banner913
banner932
banner1012

Total şirketinin sondajı mayıs sonuna

banner1020

Fransız Total şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 11 numaralı parselde gerçekleştirmesi beklenen sondajının, önümüzdeki Mayıs ayının sonunda yapılmasının beklendiği haber verildi.

banner974
Total şirketinin sondajı mayıs sonuna

banner971

Fransız Total şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 11 numaralı parselde gerçekleştirmesi beklenen sondajının, önümüzdeki Mayıs ayının sonunda yapılmasının beklendiği haber verildi.

Alithia gazetesi, “elindeki bilgilere” dayanarak, süreçte gecikme yaşanmasının sebebinin, Limasol limanının özelleştirilmesine ilişkin anlaşmada, belirli bir konsorsiyum lehinde bazı tekelci koşullar yer alması ve bunların da Total ile EDT Offshore şirketi arasındaki anlaşmanın koşullarını ihlal etmesi olduğunu ifade etti.

Bu durumun ise 11 numaralı parseldeki sondajla ilgili başlangıçtaki öngörülerin ertelenmesine yol açtığını kaydeden gazete, 11 numaralı parseldeki sondajın 2016 sonbaharında yapılmasının planlandığını, ancak bu meseleyle ilgili gelişmeler yüzünden bunun 2017 yılının Nisan ayında yapılmasına karar verildiğini anımsattı.

Ancak göründüğü üzere, sondajın 2017 yılının Mayıs ayına ertelenmesinin hesaplandığını yazan gazete, sondajın sonuçlarının ise Haziran ayı içerisinde açıklanmasının beklendiğini belirtti.

Fransız Total şirketinin 11 numaralı parselde gerçekleştireceği sondajın, bölge açısından çok önemli olduğunu da kaydeden gazete, bunun, IHS Markit’in World Oil isimli dergide yer alan analizinde de ifade edildiğini kaydetti.

Gazete analizde, sözde Rum MEB’i içerisindeki 11 numaralı parselde bulunması olası doğal gaz miktarlarının, Mısır MEB’inde tespit edilen benzer yatakla karşılaştırılmakta olduklarını ifade etti.

Öte yandan gazete, Rum hükümeti ile şirketler/konsorsiyumlar arasındaki, üçüncü tur ruhsat ihalesi koşullarına ilişkin anlaşmanın ise Şubat ayı sonunda tamamlanmasının beklendiğini yazdı.

Üçüncü tur ruhsat ihalesi koşullarına ilişkin olarak, hükümet ile şirketler arasındaki müzakerelerde de gecikmeler olduğunu yazan gazete, gecikmenin müzakere grupları arasındaki koordinasyon zorluğundan kaynaklandığını, ancak bunun endişe verici bir durum olmadığının belirtildiğini ekledi.

EASTMED PROJESİ KONUSUNDA BRÜKSEL’DE TOPLANTI YAPILDI

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya ve İsrail’in, EastMed boru hattı projesiyle ilgili olarak, aralarındaki enerji işbirliği sürecinde bir adım daha attıkları ifade edildi.

İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İtalya’dan yetkililerin dün Brüksel’deki Avrupa Komisyonu ofislerinde, aralarındaki enerji işbirliğini ileriye götürme konulu bir görüşme yaptıklarını haber veren gazete, “Preparatory meeting on East Mediterranean Gas” konulu toplantının, dört ülkenin enerji bakanlıkları müdürleri veya genel sekreterleri düzeyinde yapıldığını yazdı.

Gazete, toplantının ana konusunun, Roma’nın da projenin desteklenmesine aktif bir şekilde katkıda bulunma konusunda ilgisini ortaya koymasının akabinde, EastMed boru hattıyla ilgili plan olduğunu ifade etti.

Toplantıda bu girişimin ekonomik değerlendirmesinin yapıldığını, aynı zamanda boru hattı planının teknik yönlerinin ele alındığını yazan gazete, elindeki bilgilere dayanarak, bir sonraki toplantının detaylarının kesinleştirildiğini de yazdı.

Gazete bir sonraki toplantının, önümüzdeki Şubat ayında, Enerji Bakanları düzeyinde İsrail’de yapılmasının beklendiğini de haber verdi.

Gazete, ilk teknokratik çalışmalara göre, boru hattının meydana getirilmesinin teknik açıdan mümkün, ekonomik açıdan ise uygulanabilir olduğunun belirtildiğine işaret etti.

Enerji portalı “Energy Press’e” göre, projenin en nihayetinde inşa edilmesi halinde, bunun dünyadaki en büyük denizaltı boru hattı olacağını yazan gazete, bunun İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan güzergâhını izleyerek, İsrail ve Rum yataklarını Avrupa piyasasıyla bağlayacağını, oradan da İtalya kıyılarında son bulacağını ekledi.

LİLLİKAS ENERJİYLE İLGİLİ ULUSAL STRATEJİDEN SÖZ ETTİ

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, dün Rum Hidrokarbon Şirketi Genel Müdürü Panos Kelamis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rum kesiminin enerji alanında mümkün olduğunca çabuk bir şekilde, ulusal bir strateji şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.

Gazeteye göre Lillikas, enerji sektörünün, halkın birçok beklentilerini bağladığı, birçok umuda sahip olan hayati sektörlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.