banner913
banner932
banner1012

Sonucu Kararsızlar Belirleyecek

banner1020

Gezici Araştırma Şirketi’nin Kuzey Kıbrıs’ta erken genel seçimlere yönelik yaptığı kamuoyu araştırmasına göre beş parti mecliste temsil hakkı elde ediyor. Ankete göre ilk sıradaki parti UBP Kararsızların dağılımıyla seçmenlerin yüzde 31,1’i UBP’ye, yüzde 22,3’ü CTP’ye, yüzde 21,2’si ise HP’ye oy vermek istediğini söyledi. TDP’nin oy oranı yüzde 11.2 olarak görülürken, YDP’nin oyu ise yüzde 6.3 olarak belirlendi. DP’nin oyu ise yüzde 4.8 ile baraj altında kaldı Ankete katılanların yüzde 20’si civarı sandığa gitmeyeceğini söylerken, yüzde 12 civarındaki de henüz hangi partiye oy vereceğine karar vermedi. Karma oy kullanacağını ifade edenler ise yüzde 9,7’lik bir oran tutuyor Anket sonuçlarını değerlendiren Gezici Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici, UBP’de ciddi toparlanma görüldüğünü, CTP’nin umut partisi özelliğini yitirdiğini, HP’de bir miktar düşüş gerçekleştiğini, TDP’de ise büyümenin devam ettiğini belirtti. Gezici, DP içinse “Erime devam ediyor” dedi

banner974
Sonucu Kararsızlar Belirleyecek

banner971

Ufukta beş partili Meclis var

Gezici Araştırma Şirketi’nin erken genel seçimlerine yönelik kamuoyu araştırmasına göre beş parti mecliste temsil hakkı elde ediyor. Ankete göre ilk sıradaki parti UBP

Kararsızların dağılımıyla seçmenlerin yüzde 31,1’i UBP’ye, yüzde 22,3’ü CTP’ye, yüzde 21,2’si ise HP’ye oy vermek istediğini söyledi. TDP’nin oy oranı yüzde 11.2 olarak görülürken, YDP’nin oyu ise yüzde 6.3 olarak belirlendi. DP’nin oyu ise yüzde 4.8 ile baraj altında kaldı

Gezici Araştırma Merkezi, KKTC’de 7-9 Ekim arasında 3 bin 641 kişiyle yaptığı erken genel seçimlere yönelik anketin sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarında kararsızların ve karma oyların dağıtılmasıyla oluşan tabloya göre, yüzde 5 seçim barajı uygulanan KKTC’de bugün bir seçim olsa UBP’nin yüzde 31,1; CTP’nin yüzde 22.3, HP’nin yüzde 21.2, TDP’nin yüzde 11.2, YDP’nin yüzde 6,3; DP’nin yüzde 4,8 oy alacağı görülüyor.

Bu oranları yüzde 1,3 ile TKP- Yeni Güçler, yüzde 1 ile BKP ve yüzde 0,8 ile YKP izliyor.

Ankete katılanların yüzde 20’si civarı sandığa gitmeyeceğini söylerken, yüzde 12 civarındaki de henüz hangi partiye oy vereceğine karar vermedi. Karma oy kullanacağını ifade edenler ise yüzde 9,7’lik bir oran tutuyor.

Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Bugün Milletvekili Genel Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Vereceğine İlişkin Dağılım

Bugün Milletvekili Genel Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz

Yüzde (%)

Yüzde (%)

Yüzde (%)

Kararsızların ve Karma Oyların Dağıtılmış Hali

UBP

18,0

28,1

31,1

CTP

12,9

20,1

22,3

HP

12,3

19,1

21,2

TDP

6,48

10,1

11,2

TKP-YG

0,75

1,17

1,3

DP

2,78

4,33

4,8

YDP

3,65

5,69

6,3

BKP

0,58

0,9

1,0

YKP

0,46

0,72

0,8

Karma Oy

9,7

9,7

-

Kararsızım-Sandığa Gitmeyeceğim

32,4

-

-

Toplam

100

100

100

 Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Bugün Milletvekili Seçimleri Olsa Asla Oy Vermem Dediği Partiye İlişkin Dağılım

