banner913
banner932
banner1012

Kıbrıs için "kadife ayrılık" anlaşması önerisi

banner1020

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs için “kadife ayrılık da öngören” yeni bir antlaşma içeren öneri üzerinde çalıştığı ve bunu, Ada içindeki ve dışındaki çeşitli çevrelerle görüştüğü öne sürüldü.

banner974
Kıbrıs için "kadife ayrılık" anlaşması önerisi

banner971

Haberi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Tasfiyesi Antlaşması… Eide’nin Önerisinde Kuruluşa, Uygulamaya ve Dostluk Paktı’na Atıf Yapılacak” başlığıyla manşete çeken Fileleftheros edindiği bilgilere ve dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Ulusal Konsey’de görüşülenlere dayanarak Eide’nin üzerinde çalıştığı şeyin “yeni bir Kuruluş ve Uygulama (Treaty of Establishment and Implementation) olduğunu yazdı.

Bu önerinin benimsenmesi halinde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığının sona ereceğini, başarısızlık halinde yeniden ortaya çıkacağını savunan gazeteye göre Eide’nin önerisinde, “çözüm çökerse Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, Kıbrıslı Türklerin de KKTC’ye –ancak bugünkü şekliyle değil, tanınma da olacak yeni düzen altında- geri döneceğine” dair hüküm içeriyor.

Gazete “aslında, Kıbrıslı Türklerin kârlı çıkacağı ancak  ‘sahte devletin tanınması’ durumunun Kıbrıslı Rumların üzerinde tehdit olarak sallanacağı bir kadife ayrılık öngörüyor” yorumunu yaptı.

Gazete bir grup Rum siyasinin son dönemde, yeni antlaşmanın hiçbir şekilde Türkiye tarafından tek yanlı müdahale hakkı içermemesi gerektiğine vurgu yaptığını, bunun tesadüf olmadığını ve Yeni Antlaşma’nın tek yanlı müdahale hakkı içermemesi için çaba harcanıyor göründüğünü kaydetti.

Gazete ancak bunun için, dış tehlikelere karşı Ada’ya koruma sağlayacak çok uluslu güç şemsiyesi altında Yunanistan’dan 950 ve Türkiye’den 750 kişilik askeri birliklerin korunacağı bir karşılık olması gerektiğine dikkat çekti.

Eide’nin belgesinin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’la yarın öğleden sonra yapacağı görüşmenin ardından hazır olmasının beklendiğine işaret eden gazete, Eide’nin taraflara, yorumlarını hafta sonundan önce göndermelerini ilettiği için Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in Eide belgesinin içeriği hakkında bilgi vermek ve görüşlerini almak için Rum siyasi partileriyle yarın temas edeceğini yazdı. 
Habere göre Eide’nin, müzakerelerin 28 Haziran’da Crans-Montana’da başlamasından önce hazır olmasını istediği belgesi tarafların Mont Pelerin 3’te sunduğu tezler yer almayacak, öneriler, çözümler ve teklifler de içermeyecek ve tarafların 28 Haziran’da görüşmelerine “olanak” tanıyacak.
Gazete Anastasiadis’in dünkü Rum Ulusal Konsey toplantısında, izlediği taktikle Güvenlik ve Garantiler başlığını öncelik haline getirmeyi başardığını belirterek “Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumların güvenlik sistemi bulunması gibi bazı şeyler elde etmeden devletlerini dağıtmayı kabul etmesinin söz konusu olmadığını anlamalı” dediğini de haberine ekledi. 
Politis “Kocias Bugün Kartlarını Açıyor” başlıklı haberinde Eide’nin bugün Atina’da görüşeceği Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias’ın Güvenlik ve Garantiler konusuna Yunan yaklaşımını ortaya koymasının beklendiğini yazdı.

Gazete Yunanistan’ın Mont Pelerin 3’ten sonra BM’ye, Cenevre’ye hangi tezlerle gideceğini bildirmediği için bugünkü görüşmenin –en azından BM açısından- müzakerelerde ilerleme katalizörü olarak ortak belgenin hazırlıkları için kritik addedildiğine dikkat çekti.

Haravgi manşet haberine “Ortak Belge Yorum İçin Veriliyor” başlığıyla manşete çekti ve Eide’nin, “taslak niteliğinde ve taraflardan yorum kabul eder şekilde olacak” ortak belgeyi taraflara yarın vermesinin beklendiği yazdı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.