banner913
banner932
banner1012

Doğal gaz ithali içi Mısır'dan izin çıktı

banner1020

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Mısır ile İsrail arasındaki enerji işbirliği senaryosunun yeniden ön plana çıktığı ve bunun Güney Kıbrıs açısından olumlu yansımaya sahip bir gelişme olduğu ifade edildi.

banner974
Doğal gaz ithali içi Mısır'dan izin çıktı

banner971

Bu durumun Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolünün düzeyini yükselttiğini yazan Fileleftheros gazetesi, İsrail’in Leviathan yatağından Mısır’a doğal gaz nakledilmesinin ve sıvılaştırma tesislerinin, özellikle de Kahire’nin aldığı kararların ardından, bölge ülkelerinin enerji gündemine iyice girmiş göründüğünü kaydetti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin, bu ayın başında şirketlerin doğal gaz ithali yapmasına izin veren bir yasayı imzaladığını belirten gazete, yasanın bu yılın sonlarında uygulamaya konmasının beklendiğini, bununla birlikte şirketlerden birinin hali hazırda Leviathan yatağından doğal gaz satın almak için görüşmelere başladığını yazdı.

Mısır yasasındaki değişikliğin Güney Kıbrıs’ı da ilgilendirdiğini, çünkü Güney Kıbrıs’ın bizzat komşu ülkenin sıvılaştırma tesislerine kendi doğal gazını nakledebileceğini yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın enerji kaynaklarından Mısır’a doğal gaz nakli senaryosunun, Rum kesimini uzun bir zamandır meşgul ettiğine işaret etti.

Gazete “Kıbrıs’ın, siyasi meseleler ortaya çıkması durumunda, Leviathan yatağından çıkacak doğal gazın Kıbrıs’a yönelik boru hattına bağlanması, ardından da Kıbrıs doğal gazıyla birlikte Mısır’a nakledilmesi şeklinde bir fikir öne sürdüğünü” de iletti.

Mısır’daki doğal gaz şirketlerinin ithalat yapabilmelerine yolun açılmasından itibaren, siyasi meselelerin üstesinden gelinmesine dair prosedürlerin de kolaylaştığını yazan gazete, İngiliz “Economist’in” kısa zaman önceki bir haberinin “İsrail’in Türkiye’ye yönelik boru hattı çözümü yerine, Mısır aracılığıyla çok daha iyi bir çözüm bulabileceğine” işaret ettiğini iletti.

“Economist’in” haberinin, Mısır’ın sıvılaştırma terminallerinin, İsrail’e, doğal gazını buradan Avrupa’ya nakletme fırsatı verdiğine işaret ettiklerini kaydeden gazete, böyle bir gelişmenin, Mısır ile İsrail’in geçmişte de sahip oldukları işbirliğinden ötürü, bir Türk-İsrail boru hattına ilişkin sahneyi değiştireceğine kesin gözle bakıldığını ekledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.