banner913
banner932
banner1012

Ayine izin verilmemesi protesto edilecek

banner1020

Sözde Omorfo Belediyesi, BM ve AB’ye yollayacağı mektupla Ay Mamas Kilisesi’nde ayin yapılmasına izin verilmemesini protesto edecek

banner974
Ayine izin verilmemesi protesto edilecek

banner971

Sözde “Omorfo (Güzelyurt) Belediyesi”nin Ay Mamas Kilisesi’nde ayin yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) yollayacağı mektupla durumu protesto edeceği bildirildi.
Alithia gazetesine göre, Rum Belediyeler Birliği Yürütme Komitesi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulunan sözde “Omorfo Belediye Başkanı” Viktoras Hacıavraam, Çarşamba günü toplanarak, ayinin yasaklanmasının ardından alınacak önlemlerle ilgili kararlar aldıklarını belirtti.
Bu çerçevede, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ülkenin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliklerine mektup göndereceklerini ifade eden Hacıavraam, Dünya Kiliseler Konseyi’ne de mektup göndermeye karar verdiklerini kaydetti.
Hacıavraam, Anastasiadis ve diğer siyasiler partilerin liderleriyle görüşme yapmak istediklerini belirtti.
HRİSOSTOMOS: “MÜDAHALEMLE HALA SULTAN TEKKESİ’NE GİDİLİYOR”
Öte yandan Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Habere göre, Hrisostomos, kendilerinin diğer tarafa olağanın ötesinde hizmetler verdiklerini iddia ederek, Rum Hükümeti’nin, kendi müdahalesiyle, Türk vatandaşlarının Larnaka’ya Hala Sultan Tekkesi’ne gitmelerine izin verdiğini savundu.
Rum Hükümeti’nin Rum tarafına geçmesine izin vermediği Türk vatandaşlarının hiç durmadan, doğrudan tekkeye gitmeleri için ricada bulunduğunu iddia eden Hrisostomos, “Yani Ledra Palas’tan geçsinler, Tekke’ye gitsinler, dua etsinler. ne bir kahve, ne de başka bir şey için hiçbir yerde inmeden geri dönsünler” şeklinde konuştu.
Hrisostomos, Rum Hükümeti’nin de kendisinin müdahalesi sonucunda gereken izni verdiğini ve “yasadışı” olarak Kıbrıs’ta kaldığını iddia ettiği Türk vatandaşlarını kabul ettiklerini söyledi.
Hrisostomos, “Eğer bize izin vermiyorlarsa, transit de olsa, Türklerin Rum tarafına geçmeleri ve tekkeye gitmelerine izin vermemeyi söylemeyi düşündüm. Tabi ki bunu yapmadım” şeklide konuşarak, aldıkları ret yanıtının son olacağı umudunu dile getirdi.
Konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değinen Hrisostomos, 43 yıldır görüşmelerin yapıldığını ve bu görüşme planıyla, asla doğru bir sona ulaşılacağını düşünmediğini belirtti.
AKEL VE EDEK’TEN TEPKİ
Politis gazetesine göre AKEL, yaptığı açıklamada, ayine izin verilmemesi kararının kabul edilmez olduğunu söyleyerek, bu durumu kınadı.
Açıklamada, Kıbrıslı Türk ve Rumların son yıllarda ibadet yerlerine gitme olanaklarının toplumları birbirine yaklaştırdığını ve yerlerinden edilenlerin eskiden yaşadıkları yerlere yeniden buluşmalarının sağlandığı belirtildi.
Bu kararların, iki toplumlu, iki kesimli federasyonla fanatikçe savaşan partilerin oluşturduğu hükümet tarafından alınmasının bir tesadüf olmadığını iddia eden AKEL, CTP’nin bu konudaki tutumunu memnuniyetle karşıladığını belirtti.
EDEK de yaptığı açıklamada ayine izin verilmemesini kınadı.


 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.