banner913
banner932
banner1012

EastMed projesinin 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor

banner1020

İtalyan-Yunan konsorsiyumu IGI Poseidon CEO’su Elio Ruggeri EastMed projesinin 2025 yılında faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi

banner974
EastMed projesinin 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor

banner971

Doğu Akdeniz’deki doğal gazın denizaltı boru hattıyla Avrupa’ya taşınmasının planlandığı EastMed projesi için dün Karşılıklı Anlayış Memorandumu imzalandığı bildirildi. 

Alithia gazetesi Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve İsrail arasında imzalanan memorandumla, 2018 yılında devletler arası anlaşmanın şartlarını imzalama hedefinin konulduğunu yazdı.

Gazete Güney Kıbrıs’ta yapılan törende memoranduma, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Yunanistan Enerji Bakanı Yorgos Stathakis, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ve uçağındaki teknik arıza nedeniyle adaya gelemeyen İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda’yı temsilen İtalya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Andrea Cavallari’nin imza attığını aktardı. 

Habere göre, AB Enerji Komitesi Genel Müdür Yardımcısı Christopher Jones de törende hazır bulundu. 

İmza töreni sonrasında yapılan ortak açıklamada, dört ülkenin, imzalanan memorandumda, gerekli çalışmalar, izinler, inşa ve işleyişin kolaylaşması için işbirliği yapma arzularını dile getirdikleri belirtildi. 

Açıklamada, bu yönde, 3 Nisan 2017 tarihinde Tel Aviv’deki Bakanlar toplantısında kurulan dört ülkenin enerji bakanlıklarının genel müdürlerinden oluşan Teknik Komite’nin, devletlerarası anlaşmanın şartlarını -2018 yılı içerisinde imzaların atılması hedefiyle- ele almak üzere görüşmeler yapmaya devam edecekleri bildirildi. 

Törenin ardından gazetecilere konuşan Lakkotripis, devletlerarası anlaşmanın, 20-30 yıl sürmesi beklenen proje sırasında uygun istikrar politikasının belirlenmesi için gerekli olduğunu belirtti. 

Stathakis de, çeşitli pazarlara ihraç etmek üzere yeterince doğal gazın bulunduğunu belirtti. 

İsrail’in, Mısır ve Türkiye’ye bir boru hattı oluşturulması ihtimalini incelediğinden söz eden Stathakis, Ürdün’e doğru bir kara boru hattının neredeyse tamamlandığını söyledi.

Stathakis, İsrail’deki Leviathan ve Tamar gibi doğalgaz yataklarının ilk başta tahmin edilenden yüzde 10-20 daha büyük olduğunu belirtti. 

Politis gazetesine göre projeyi yürüten İtalyan-Yunan konsorsiyumu IGI Poseidon CEO’su Elio Ruggeri EastMed ise projesinin 2025 yılında faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi. 

 

O zamana kadar petrol (ve doğalgaz) fiyatlarının düşmesinin beklendiğini ifade eden Ruggeri, boru hattının rekabet etme gücüne sahip ve avantajı bir seçim olacağı değerlendirmesinde bulundu. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.