Bugün Milletvekili Seçimleri Olsa Asla Oy Vermem Dediği Partiye İlişkin Dağılımz

Yüzde (%)

UBP

18,3

CTP

34,8

HP

3,97

TDP

4,57

TKP - YG

3,91

DP

22,7

YDP

3,7

BKP

7,17

YKP

7,39

Karma Oy

9,08

Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Bugün Milletvekili Seçimleri Olsa Oy Vermek İstediği Parti Dışında İkinci Olarak Tercihinin Hangi Parti Olacağına İlişkin Dağılım

İkinci Olarak Tercihinin Hangi Parti Olacağına İlişkin Dağılım

Yüzde (%)

UBP

21,4

CTP

9,8

HP

13,3

TDP

15,0

TKP - YG

2,3

DP

11,0

YDP

5,8

BKP

1,4

YKP

1,1

Karma Oy

10,5

Hiçbiri

8,4

Toplam

100

“DP’nin barajı geçme şansı var”

Gezici Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici, anket sonuçlarını değerlendirdi.

Gezici, şöyle dedi:

“Anket sonuçları incelendiğinde, ortaya 5 Partili bir meclis tablosu çıktığı görülmektedir. Halkın bugün Meclis’te yer alan partiler yanına HP’yi de ciddi bir oranla eklemekte kararlı olduğu görülmektedir. Meclise girmeye aday bir diğer parti ise YDP’dir. Bunun ile beraber DP ise baraj sınırında Ekim ayı itibarıyla Meclis dışında görülmektedir. Ancak DP ikinci tercihlerindeki potansiyeli ile meclise girme potansiyeli olan parti özelliğini de korumakta ve güçlü bir parti görünmektedir.

UBP’de ciddi toparlanma

Murat Gezici, “Mayıs ayında yapmış olduğumuz anketten bugüne geçen 5 aylık süreçte UBP’de ciddi bir toparlanma görülmüştür. UBP güçlü örgütsel yapısını ve hükümet olanaklarını iyi kullanmaya başlamıştır. Hükümetteki başarısızlıklardan dolayı olumsuz etkilenmelerine rağmen seçim psikolojisi ile oylarında ciddi bir artış olduğu görülmüştür” dedi.

“CTP, umut partisi özelliğini yitirdi”

Gezici: CTP’nin eski gücünden uzak olmasının nedeni hükümette olduğu süre zarfında yaptıklarının ve yapamadıklarının bugün dahi kendisinin önüne çıkıyor olmasıdır

Murat Gezici, CTP’nin durumunu şöyle değerlendirdi:

“CTP bir önceki seçimdeki gücünden çok uzak olmasına karşın, daha önceki anketlere göre bir toparlanma yaşamaktadır.

CTP’nin eski gücünden uzak olmasının nedeni hükümette olduğu süre zarfında yaptıklarının ve yapamadıklarının bugün dahi kendisinin önüne çıkıyor olmasıdır. Yani CTP’nin yakın geçmişi, kucağında ağır bir yük olarak duruyor ve bu da bir noktanın ötesine yükselmesine müsaade etmiyor Sadece bugün Meclis’te CTP’den çıkma dört başbakan var! Yani dört farklı CTP’li vekil, daha önce başbakanlık yapmış ve bugün halen mecliste. Ana muhalefet olarak her eleştirdiği konuda bir süre önce hükümetteyken benzeri şeyleri kendisinin de yaptığı kendisine hatırlatılıyor. Yani, CTP kararsız kesimlerin umut partisi olma özelliğini yitirmiş olarak görülüyor. Bu nedenle ikinci tercihlerdeki oy oranı göreceli olarak düşük görünüyor”

