banner913
banner932
banner1012

Veteriner Hekimler Birliği bir ilki gerçekleştirdi

banner1020

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Dünya Veteriner Hekimler Birliği’ne (WVA) üye olarak bir ilki gerçekleştirdi

banner974
Veteriner Hekimler Birliği  bir ilki gerçekleştirdi

banner971

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, altı aydan beridir sürdürdüğü Dünya Veteriner Hekimler Birliği’ne üyelik çalışmalarında sona geldi.  Uzun zamandan beri verdikleri uğraşların karşılığını alan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, 6 kıtada  95 ülkenin kurucu üyesi, 500 bine aşkın Veteriner Hekimi temsil eden Dünya Veteriner Hekimler Birliği’ne kurucu üye olmayı başardı.

ULUSLARARASI KONGRELERE KATILIM

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Vet.Hek. Umut Sayılı’nın açıklamasına göre uluslararası alanda KKTC’yi temsil etme hakkına sahip olacak olan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, uluslararası alanda yürütülen çalışmalara katılma şansı bulacak.

Dünya Veteriner Hekimler Birliği’ne kurucu üye olmakla, büyük bir adım attıklarına değinen Sayılı, her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen kongrelere katılım hakkına sahip olacaklarını da belirtti.

OY HAKKI

Bir uluslararası ağa bağlanıp, mesleki ve bilimsel yayınlardan anında haberdar olacak olan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, bu avantajlardan kendi üyelerine de yarar sağlayacak.

Çeşitli ülkelerde kongreler düzenlendiğine vurgu yapan Sayılı, üye sıfatı altında bu kongrelere katılabileceklerini belirtti. Dünya Veteriner Hekimler Birliği organizasyonlarında oy haklarının olacağını dile getiren Sayılı, ‘’üyelerimizin dünyaya açılacak bir kapısı olacak ve bu yolu kullanarak  belirli kriterler çerçevesinde öğrencilerin de burs hakkı kazanacak.   

ÜYELİK ÇALIŞMALARI

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Vet.Hek. Umut Sayılı hedeflerinin, Avrupa’daki Veteriner Hekim Birliklerine üyelik olduğunu da söyleyerek, bu alanda çalışmalar yürütüldüğüne vurgu yaptı.

Sayılı açıklamasında şu sözlere yer verdi; ‘’Hedefimiz Avrupa’daki Veteriner Birliklerinden olan Avrupa Veteriner Hekimler Federasyonu (FVE) ve Küçük Hayvan Veteriner Hekimliği Federasyonu‘na  (FECAVA) üyeliktir. Dünyanın her yerinde çeşitli kongreler düzenleniyor. Bilgi paylaşımı ve Avrupa’daki yeniliklerden haberdar olma, bizler için önem arz ediyor.’’

BİRİNCİ TUR TAMAMLANDI

Hayvan hastalıkları eradikasyon projesi çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda, birinci tur taramaları tamamlandı. Şimdi ikinci tur taramalarının başlamasını bekliyoruz. Tabi proje, ülkemizde gerçekleşecek olan erken genel seçim ve Avrupa Birliği’ndeki görev değişimi sonucu sekteye uğradı. Bu süreç tamamlandığı zaman ikinci tur tarama çalışmalarımız kaldığı yerden devam edecek.

VETERİNER TIBBİ ÜRÜNLER YASASI

Başkan Vet.Hek. Umut Sayılı, Veteriner Tıbbı Ürünler Yasası için büyük çaba sarf ettiklerine değinerek, yasanın meclisten geçmesi için çok uğraştıklarını fakat meclisten alt komiteye geri gönderildiğini hatırlattı.

Sayılı, ‘’geçtiğimiz dönem bu yasa için çok uğraştık. Eczacıların itirazı yüzünden alt komiteden geçti ama meclis genel kurulundan geri döndü. Zaman aşımına uğradı. Bu yasa çok önemli bir yasadır. Biz bu konuda çok uğraş verdik ve yeniden çalışma yaptık. Seçim sonrası ilk sırada meclisin gündemine almak hedefindeyiz. Hem hayvan hem de halk sağlığını etkileyen bu yasanın ivedilikle meclisten geçmesi elzemdir.’’ dedi.

KONTROLSÜZ İLAÇ SATIMI

Ülkemizde kontrolsüz ilaç satışı olduğuna vurgu yapan Sayılı, bu yasa ile birlikte ilaçların ithalatından satıcıya ulaşmasına kadar olan süreci Veteriner Dairesi ve veteriner hekimler kontrolü ile tek çatı altına toplamayı hedeflediklerini söyledi.

İthalatından son kullanıma kadar Veteriner Dairesi ve veteriner hekimlerin kontrolünde olması için mücadele verdikleri yasanın, aslında daha çok halk sağlığını koruyan bir yasa olduğuna dikkati çeken Sayılı, halkın bu konuda bilinçsiz olduğunu söyledi.

REÇETESİZ İLAÇ SATILMAMALI

‘’Reçetesiz satış yapılmaması için mücadelemiz devam edecektir’’ diyen Sayılı, ticari kaygılardan dolayı henüz bu yasayı Meclis’ten geçiremedikleri için isyan etti. “Bu kadar küçük ülkede neden bu yasa geçmiyor” sorusu ile karşılaştıklarını söyleyen Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Vet.Hek. Umut Sayılı, kanser vakalarının gün geçtikçe arttığını da hatırlattı.

TÜRKİYE’DE BU YASA UYGULANIYOR

Sayılı şöyle devam etti; ‘’Biz bu yasa tasarısını  Avrupa’daki örneklerine göre tasarladık. Yani dünyada nasılsa, öyle yaptık. Türkiye’de de bu yasa uygulanıyor. Türkiye bir adım öteye giderek, E-reçeteye geçiyor. Türkiye, 2011 yılında geçen AB uyum yasaları çerçevesinde E-reçeteye geçip, olayı tamamen kontrol altına almayı hedefliyor.

Veteriner Hekimler olarak kedi köpek gibi hayvanlarda birçok yanlış uygulamaya şahit oluyoruz. Özellikle yanlış aşı ve dış parazit uygulamaları ölümcül sonuçlara yol açıyor. Et ve süt ürünleri konusunda halkın sağlığı ciddi tehdit altındadır. Reçetesiz satılan ilaçlar bilinçsiz bir şekilde kullanılıyor. Bu tasarının bir an önce Meclisten geçmesi şarttır.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.