banner913
banner932
banner1012

Türkiye ve KKTC denizciliği geliştiriliyor

banner1020

“KKTC Denizciliğinin Geleceği” Girne Üniversitesi’nde düzenlenen panelde tartışıldı. Panelde Türkiye ve KKTC denizciliğinin geliştirilmesi için işbirliği protokolü imzalandı

banner974
Türkiye ve KKTC denizciliği geliştiriliyor

banner971

Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi (GÜDENMER), Koç Üniversitesi Denizcilik Formu (KÜDENFOR)’un işbirliği ile “KKTC Denizciliğinin Geleceği” başlıklı bir panel düzenlendi.

Girne Üniversitesi Konferans Salonu’nda yer alan panelin açılış konuşmasını Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu yaptı.

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalarına Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi’nin kurulması ile devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Salihoğlu, Koç Üniversitesi Denizcilik Formu ile imzalayacakları işbirliği protokolün önemine değindi. Prof. Dr. İlkay Salihoğlu 20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıldönümü vesilesiyle şehit ve gazileri minnetle andıklarını ifade etti.

Koç Üniversitesi Denizcilik Formu Direktörü Amiral Cem Gürdeniz de açılışta yaptığı konuşmada, Girne Üniversitesi’ne paneli düzenlediği için teşekkür etti. Amiral Gürdeniz, iki yıldır farklı üniversitelerle yaptıkları çalışmalarla KKTC ile Türk denizciliğinin entegrasyonu yolunda önemli adımlar attıklarını ifade ederek Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi’nin kurumsal kimlik ve ada açısından öneminin altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de panelin açılışında yaptığı konuşmasında denizlerin ve denizlerin gücünü iyi kullanmanın, denizcilik politikası geliştirilmesinin ve toplumsal farkındalığın önemine vurgu yaptı.

Büyükelçi Başçeri, “Anavatanda geçmişin aksine günümüzde denizlerin önemi daha da iyi anlaşıldı. Türk deniz gücünün askeri ve diğer unsurları ile gelişerek dünya denizlerinde layık olduğu yere gelmek için emin adımlarla ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki güncel deniz taşımacılığı verilerine ve Doğu Akdeniz bölgesindeki son gelişmelerden de bahseden Büyükelçi Başçeri, akademik birikimin önemine vurgu yaparak paneli hazırlayanlara teşekkürlerini sundu. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, denizden daha fazla yararlanmaya yönelik bir dönemin başladığını belirterek vatan kavramının sadece karayı değil denizi de kapsadığını vurguladı. Girne Üniversitesi’nin kurduğu GÜDENMER gibi merkezlerin ve benzerlerinin artmasının önemine işaret eden Bakan Atakan,  amatör denizcilik konusunda son dönemde yaptıkları çalışmalara değindi.

 ‘KKTC Denizciliğinin Geleceği’ başlıklı panelin açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren moderatörlüğünde yapılan birinci oturumda ilk olarak söz alan Amiral Mustafa Özbey, Doğu Akdeniz’de yaşanan son gelişmelerin tarihsel süreçle olan benzerliği ele aldı. Amiral Özbey, KKTC ile TC arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.

 “Doğu Akdeniz Enerji Politikaları ve Deniz Yetki Alanları”  konulu bir sunum yapan     Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren de, güncel gelişmeler üzerinden örnekler vererek, görseller eşliğinde detaylı bilgiler aktardı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı ise KKTC Denizcilik Politikaları hakkında konuştu. Bağzıbağlı bakanlık olarak yaptıkları Gazi Mağusa Limanı’nın turizm açısından canlandırılması, Kalecik bölgesine yeni bir yük limanı açılması ve Girne antik limanının iyileştirilmesi gibi çalışmalardan bahsetti.

Daha sonra söz alan Girne Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay KKTC deniz turizmi, yatçılık ve marinacılık üzerine yaptığı sunumda, turizm alanında yaşanan global gelişmelere vurgu yaptı. Turizm gelirlerinin tartışmasız olarak çok önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Altınay denizlerin ve kruvaziyer turizminin bu noktada gelecek açısından da önemli yer teşkil ettiğini belirtti.

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu ise KKTC’de denizcilik eğitimi üzerine yaptığı sunumunda, ada genelinde denizcilik alanında eğitim veren kurumlara değindi. Fakülte olarak geldikleri noktayı anlatan Doç. Dr. Hüseyinoğlu, yeni eklenen Sualtı Teknolojileri bölümü, Maritime Student Career Center gibi birimlerle her geçen gün geliştiklerini kaydetti. Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu, adada yaşamın öğrenciler açısından avantajlı ve dezavantajlı yönlerine de değindi.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şeref Tabak da, denizcilik politikalarının geçmişten günümüze geldiği noktayı ayrıntılı olarak anlattı. AB çerçevesinde denizcilik alanında yapılması planlanan düzenlemelere değinen Dr. Tabak, AB mevzuatlarına uyumun önemini vurguladı.

Panelde 1. oturumun sonunda yapılan soru cevap bölümünün ardından Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi (GÜDENMER) ile Koç Üniversitesi Denizcilik Formu (KÜFENDOR) arasında Türkiye ve KKTC denizciliğinin geliştirilmesi için işbirliğini öngören bir protokole Amiral Cem Gürdeniz ile Kaptan Enver Yetkili imza attılar.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.