banner913
banner932
banner1012

Güney Amerika'nın önemi ne?


İrşad SERDENGEÇTİ

İrşad SERDENGEÇTİ

Okunma 13 Şubat 2015, 12:09

Son yıllarda büyük güç haline gelen Türkiye, ekonomik olarak yeni bir sıçrama yapması gerekiyordu. Çünkü BÜYÜK GÜÇ olacaksan sadece bulunduğun coğrafi konum yetmez, ekonomik gücünde olamalı. Son bir kaç gündür Erdoğan rutin ziyaretmiş gibi Güney Amerika ülkelerini ziyaret etmeye başladı.

Peki neden Güney Amerika ?

İki konu var, birincisi ekonomik boyutu. Bugünkü yazımda bunu irdeliyeceğim. İkincisi Amerika’nın dışladığı veya ciddiye almadığı veya ambargolar ile yok etmeye çalıştığı ülkeler. Yani amerika’nın karşısında olan veya altında ezilmiş olan ülkelerle, yeni bir güç oluşturmak !

Şimdi gelelim ekonomik boyutuna

Bölge ekonomik ve siyasal açıdan giderek artan bir öneme sahip.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 7’Sİ GÜNEY AMERİKA’DA

Güney Amerika’da yaklaşık 400 milyon insan yaşıyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 6-7’sini oluşturuyor.

Bölgesel ekonomiler açısından bu bölge; AB, ABD ve Çin’den sonra dördüncü sırada toplam ekonomik üretim açısından. Yani Japonya’yla Hindistan’ı geride bırakan bir potansiyel var bölgede.

Bu potansiyelin üç büyük lokomotifi var: Brezilya, Arjantin ve Meksika. Meksika’nın yıllık ekonomik üretimi 2.4 trilyon dolar. Dünyanın 11. eknomisi. Yani Türkiye’nin yaklaşık 2 buçuk katına varan bir ekonomik potansiyele sahip. Brezilya 3 buçuk trilyon dolarla dünyanın 7. ekonomisi.

Cumhurbaşkanı’nın ilk durağı olan Kolombiya ve Arjantin, iki farklı ama 3. ve 4. olarak zikredilebilir. Kolombiya ve Arjantin Türkiye’ye yakın bir performans sergileyen ülkeler.

Bu açıdan bakılınca, bütün bölgenin ortalama gayri safi milli hasılasını değerlendirdiğimizde 15 bin dolarlık bir gelir ortaya çıkıyor. Türkiye’yi de 11 bin dolar olarak düşünürsek, hemen hemen bizimle aynı yaşam kalitesini yakalamış bir dev bölgeden söz ediyoruz.

TÜRKİYE İÇİN AVRUPA BİRLİĞİ KADAR ÖNEMLİ

Bu bölgeyle kurulacak olan ekonomik ilişkiler en az Avrupa Birliği’yle kurulmuş ekonomik ilişkiler kadar Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Latin Amerika ülkeleri, yaşam kalitesi ve fiyat endesi açısından Türk mallarına çok uygun bir pazar görünümünde.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ÇOK ÖNEMLİ

Meksika ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması müzakereleri 2014’te hızlanmış vaziyette. Eğer bu anlaşma sağlanırsa, Türkiye sadece Meksika’ya değil, Kuzey Amerika serbest ticaret bölgesi çerçevesinde, bütün Kuzey Amerika’ya ekonomik olarak girebilecek.

ARJANTİN’DE, 17-25 ARALIK’A BENZER BİR OLAY YAŞANDI

Latin Amerika-Türkiye benzerliğine ilişkin bir başka notu sizlere aktarmak istiyorum.

Arjantin’de bugünlerde yaşanmakta olan bir olayı sizlere aktarmaya çalışacağım. Bu fotoğraf, esasında Türkiye’de 17-25 Aralık sürecinde yaşanılmış olan bir takım olaylara olağanüstü benzerliği nedeniyle önemli.

Arjantin Cumhurbaşkanı gerçekten değerli bir siyasetçi. Ve küresel finans oligarşisine karşı verdiği  mücadeleyle tanınan Cristina Fernandez De Kirchner ve bugün artık aramızda olmayan Savcı Alberto Nisman olayından yola çıkarak bir noktayı belirtmek istiyorum.

DARBE GİRİŞİMİ OLARAK ALGILANDI

Alberto Nisman bir savcı. 1994 yılında Arjantin’in Başkenti Buenos Aires’te yaşanılmış, ve 82 kişinin ölümüne neden olan Yahudi Kültür Merkezi bombalamasında Kirchner’in bu bombalama eylemindeki İran bağlantısını ortadan kaldırmak ve karşılığında da, hububat karşılığı petrol anlaşması yaptığı yönündeki iddialarıyla dikkat çekmişti. Hatta Arjantin siyasetinde "darbe girişimi" olarak ifade edilen bir çabanın içindeydi. Çünkü, sonradan anlaşıldığı kadarıyla Cumhurbaşkanı’nı tutuklamaya çalıştı. Fakat tam, Arjantin parlementosuna bilgi vereceği sırada ölü bulundu banyosunda. Öldürüldüğü ifade ediliyor.

Bu olay bile, Türkiye’nin şu anda bir ilişki tesis etmeye çalıştığı Latin Amerika’daki küresel güçler mücadelesiyle, Türkiye üzerinde oynanmakta olan bir takım oyunların benzerlikleri açısından çok önemli bir örnek teşkil ediyor. 

Aslında şöyle bir soru sorabiliriz. ’Diğer Bğüyük Güçler’ Türkiye’yi neden bukadar rahat bıraktı ? Bir antlaşmamı var restleşmemi var ? Türkiye gerçekten ayağa mı kalkıyor, kaldırılıyormu ? Tüm bunlar diğer yazıda ..

Şimdilik bukadar Sevgi ile kalın..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.