maronitler ve “mahsurlarla” ilgili tezinin, Avrupa Halk Partisinin Alman AP milletvekili Reimer Boge’nin sunduğu değişiklik önerisi çerçevesinde ifade edildiğini ve Genel Kurul tarafından 204 ret oyuna karşın, 408 oyla onayladığını belirtti.
(Gazetede ifade edildiği üzere, eşi Maronit toplumundan olan) Boge’nin değişiklik önerisinin, iki sebepten ötürü tepkiye neden olduğunu da yazan gazete, bunun “1. Bir yandan Maronitleri kendilerinin ait olmayı seçtikleri Rum toplumundan ayrıştırdığının düşünülmesinden, 2. Diğer yandan da Rum tarafının toprak konusundaki önerilerinin, Maronitlerin Rum idaresi altında kalma tercihini de göz önünde bulundurması ve Türk tarafının Maronitlerin Kıbrıs Türk idaresi altında yeniden yerleşmeleri olasılığını toprak konusunda istismar edeceğinin kesin olmasından” tepkiye neden olduğunu iddia etti.
Bunun sonucunda, AP’deki beş Rum milletvekilinden hiçbirinin Boge’nin değişiklik önerisine oy vermediklerini yazan gazete, öte yandan Boge’nin önümüzdeki Salı günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından “Kıbrıs’a sağladığı destekten ötürü onurlandırılacağını” kaydetti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.