banner913
banner932
banner1012

Anastasiadis, Kıbrıs Türk tezlerinin sunulmasını istiyor

banner1020

Anastasiadis, liderler görüşmesinde Guterres çerçevesinin 6 parametresine dair tezlerini Akıncı’ya sunması önerisini yineleyecek. İkinci hedef ise iki tarafın yakınlaşmaları, anlaşmazlıkları ve yakınlaşma sağlanabilecek noktaları içerecek belge oluşturulması önerisini tekrarlamak olacak

banner974
Anastasiadis, Kıbrıs Türk tezlerinin sunulmasını istiyor

banner971

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile şubat ayının ikinci yarısında gerçekleşecek görüşmede taleplerini iki eksende ortaya koyacağı haber verildi.
Güney’de yayımlanan Fileleftheros ve diğer gazeteler Anastaiadis’in Akıncı’dan, Guterres Çerçevesine dair tezlerini yazılı sunmasını ve birlikte yakınlaşmalar, anlaşmazlıklar ve yakınlaşma sağlanabilecek noktaların kaydedileceği bir belge hazırlamayı önereceğini yazdı.
Habere göre, Anastasiadis, beklenen liderler görüşmesinde Guterres çerçevesinin 6 parametresine dair tezlerini yazılı olarak Akıncı’ya sunması önerisini yineleyecek. İkinci hedefin ise iki tarafın yakınlaşmaları, anlaşmazlıkları ve yakınlaşma sağlanabilecek noktaları içerecek bir belge oluşturulması önerisini tekrarlamak olduğu kaydedildi. 
“İki liderin üç sütunlu/kategorili bir belge hazırlayarak, daha sonra sistemli bir müzakereye oturabilecekleri” kanaatinde olan Rum hükümet kaynakları, Kıbrıs’la ilgili yeni bir konferans gerçekleştirilene kadar önümüzdeki aylarda bu prosedürle çalışılabileceğini savunuyor.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bütün federal organlarda bir olumlu oy talebinin yerine getirilmesi isteğiyle siyasi eşitlik ana talebini sürdürdüğüne işaret ederek, Rum tarafının bunu “başta yakınlaşma olmayan ve sonradan ortaya çıkmış bir talep” gördüğünü kaydeden gazete, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve Başbakan Tufan Erhürman’ın önceki günkü açıklamalarından alıntı aktardı.
Alihtia ise Rum hükümet kaynaklarının, Kıbrıs Türk tarafının bir olumlu oy ısrarının peşinen yakınlaşma sağlanmamış, sonradan ortaya konulan bir talep olduğu iddiasında bulunarak, üç sütunlu belgenin hazırlanmasını “gerekli” gördüklerini yazdı.
Gazeteye göre, “Akıncı bunu aniden Cenevre’de ortaya koydu. Tam da bu nedenle yakınlaşmaları not düşmeli, üç sütunlu belge yapmalı ve sistemli müzakereye oturmalıyız” diyen aynı kaynaklar, Şubat’ın ikinci yarısında gerçekleşecek liderler görüşmesinin “sosyal nitelikli değil bütün konuları serbestçe ele alabilecekleri gayrı resmî görüşme olacağını” kaydetti. 
Görüşmede inisiyatifin, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı telefonla arayan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e ait olduğu ve görüşmenin Spehar’ın da işbirliğinde, muhtemelen ara bölgedeki konutunda gerçekleşeceği belirtildi.
Politis haberi “Yine Üç Sütunlu (Belge)… Başkan Guterres Çerçevesi’ne Dair Kıbrıs Türk Tezlerinin Sunulmasını İstiyor… Başkan Liderler Görüşmesinde Yakınlaşmalar ve Anlaşmazlıkların Kaydedilmesi Talebini Yeniden Gündeme Getirmek İstiyor… Akıncı Siyasi Eşitliğin ve Yetkilerin Netleşmesini Bekliyor” başlık ve spotlarıyla aktardı. 
Güney’de yayımlanan Haravgi Gazetesi, “Başkan Akıncı’ya Üç Sütunlu Yakınlaşmalar-Anlaşmazlıklar Belgesi Önerecek… İki Liderin Görüşmesi Spehar’ın Konutunda Olabilir” başlığını attı.
Aynı gazete Anastasiadis’in önceki gün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile uzun bir görüşme yaparak, Çipras’ın Ankara ziyareti ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Kıbrıs sorununda yaptığı temaslara dair teferruatlı bilgi aldığını haber verdi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.