banner913
banner932
banner1012

“UBP aday seçimlerinde şike yapıldı”

banner1020

UBP Lefkoşa aday adaylarından olan ve aday sıralama seçiminde 2 bin 250 oy almasına rağmen kadın kotası nedeniyle listeye giremeyen Oğuz Ceyda, Cinsiyet Kotası Yasası’nın ve PM kararının ihlal edildiğini, anayasanın eşitlik ilkesinin de çiğnendiğini söyledi

banner974
“UBP aday seçimlerinde şike yapıldı”

banner971

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa aday adaylarından olan ve partinin aday sıralama seçiminde 2 bin 250 oy almasına rağmen yüzde 30 kadın kotası nedeniyle listeye giremeyen Oğuz Ceyda, bu sonucu Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etti.  
İtirazın ardından devreye giren Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Şefik, Oğuz Ceyda ve UBP avukatıyla birlikte görüşme gerçekleştirdi.

Şefik’in parti avukatından görüş aldığı, oyların sonuçlarını istediği ve inceleme yapıldıktan sonra konunun netleşeceğini ifade ettiği öğrenildi.

Konuyla ilgili HALKIN SESİ’ne konuşan Oğuz Ceyda, UBP’deki milletvekilliği adaylık seçiminin âdil  olmadığını söyledi ve “Şike yapıldı” dedi.

Ceyda, Lefkoşa’da beş kadın kotası olduğunu ve başvuran kadın sayısının da beş olduğunu belirterek “6’ncı aday olmaması nedeniyle boşu boşuna seçim yapıldı.

Sıralama seçimleri öncesinde otomatik olarak beş kadın aday da milletvekili aday statüsünü kazanmıştı” dedi.

Bu durumda Cinsiyet Kotası Yasası’nın ve Parti Meclisi kararının ihlal edildiğini, anayasanın 8 Maddesinde yer alan eşitlik ilkesinin de çiğnendiğini kaydeden Ceyda, “PM, beş kadın kotası kullanacağım dedi, beş kadın aday çıktı. Beş kadın da ön seçime gitmemesi gerekirdi” diye konuştu.

Kadın kotasına karşı olmadığını özellikle vurgulayan Ceyda, 2 bin 250 oy alıp seçilemediğini fakat 100 oyla listeye girenler olduğunu söyledi.

Partinin gerçekleştirdiği seçim sonuçlarında oy oranıyla 33’üncü sırada olduğunu ancak buna rağmen listeye giremediğini ifade eden Ceyda

“Oy toplamında 64’üncü sırada olan kadın listeye seçildi. Bu nasıl adalet?” diye sordu.

Oğuz Ceyda şöyle konuştu:

“Adaylığı kesinleşmiş kadın adayları, aday adayı gibi yarıştırdılar. Seçim olmadan kadınları otomatik ilan edeceklerdi. Önce aday belirlemesi sonra sıralama yapılacaktı. Lefkoşa’da 8 tercih olacaktı. Birilerini ekarte etmek için 5 kadın 3 erkek getirildi. Çıkan sonuçlardaki ortaya çıkan sıralamalar gerçeği yansıtmıyor.

Birinci birinci değil, ikinci de ikinci değil. Tüm sıralamalar şaibelidir, gerçek değildir. Şike vardır. Böyle olmasa ilk 8’de çıkardım”

 “Böyle bir yöntemin kabul edilemez olduğunu, çünkü bu yolla üyenin iradesinin yansımamış olduğunu belirten Ceyda “Kadın kotasından otomatik aday ise neden aynı sepette yer aldık? Kontenjanlar gibi açıklanmaları gerekirdi. Ben üyeden daha fazla oy aldım. Milletvekili adayı olan üç kadından da daha fazla oy aldım. Benden daha az oy alan kadın nasıl olur benim önüme geçebiliyor? Bu demokrasiye ve anayasaya uygun değil” dedi.

Tüm ilçelerde kazanan kadın adayların yeniden üye önüne çıkarılması art niyete benzediğini vurgulayan Ceyda “Bu uygulamayı anayasa uygun görmüşlerse ve seçilmemiş insanı benim yerime koyuyorlarsa 7 Ocak’taki genel seçimde bu kadınlar seçilmezse o zaman kazanan erkeklerden atalım da Meclis’e bu kadınlar girsin. Seçimde kaybedenler kazanırsa, kazananlar da kaybederse KKTC dünya tarihine geçecektir.” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.