HP’de düşüş

Gezici: HP’de eskiye oranla ciddi bir miktar düşüş gerçekleşti. Her şeye rağmen HP kararsız seçmenlerin birinci partisi olarak gelecek vaat ediyor

Murat Gezici, Halkın Partisi’nin durumunu şöyle değerlendirdi:

“Anket sonuçları HP’nin merkezdeki dalgalanan oydan en çok etkilenen parti konumunda olduğunu gösteriyor. HP siyasi konumlanmasından dolayı sağdan da soldan da oy alabilen, ama aynı şekilde sağa da sola da oy verebilen, oyları dalgalı olan bir parti görünümündedir. Kudret Özersay ismi güçlü olmasına karşın diğer partilere kıyasla kadrosu daha zayıf görünümü vermektedir. Özellikle UBP olmak üzere oy aldığı partiler toparlandıkça HP anketlerde düşüyor. Sonuç olarak HP’de eskiye oranla ciddi bir miktar düşüş gerçekleştiği görülmektedir. Her şeye rağmen HP Kararsız seçmenlerin birinci partisi olarak gelecek vadediyor. Değişim isteyen seçmenlerin bir arada olduğu bir parti özelliği taşıyor. HP diğer siyasi partilerden farklı söylemler söylemesi seçmeni kendisinde tutmayı başarıyor. Genel başkanlarına bağlılığı en fazla olan parti durumunda HP’nin diğer partiler gibi artık kemikleşen bir oyu ideolojisi olmaya başladığı bulgularda görülmüştür”

TDP’de yükselme devam ediyor

 

Gezici: Lefkoşa Belediyesi’nin başarılı olarak algılanması, TDP’yi özellikle Lefkoşa’da güçlendirmektedir

Murat Gezici, Toplumcu Demokrasi Partisi’nin durumunu şöyle değerlendirdi:

“TDP sıkıntılarını aşmış ve %10 üzerinde tutunmuş görünüyor. Bununla beraber, son ankete göre potansiyeli kadar olmasa da az bir miktar yükselme de göstermiştir. İkinci tercihlere bakıldığında TDP’de büyüme potansiyelinin devam ettiği görülmektedir.

Cumhurbaşkanı her ne kadar bağımsız olsa da, halk, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın politikalarıyla TDP arasında çok güçlü bir bağ kurmaktadır. Aynı zamanda daha önce yapılan anketlerde de görüleceği gibi Lefkoşa Belediyesinin başarılı olarak algılanması da TDP’yi özellikle Lefkoşa’da güçlendirmektedir. Eski CTP Seçmenlerin tercih ettiği en önemli parti olduğu görülüyor.”

YDP’de düşüş yaşanabilir

Murat Gezici, Yeniden Doğuş Partisi’nin durumunu şöyle değerlendirdi:

“YDP diye bilinen ve “Türkiyeliler Partisi” olarak da ortaya çıkan bu siyasi partiye destek verenlerin çoğu UBP ve DP’den geliyor. Yani yeni kurulan YDP bu iki partinin tabanını kendine çekmiş ve başarılı olmuştur. Yeni vatandaş olan seçmenlerinde oy verdiği görülüyor. YDP bir önceki ankete göre oylarını artırmış ve %5 barajını az bir farkla geçmiştir.

Ancak, YDP’nin baraj sorunu olduğundan ve UBP’deki toparlanmadan dolayı vatandaşların “oyum boşa gider mi acaba” diyerek seçim yaklaştıkça YDP’den uzaklaşmaları ihtimali de göz ardı edilmemelidir.”

DP’de erime devam ediyor

Murat Gezici: “Bir önceki seçime göre ciddi oy kaybeden DP’de erime devam etmektedir. DP de UBP ve CTP gibi başarısız hükümet dönemlerinin bedelini belki de en ağır şekilde öder pozisyondadır. DP son anketle baraj altında görülmektedir.

