banner913
banner932
banner1012

T&T, devleti hiçe sayıyor”

banner1020

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Ercan’ın sözleşmesinin uzatılmasında haberi olmadığını söyledi, Ercan’ın işletmecisi T&T şirketine de çok sert tepki gösterdi: “Şirket, devleti hiçe sayıyor. Şirket sahibi ‘KKTC siyaseti cebimde’ diyor”

banner974
T&T, devleti hiçe sayıyor”

banner971

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ercan sözleşmesine işaret ederek, “Ek sözleşmenin imzalandığını ilgili bakandan şimdi öğrendim. Bu kararda onayım yoktur. Benim katılmadığım bir toplantıda alınan bir karardır” demesiyle Meclisteki tartışmalar alevlendi.
Tahsin Ertuğruloğlu, “Tartışmanın Bakanlar Kurulu’na yönelik yıpratma kampanyasına dönüşmesine rızam yok” açıklamasında da bulundu.
Ercan’la ilgili bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı, “Kim ne derse desin Ercan, sağlıklı bir denetime tabii değil. Ne mali ne de inşaat anlamında” dedi.
Tahsin Ertuğruloğlu, Ercan Araştırma Komitesi’nin çalışmasına işaret etti ve “Komitede de söyleştim, ihalenin araştırılması bitmemesi gereken bir olay. İhaleyi kazanan şirket büyük bir samimiyetsizlik içinde, devleti hiçe saymış, ‘KKTC siyaseti, bürokrasisi cebimde’ diyen bir adamdan söz ediyoruz” şeklinde konuştu.
Devletin araziyi devretmede hatalı davrandığını da söyleyen Ertuğruloğlu, “Devredildiği kadarı, T&T’nin işleri yapmasına engel değildi. Şirket, hiçbir yatırım yapmadı. Ercan’ın her metrekaresini kiralayarak para kazandı. İnşaata uzun zamandan sonra başlandı. Ben kişi olarak şirketin devlete ödemesi gereken parayı ödediğinden emin değilim. Kim ne derse desin Ercan, sağlıklı bir denetime tabii değil. Ne mali ne de inşaat anlamında” dedi.
“ERCAN’LA İLGİLİ İHALE YANLIŞ ŞİRKETE VERİLDİ”
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “11 milyon 250 bin dolarlık kriz de sırf görevli şirket şartname gereği ödemesi gereken mükellefiyeti ödemesin diye yaratıldı” açıklamasında bulundu.
“Görevli şirket iyi niyetli davranmadı. Açacağı dava varsaydı buyursun açsındı. Benim kişisel görüşüm, Ercan’la ilgili ihale yanlış şirkete verildi” diyen Dışişleri Bakanı, “Türkiye’nin çok daha başarılı şirketleri vardı” şeklinde konuştu.
“ŞİRKETİN, DEVLETE ÖDEMESİ GEREKEN MEBLAĞ BU MU DEĞİL Mİ, EMİN DEĞİLİM”
İlgili şirketin devlete istediği rakam üzerinden ciro verdiğini ifade eden Dışişleri Bakanı, “Ödemesi gereken meblağ bu mu değil mi, emin değilim” dedi.
Tahsin Ertuğruloğlu, Mecliste tartışma konusu olan sözleşmeye işaret ederek, “Ek sözleşmenin imzalandığını ilgili bakandan şimdi öğrendim, bu kararda onayım yoktur. Karar benim katılmadığım bir toplantıda alındı ama tartışmanın Bakanlar Kurulu’na yönelik bir yıpratma kampanyasına dönüşmesine rızam yok” dedi.
“SÖZ KONUSU EMRULLAH TURANLI İSE BUNA BAKMAM LAZIM”
Dışişleri Bakanı şunları da aktardı:
“Önerge Bakanlar Kurulu’na 27 Nisan’da gönderildi, 2 Mayıs’taki toplantıda konu dikkatimi çekti. ‘Söz konusu Emrullah Turanlı ise buna bakmam lazım’ dedim. O gün bu yönde bir karar alınmadı. Ben önerilen metinde 7 değişiklik talep ettim. Bunlar yapılırsa onay verebileceğimi söyledim. Bununla ilgili ilk yazım 5 Mayıs tarihliydi. 8 Mayıs’ta adadan ayrıldım. TC Savunma Bakanının davetiyle Türkiye’ye gittim. 9 Mayıs’taki Bakanlar Kurulu toplantısına katılamadım. 11’inde dönüm, 16’sında Bakanlar Kurulu’na gittim. Bana böyle bir karar alındığı iletildi. Bu kararda onayım yoktur. Benim katılmadığım bir toplantıda alınan bu karar 2 Mayıs’ta alınmış gibi gösterildi. Buna itiraz ederek, kararın katılmadığım 9 Mayıs’ta alındığının gösterilmesini istedim. Öyle değiştirildi.”
SİBER: “KONU 62’NCİ MADDE TAHTINDA KONUŞULAMAYACAK KADAR UZUN”
Dışişleri Bakanının konuşmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber de bir konuşma yaptı.
Konunun 62’nci madde tahtında konuşulamayacak kadar uzun olduğunu söyleyen Siber, bunun ya genel görüşme veya güncel konuşma olarak Meclis gündemine gelebileceğini söyledi.
KAŞİF’TEN 62’NCİ MADDE ELEŞTİRİSİ: “İŞİMİZE GELDİĞİMİZDE İÇ, İŞİMİZE GELDİĞİMİZDE DIŞ TÜZÜK MÜ?”
Bunun üzerine usul hakkında söz alan UBP milletvekili Ahmet Kaşif, 62’nci madde tahtında bu kadar uzun konuşulamayacağını kaydederek, “İşimize geldiğimizde iç, işimize geldiğimizde dış tüzük mü?” diye sordu.
Bunun üzerine yeniden söz alan Meclis Başkanı Siber, “Önemli olan konunun anlaşılması. 5 dakika konusunda inisiyatif kullanabilirim. Bakana ve milletvekillerine soru sorma hakkını kimse alamaz, iç tüzük de alamaz. Soru sorma hakkı her zaman vardır” dedi.
Konu hakkında milletvekillerinden birçok soru geldiğini belirten Siber, muhalefetin neden 62’nci madde tahtında söz aldığının da iyi anlaşılması gerektiğini söyledi, “Yasa gününde, hükümet burada ama güncel konuşmalarda değil. Güncel konuşmaların olduğu gün de hükümet içerde olursa 62’nci madde istemi azalacak” dedi.


 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.