banner913
banner932
banner1012

“Verilen şehitlerin bedelini kim ödeyecek?”

banner1020

Rum avukat Dimitriadis’in Kapalı Maraş için Türkiye’nin günlük 1 milyon Euro kira tazminatı ödemesi gerektiği yönündeki açıklamasına sert tepki veren eski TMT’ci Ahmet Sanver, “Bizim tazminat hakkımızı nasıl ödeyecekler?” dedi

banner974
“Verilen şehitlerin bedelini kim ödeyecek?”

banner971

Bahar UYGUR

Eski TMT mücahitlerinden, iş adamı Ahmet Sanver, Kapalı Maraş’ta kira kaybının günlük 1 milyon Euro olduğunu söyleyen Rum avukat Ahilleas Dimitriadis’e tepki gösterdi ve “Esas mağdur olan şehitlerimiz ve gazilerimizdir” dedi

Sanver, Rum avukat Ahilleas Dimitriadis’in geçtiğimiz günlerde Rum basınında kapalı Maraş bölgesiyle ilgili verdiği röportaj konusunda cevap niteliğinde HALKIN SESİ’ne açıklamada bulundu.  

Sanver, Dimitriadis’in  Kapalı Maraş’ın bir günde Türkiye’ye ne kadara mal olduğunu hesaplayarak, orada yaşayan insanların hak kazandıkları kira kaybının günlük olarak 1 milyon Euro, senelik olarak ise 365 milyon Euro olduğunu söylemesi  ile ilgili ‘Bizim Kıbrıs Türkü olarak kaybımızı neden hesaplamıyor’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Sanver, Rumların, Maraş’ı tek kurşun bile atılmadan askeri görürkenden terk ettiğini söyleyerek daha sonra Maraş’ı terk ettikleri için pişman olduklarını söyledi.

Sanver o günlerde Mağusa’da Kıbrıslı Türklerin yaşadıklarını anlatarak “verilen şehitlerin bedelini kim ödeyecek?” diye sordu. Savaşı Rumların başlattığını ve savaş suçlusunun Rumlar olduğunu ifade eden Ahmet Sanver, Rumların Maraş’tan kendilerinin kaçtığını ve Mağusalıların Maraş’ı işgal etmediğini sözlerine ekledi.

Ahmet Sanver, Rumların, ikinci harekat öncesinde Maraş’tan mermiler ve gelişi güzel havan topları attığını söyleyerek Türk mücahidinin sadece kendini koruduğunu ve savunduğunu, surlariçine sığındığını anlattı. Türkiye askerinin 15 Ağustos’ta Mağusa’ya geldiğini belirten Sanver, Rumların Dikelya’ya kaçtığını ve askerin Rumlara tek kurşun atmadığını söyleyerek bir tek Rumun ölmediğini dile getirdi.

“MARAŞ’I DA VERSENİZ, O ŞEHİT ÇOCUĞUN YERİNİ TUTAR MI?”

Sanver, 20 Temmuz’dan 15 Ağustos’a kadar 30 civarında Kıbrıslı Türk’ün surlariçinde şehit olduğunu ve Türkiye askeri gelene kadar aç bırakıldığını anlattı. Kale kapısından içeri girmeye çalışan 15 yaşındaki bir Kıbrıslı Türk gencin vurulduğunu ve akşama kadar o çocuğu içeri alamadıklarını belirten Sanver, akşama kadar her geçen Rumun o çocuğa ateş ettiğini ve akşam çocuğu içeri aldıklarında üzeride yüzlerce mermi olduğunu anlattı. Sanver, “bu çocuğun bedeli Maraş’la ödenebilir mi?” diye sorarak o şehit babasına Maraş da verilse çocuğunun yerini tutmayacağını ifade etti.

Ahmet Sanver, daha sonra Rumların kendi kendilerine “Maraş’ı neden terkettiler’ diye kızdığını söyledi.

Sanver sözlerine şöyle devam etti:

“Maraş, KKTC devletinin muhafazası altındadır. Rum’a gelin diyorlar ama onlar Maraş’ın kendi idaresinde olmasını istiyor. Tüm Avrupa, Dünya,  Rumları tanıyor. Avrupalılar sormuyor yüzde 30 Türk nerede diye. Devlet hakkımızı Maraş kirası ödeyemez. Bizim hissemizi tutuyorlar. Maddi manevi haklarımız onların ellerinde. Biz onlar gibi katliam yapmadık. Bir şehidimiz bile Maraş’ın günlük kirasını bol bol öder”

1963 çatışmalarında kendisinin de vurulduğunu ifade eden Sanver, 54 yıldır aksak çalıştığını kendisinin de tazminat istediğini söyledi.

“RUMLAR YÜZÜNDEN YAŞADIKLARIMIZIN BEDELİ ÖDENEMEZ”

Babasının yorgancı olduğunu belirten Sanver, 1963’te ilk soyulan babasının dükkanı olduğunu ve o günden sonra babasının bir daha mesleğini yapamadığını söyledi.

Ahmet Sanver, Kıbrıslı Türklerin Rumlar yüzünden yaşadıklarını hiçbir bedelle ödenemeyeceğini Maraş için istenen kira bedelinin anlamsız olduğunu şu şekilde anlattı:

“2 bin kişi öldü bizden, 4 binde onlardan öldü. Savaşı başlatan kim? Tabii ki onlar. Nüfus oranı fazladır çünkü bizde bebekler bile öldürüldü. Bütün köylerimizde şehitlerimiz var. Harekatta 500 Türkiye askeri öldü. Ölen 2 bin Kıbrıslı Türk’ten sadece 300 tanesidir savaşarak ölen. Diğerleri katletildi. Ben de tazminat isterim. 10 yıl askerlik yaptım Rumun yüzünden. Bir bidon mazot vermezdi, çivi, çimento vermezlerdi. Saman ve toprağı karıştırıp ev yapardık. 59’da mücahit oldum, 68’de terhis oldum. En güzel yıllarım Rumlarla savaşmakla geçti. Binlerce insan var benim gibi. Rumun bize çok borcu vardır, 2 bin kişiyi kim ödeyebilir?”

Ahmet Sanver, esas bizim Rumlardan tazminat istememiz gerektiğini bunun en basit şekilde üç başlıkta nedenlerini de

  1. Kıbrıs Cumhuriyetindeki % 30 Kıbrıs Türk hakkı
  2. 1963-1974 yılları arasında 2000 şehidin tazminat hakkı
  3. Rumların megalo ideası olan Enosis’in gerçekleşmemesi için yıllarca Enosis’e karşı binlerce Kıbrıslı Türk’ün mücadele ederek hayatlarını harcamalarının bedeli olarak sıraladı.  
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.