banner913
banner932
banner1012

"Güney Kıbrıs ve Yunanistan silah satışında köprü görevi görüyor"

banner1020

Lefkoşa’nın Rum kesiminde dün düzenlenen “Savunma Sanayi” konulu panelde konuşma yapan Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, Ortadoğu’ya silah satışında köprü görevi gördüğünü ifade ettiler

banner974
"Güney Kıbrıs ve Yunanistan silah satışında köprü görevi görüyor"

banner971

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, Ortadoğu’ya silah satışında köprü görevi gördüğü belirtilerek, iki ülkenin savunma sanayi işbirliğini geliştirmesinin çok önemli olduğu kaydedildi.

Lefkoşa’nın Rum kesiminde dün düzenlenen “Savunma Sanayi” konulu panelde konuşma yapan Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, “Doğu Akdeniz bölgesi ve Balkanlar’daki jeopolitik gelişmelerin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın rolünü artırdığı” tespitinde bulundu.

Politis’in “Kıbrıs ve Yunanistan Ortadoğu’ya Avrupa Silahları Satışı İçin Köprü” başlıklı haberine göre, Kammenos, şahsının ve Fokaidis’in panele katılımının, iki ülkenin savunma sanayindeki işbirliğinin artırılma niyetinin göstergesi olduğuna dikkat çekti. Kammenos, şunları söyledi:

“AB ve NATO onaylı savunma malzemeleri, iletişimleri bulunmayan bütün ülkelere Yunanistan ve Kıbrıs aracılığıyla verilebilir. Yunanistan ve Kıbrıs teknoloji ve savunma pazarı ürünlerinin aktarım organı olabilir”

Fokaidis de AB’nin bugünkü liste başı stratejik tercihinin, savunmayla ilgili araştırma programlarını finanse ederek, Avrupa Savunma Fonu’nu ileri götürmek olduğuna dikkat çekti.

Rum Bakan “Ağır savunma sanayimiz olmayabilir ancak şirketlerin, küçük ve orta boy işletmelerimizin, özellikle yenilik ve ileri teknolojiler alanındaki başarılı eylemleri, önümüzdeki yıllarda Kıbrıs için önemli varlık unsuru olabilir” ifadelerini kullandı.

Fokaidis, devamla Rum-Yunan “savunma işbirliğinin; kriz yönetimi ortak memorandumunun imzalanması, karma komite toplantılarının yılda iki kez rutin düzenlenmesi, bakanların ve silahlı kuvvetler hiyerarşisinin her kademesinden yetkililerin katılımı ve şimdi de savunma işbirliği ile en üst düzeyde bulunduğunu” söyledi.

RUM HAVA VE KARA ÜSLERİNİN “DEFENCEGRUP”TAKİ YERİ

Fileleftheros ise Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un, savunma alanında, ekonomi ve Euro Bölgesi’nde olduğu gibi AB içerisinde rol alabilecek bütün AB üyelerinin katılabileceği ortak bir savunma mekanizması (defencegroup) önerdiğini hatırlatarak, Güney Kıbrıs’ın altyapılarının, özellikle de iki üssünün AB’nin yeni savunma yapısının özlü unsurları olabileceğini yazdı.

Gazete, eylül ayı içerisinde de AB üyesi ülkelerin Savunma Bakanları’nın Letonya’da toplanarak, savunma konusunda 2017 sonunda başlayabilecek bir  “Daimi Yapısal İşbirliği”nde (Permanent Structured Cooperation) görüş birliğine vardığını, ekim ayında da her ülkenin kendi önerisini sunması gerektiğini hatırlattı.

Güney Kıbrıs’ın hava ve deniz üsleri aracılığıyla diğer AB ülkelerine kolaylıklar sağladığına dikkat çeken gazete, Fransa, Almanya ve İtalya ile işbirliklerinin de ortak savunma politikası olan ülkeler grubu içerisindeki varlığının önemini ortaya koyduğunu yazdı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.