banner913
banner932
banner1012

TC-KKTC öğrenci ayrımı ortadan kalktı

banner1020

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan her iki ülke hukukuna uygun şekilde kurulmuş üniversitelerin, karşılıklı tanınmasına dair milletlerarası anlaşmaya uygun ek anlaşma yürürlüğe girdi. Buna göre, lise öğrenimini kesintisiz olarak KKTC’de örgün eğitim veren eğitim kurumunda tamamlayan Türkiye vatandaşları artık ülkemiz üniversitelerine ÖSYM sınavıyla gelmek zorunda kalmayacak. Bu öğrencilerin alacağı diploma da denklik istemeksizin Türkiye’de geçerli olacak.

banner974
TC-KKTC öğrenci ayrımı ortadan kalktı

banner971

Ülkemizdeki liselerde kesintisiz okuyup mezun olan TC vatandaşları artık KKTC üniversitelerinin düzenlediği sınavlara girebilecek. TC vatandaşı öğrencilerin üniversite diplomaları da denklik işlemine tabi tutulmadan Türkiye’de geçerli olacak.

2015 yılının ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Ankara’da imzalanan, her iki ülke hukukuna uygun şekilde kurulmuş üniversitelerin, karşılıklı tanınmasına dair milletlerarası anlaşmaya uygun ek anlaşma, TC Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp, TC Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Anlaşma metni

Ek anlaşma metni, TC Resmi Gazetesi’nde yayınlandı:

“Anlaşma ile; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, lise öğrenimini kesintisiz olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde örgün eğitim veren bir eğitim kurumunda tamamlayarak mezun olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukuku’na göre kurulmuş üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına, Yüksek Öğretim Kurulu’nun uygun görüşü ve üniversitenin kendi belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde yerleşmiş olanların da diplomalarının da denklik işlemine tabi tutulmaksızın Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli olması öngörülmektedir. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin iki ülke üniversiteleri arasında yeknesaklık, standart ve seviye birliğinin sağlanması ve ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi açısından faydalı olacağı değerlendirilmektedir”.

Berova: Mağduriyetleri giderildi

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, “TC ve KKTC hukukuna göre kurulan üniversitelerin karşılıklı tanınmasına dair milletler arası anlaşma temelinde hazırlanan ek anlaşmanın”, iki ülke üniversiteleri arasındaki standart ve seviye birliğinin korunması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Berova, anlaşmanın, Türkiye vatandaşlarının eğitimde yaşadığı mağduriyetlerinin giderilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Berova yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ek anlaşmanın, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Özdemir Berova, KKTC üniversitelerine yerleşmek isteyen TC vatandaşlarının KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan “Lise öğrenimini kesintisiz tamamladığına” dair onay alması gerektiğini de kaydetti.

Berova, anlaşmayla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, lise öğrenimini kesintisiz KKTC’de örgün eğitim veren bir eğitim kurumunda tamamlayan Türkiye uyruklu öğrencilerin KKTC hukukuna göre kurulmuş üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına, üniversitelerin kendi belirlediği kurallar çerçevesinde yerleşebileceğini kaydetti. Berova ayrıca bu öğrencilerin diplomalarının denklik işlemine tabi tutulmaksızın, Türkiye’de de geçerli olacağını belirtti. Berova, KKTC üniversitelerine yerleşmek isteyen Türkiye vatandaşlarının bu anlaşma uyarınca KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan “Lise öğrenimini kesintisiz tamamladığına” dair onay alması gerektiğini vurguladı.

Öztürkler: Aynı müfredatı gören öğrenciler arasındaki ayrımcılık kalktı

Yükseköğretim Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler de, eskiden TC vatandaşlarının KKTC üniversitelerine ÖSYM ile gelmek zorunda olduğunu ancak bu anlaşma sonucu artık bunun ortadan kalktığını belirtti.

Öztürkler, bu uygulanmadan yararlanmak isteyenlerin bakanlıktan KKTC’de liseyi kesintisiz okuduklarına dair bir belge alması olduğunu söyledi.

