banner913
banner932
banner1012

47 bin göçmen Kıbrıs Türk mallarını kullanıyor

banner1020

Güney'deki Kıbrıs Türk mallarının bugün yaklaşık 47 bin göçmen tarafından kullanıldığı bilgisi verilirken, yaklaşık 5 bin 350 ailenin de Kıbrıs Türk evlerinde kaldığı kaydedildi

banner974
47 bin göçmen Kıbrıs Türk mallarını kullanıyor

banner971

Güney Kıbrıs’taki Türk mallarının uzun yıllardır kötü yönetiminin “yağmalama” sınırına ulaştığı iddia edildi.

Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos’un bahse konu Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili usulsüzlük ve yasadışı uygulamaların yapıldığına dair suçlamalarını ardından konuyla ilgili haberler bugün de gündemde geniş yer tuttu.

Fileleftheros gazetesi “Devlet Arkasıyla Yağma” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, son günlerde gün ışığına çıkanların “şeytan tırnağı” olduğu nitelemesinde bulundu.

Gazete, Kıbrıs Türk mallarından istifadenin 1974’ün hemen ardından başladığını ancak devletin durumu kontrol etme güçsüzlüğü nedeniyle malların, hak sahipleri olan göçmenlerden çok başkalarının bundan yararlandığını kaydetti.

Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili yasanın onaylandığı ve “Kıbrıs Türk Malları Fonu” adı altında özel bir fonun kurulduğu 1991 yılına kadar “ganimetlerin” büyük oranda paylaşıldığını belirten gazete, gelip geçen hükümetlerin zaman zaman gösterdiği çabalara rağmen, durumun sabitleştiğini ve bazı kişilerin bugüne kadar kazanç sağlamaya çalışmaya devam ettiği yazdı.

Kıbrıs Türk mallarını kulüpler, işletmeler ve büyükelçilikler tarafından kullanıldığını kaydeden gazete (bazı durumlarda) kira bedellerinin yılda iki lira bile olduğunu belirtti. Bazı kişilerin, yararlandıkları malları kontrolleri altına almayı başardığı ve milyonlar kazandığından söz eden gazete, benzer durumun malların satımında da yaşandığını yazdı.

Gazete, sadece bir durumda, bir şirketin 6 milyon 492 bin 685 Euro’ya aldığı malı birkaç ay içerisinde 16 milyon 513 bin 633 Euro’ya satarak 10 milyon Euro kazandığını aktardı.

Kıbrıs Türk mallarının bugün yaklaşık 47 bin göçmen tarafından kullanıldığı bilgisini veren gazete, yaklaşık 5 bin 350 ailenin de Kıbrıs Türk evlerinde kaldığını kaydetti.

Gazete, göçmenlere 759, göçmen olmayanlara da 583 Kıbrıs Türk’e ait evlerin “yazlık” olarak verildiğini yazdı.

Göçmen olanlara 2 bin 205, göçmen olmayanlara da 626 ticari mülkün verildiğini kaydeden gazete, sadece Makenzi bölgesinde, 14 Kıbrıs Türk ticari mülkünden 10’unun hak sahibi olmayanların ellerinde bulunduğunu kaydetti.

Gazete bin 932 göçmene ve 885 göçmen olmayana arazi verildiğini yazdı.

100 MÜLKÜN DAHA GERİ ANLINMASI BEKLENİYOR

Alithia gazetesine göre, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis dün yaptığı bir açıklamada, yakında 100 adet Kıbrıs Türk ticari mülkünün geri alınacağını belirtti.

2016-2017 döneminde usulsüz uygulamalar yapıldığının saptandığı 231 Kıbrıs Türk malının geri alındığını söyleyen Petridis, kontrollerin yapıldığını ve mülklerin, kiralamanın yapıldığı amaç doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığı yönünde incelendiğini belirtti.

Baf Belediye Başkanı Fedonos’un şikayetlerini yorumlamaya çağrılan Petridis, çoğu durumun hali hazırda İçişleri Bakanlığı’nın merceği altında bulunduğunu yazdı.

FEDONOS BUGÜN POLİSE GİDECEK

Öte yandan gazete Fedonos’un Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili usulsüzlükler ve yasadışı uygulamalar hakkında bildiklerini anlatmak üzere bugün polise gideceğini yazdı.

Kıbrıs Türk malları usulsüz veya yasadışı olarak ellerinde tuttuklarına dair Fedonos tarafından açıklanan isimlerin ise, Fedonos’a karşı dava açabilecekleri uyarısında bulundu.

Haberde, söz konusu kişilerin açıklamaları ve yaptıkları izahatlara da yer verildi.

Gazete, Fedonos’un, Kıbrıs Türk malları usulsüz veya yasadışı olarak ellerinde tuttuğunu iddia ettiği başka isimlere Anderas Hristodulu, Sotiris Naziris, Yannakis Lambrakis ve Yannakis Aleksandru’yu eklediğini yazdı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.