banner913
banner932
banner1012

Teknecik'e 13 milyon Euro'luk ek ünite

banner1020

Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak olan 13 milyon Euro değerindeki 2 adet 300’er tonluk ana makine, 2 adet jeneratör ve 5 konteyner dolusu aksamlar dün...

banner974
Teknecik'e 13 milyon Euro'luk ek ünite

banner971

Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak olan 13 milyon Euro değerindeki 2 adet 300’er tonluk ana makine, 2 adet jeneratör ve 5 konteyner dolusu aksamlar dün Mağusa Limanı’na geldi

 

13 milyon Euro değerinde olan ana makineler, jeneratörler ve aksamlar yarın Teknecik’e götürülmek üzere limadan yola çıkacak. Taşıma esnasında güzergah üzerinde kısa süreli elektrik kesintileri yapılacak



Gamze BAYKUR
Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak olan 13 milyon Euro değerindeki 2 adet 300’er tonluk ana makine, 2 adet jeneratör ve 5 konteyner dolusu aksamlar dün sabah Mağusa Limanı’na geldi.

13 milyon Euro değerinde olan ana makineler, jeneratörler ve aksamlar Çarşamba günü Teknecik Elektrik Santrali’ne götürülmek üzere Mağusa Limanı’ndan yola çıkacak. Taşıma esnasında güzergah üzerinde kısa süreli elektrik kesintileri yapılacak.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak iki ünitenin hafta sonu Gazimağusa Limanı’na geldiğini, ünitelerin Mayıs’ta devreye gireceğini açıkladı.
Bu ünitelerle buhar santralindeki üretim payının azaltılmasının ve ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Gürkan, ünitelerin Çarşamba günden itibaren Gazimağusa, Dörtyol, Geçitkale, Mersinlik Boğazı ve Kuzey Sahil Yolu güzergâhından Teknecik’e taşınacağını belirtti. 
Her ünitenin 1 ana makineden ve jeneratörden (alternatör) oluştuğu bilgisini veren Gürkan, ana makinenin 284, jeneratörün ise 75 ton ağırlığında olduğunu kaydetti
Gürkan, ana makinelerden birinin Çarşamba, diğerinin Cuma, jeneratörlerin ise Pazar günü Teknecik’e taşınacağını aktardı
TAK’a açıklamada bulunan KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, ana makinelerin İtalya’da, jeneratörlerin ise Finlandiya’da üretildiği bilgisini vererek, geminin Gazimağusa Limanı’na Finlandiya’dan geldiğini söyledi. 
Gürkan, dün öğleden sonra ana makinelerden birinin gemiden indirileceğini de sözlerine ekledi.


“KISA SÜRELİ KESİNTİ OLABİLİR”
Ünitelerin taşınması sırasında uygun olmayan hatlarda kısa süreli elektrik kesintisine gidilebileceğini kaydeden Gürkan, gerekli görülmesi halinde bunun KIB-TEK bölge müdürlükleri tarafından duyurulacağını dile getirdi.
Ana makineler için 1 milyon Euro peşinat ödediklerini de belirten Gürkan, yaklaşık 13 milyon Euro olan toplam borcun ünitelerin devreye girmesinden bir süre sonra taksitler halinde ödeneceğini belirtti.
Gürkan, santralin gücünde toplam 34 megavatlık bir artış olacağını kaydederek, yakıttan yapılacak tasarrufla ünitelerin taksitlerinin ödenmiş olacağını da vurguladı.
CESURER: “BU SANTRALLERİN ÜLKEYE GELMESİ BİR İRADENİN ESERİDİR…”

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, 2014 yılının sonlarında ilgili firma ile temasa geçildiğini ve toplam 35 megavatlık 2 adet santral alımı yapıldığını anımsatarak bu anlaşma neticesinde santrallerin ülkemize ulaştığını dile getirdi. Çarşamba günü ünitelerin Teknecik Elektrik Santrali’ne taşıma işlemlerinin başlayacağını kaydeden Cesurer, taşıma esnasında güzergah boyunca kısa süreli elektrik kesintilerinin yaşanacağını söyledi. Cesurer, “Bu santrallerin ülkeye gelmesi gerçekten bir iradenin eseridir. Çünkü bu ünitelerin ülkeye gelmemesi ile ilgili ciddi bir muhalefet vardı” şeklinde konuştu. 2012 Sayıştaylık raporunda bu santrallerin Kıb-Tek tarafından getirilmemesi halinde toplumun cebinden ekstradan 225 milyon Dolar gibi bir paranın çıkacağının altı çizildiğini belirten Cesurer, bu santraller sayesinde termik santrallerin daha verimli bir şekilde çalıştırılmasının sağlanabileceğini ve arz güvenliğinin daha da artacağını açıkladı. Cesurer, Kıb-Tek’in topluma en iyi hizmeti ve en kaliteli hizmeti verebilmesi için mutlak surette yatırımlarına ara vermeden devam etmesi gerektiğini belirtti.

AKİM: “BU GÖRDÜĞÜNÜZ ARTIK HAYAL DEĞİL, ÜLKEMİZİN GERÇEĞİDİR…”

 

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, 8 ay önce düşündüklerini, karar verdiklerini ve yola çıktıklarını dile getirerek, bu gördüğümüzün artık hayal değil, ülkemizin gerçeği ve Kıb-Tek’in iradesi olduğunu belirtti. “Biz bir şeyler içip de kurtarıcı bekleyenlerden değiliz. Biz bir şeyler içmeden irade koyarız ve hedeflerimizi belirleyerek o hedeflere doğru yürürüz” şeklinde konuşan Akim, bunun bir yürüyüşün sonucu olduğunu ve ülkenin gerçeği olduğunu söyledi. Akim, gelen ünitelerle 1 ay sonra ülkeye daha ucuza elektrik üretmeyi başarmış olacaklarını ifade etti. Akim “Biz bu yola baş koyduğumuzda birileri bizi hapse sokmak için yollara düştü” diyerek, bunun Kıb-Tek’in hem gücü, hem kararlılığı hem de iradesi olduğunu açıkladı. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.