Genel orta eğitim ve mesleki liselerde toplam 4 bin TC vatandaşı olduğunu, her yıl ortalama 600 TC vatandaşının KKTC liselerinden mezun olduğunu ifade eden Öztürkler, aynı müfredatı gören öğrenciler arasındaki ayrımcılığın bu uygulamayla kalktığını belirtti. Öztürkler, öğrencilerin bakanlıktan liseyi KKTC’de tamamladıklarına dair belgeyi almayı unutmaması gerektiğini söyledi.

Öztürkler, bu uygulamaya KKTC’de kampusu bulunan ODTÜ, İTÜ ve Atatürk Öğretmen Akademisi’nin dahil olmadığını vurguladı.

DAÜ’ye koşulsuz kayıt hakkı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Giriş ve Burs Sıralama Sınavı’na katılıp, sınavı başarıyla geçen TC uyruklu öğrencilerin üniversiteye “koşulsuz kayıt” yaptırabileceği açıklandı.

DAÜ’den yapılan açıklamada, TC ve KKTC hukukuna göre kurulan üniversitelerin karşılıklı tanınmasına dair milletlerarası anlaşmaya ek anlaşmanın Türkiye’de onaylanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Kanun maddesi kapsamında bu yıl DAÜ Giriş ve Burs Sıralama Sınavı’na girmiş ve kazanmış olan TC uyruklu öğrencilerin, 2 Eylül’e kadar yasal kapsamda DAÜ’ye kayıt yaptırabileceği kaydedildi.

GAÜ’de, 6 Ağustos’da “ek giriş sınavı” yapıyor

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğü, kararın yürürlüğe girmesinden duyulan memnuniyeti ifade ederek karar gerekçesinde yer alan “Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin iki ülke üniversiteleri arasında yeknesaklık, standart ve seviye birliğinin sağlanması ve ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi anlamında faydalı olacağı değerlendirilmektedir” ifadesine destek verdiğini bildirdi.

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğü; yürürlüğe giren yeni mevzuattan yararlanmak isteyenle çeşitli nedenler ile iki kez tekrarlanan sınava girememiş öğrencilerin de yoğunlaşan talebi üzerine; GAÜ Giriş ve Burs Sıralama Sınavı’nı bir kez daha tekrarlama kararı da aldı. Sınav 6 Ağustos 2016 Cumartesi Günü, GAÜ Freedom Kompleksi Salonları’nda gerçekleştirilecek.

Nadiri: Yıllardır süregelen sorun aşılmış oldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, TC vatandaşı öğrencilerin yükseköğrenimde KKTC vatandaşları ile eşit haklar kazanmış olmalarını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. “Yıllardır süregelen sorun aşılmış oldu” diyen Nadiri, kararın evrensel

eğitim alma hakkı noktasında çok doğru olduğunu söyledi. Nadiri, üniversitenin 8 Haziran’da yaptığı Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı’na girmiş ve başarılı olmuş pek çok KKTC liselerinden mezun TC vatandaşı öğrenci adaylarının bu kararı beklediğini belirtti.

“Bu sınava girmemiş olan ve bu karar kapsamında bulunan diğer öğrenci adaylarını da mağdur etmeyeceğiz” diyen Nadiri, adayların gerekli belgelerini Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan temin etmelerini istedi.

KAÜ: Liseyi KKTC'de okuyan TC vatandaşları üniversitemize kayıt yaptırabilir

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), liseyi kesintisiz olarak KKTC'de okuyan ve bunu kanıtlayan belgeyi Milli Eğitim Bakanlığı’ndan temin eden TC asıllı öğrencilerin, KAÜ’ye kayıt yaptırabileceğini açıkladı.

KAÜ’den yapılan açıklamada, Türkiye ile KKTC arasında bu yönde imzalanan uluslararası anlaşmayla kayıtların mümkün kılındığı ifade edildi.

Ergül ERNUR

 

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Deniz - 4 yıl önce
Turkiyedeki kktc uyruklu üniversiteye türk uyruklu biri girebilir mi?Mesela kırıkkale üniversitesine ben türk olarak girebilir miyim?puan sıralaması iki uyruk için de geçerli mı? Cevaplarsanız çok sevinirim.