Yeni kurulan TKP-Yeni Güçler, BKP ve YKP ise barajdan uzak pozisyonlarını koruyorlar.  İkinci tercihler de incelendiğinde,  söz konusu partilerin yeterince pay alamadığı ve alamayacağı görülmektedir. 

 İKİNCİ PARTİ TERCİĞİ

Kararsız oylar, anket tekniği gereği tüm partilere alacakları oylar oranında dağıtılıyor olsa dahi, bu oyların büyük bölümü,  ikinci parti tercihleri de incelendiğinde seçim yaklaştıkça kararsız oyların daha büyük bir oranda UBP’ye, HP’ye, TDP’ye ve DP’ye dönmesi beklenebilir.

İkinci parti tercihlerinde göreceli olarak yüksek görülen Partilerin kararsız ve karmalardan alacağı oyu daha da artırıp artıramayacağı çıkaracağı adaylara bağlıdır.

Genel olarak partiler arası geçişlere bakıldığında UBP HP arasında geçirgenlik  olduğu, diğer yandan CTP, HP ve TDP arasında da oy geçişlerinin güçlü olabileceği görülmektedir. HP lilerin genelde ikinci tercihi TDP ve UBP olarak görülmektedir. Yine UBP, DP ve YDP arasında da ciddi geçiş potansiyeli olduğundan bahsetmek mümkündür.  

************************************************

Toplumun çoğunluğu hükümeti başarılı buluyor

Gezici tarafından yapılan araştırmaya katılan KKTC Halkının şuan ki hükümetin başarı düzeyini nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 28,2’si başarısız olduğunu ifade ederken, yüzde 16,6’sı ne başarılı ne başarısız ve yüzde 29,2’si kısmen başarılı olduğunu ifade etti.

KKTC Halkının yüzde 47,3’ü toplumun çoğunluğu Hükümeti başarılı buluyor. Halkın yüzde 36,1’i ise toplamda başarısız buluyor. Genel olarak bakıldığında Hükümeti başarılı bulma oranında artış olduğu görülüyor.

Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Şuan ki Hükümetin Başarı Düzeyini Nasıl Bulduğuna İlişkin Dağılım

Şuan ki Hükümetin Başarı Düzeyini Nasıl Buluyorsunuz?

Yüzde (%)

Başarılı

18,1

Kısmen Başarılı

29,2

Ne Başarılı Ne Başarısız

16,6

Kısmen Başarısız

7,9

Başarısız

28,2

Toplam

100

Halkın yüzde 33,6’sı milliyetçi

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın kendilerini nasıl tanımladığına ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 33,6’sı milliyetçi olduğunu ifade ederken yüzde 22,1’i ne sağcı ne solcu olduğunu yüzde 20,9’u Sosyal demokrat olduğunu ve yüzde 18,7’si ise solcu olduğunu ifade etmektedir.

Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Kendilerini Nasıl Tanımladığına İlişkin Dağılım

Kendinizi Nasıl Tanımlarsınız?

Yüzde (%)

Muhafazakâr

10,4

Milliyetçi

33,6

Sağcı

8,97

Ne sağcı ne solcu

22,1

Solcu

18,7

Sosyal demokrat

20,9

Sosyalist

10,7

Demokrat

14,6

Diğer

1,25

Ülkenin en büyük sorunu Kıbrıs sorunu

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre KKTC’nin en büyük sorunun ne olduğu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 28,1’i sağlık imkanları olduğunu ifade ederken % 24,3’ü pahalılık olduğunu ve % 32,8’i ise Kıbrıs Sorunu olduğunu ifade etmektedir.

KKTC’nin Şuan ki En Büyük Sorunu Nedir?

Yüzde (%)

Su sorunu

10,2

Eğitim

18,1

Kıbrıs Sorunu

32,8

Trafik

18,4

Partizanlık

16,4

Yolsuzluk

10,1

İşsizlik

21,4

Pahalılık

24,3

Kamuda verimsizlik

13,6

Çevre

11,5

Sağlık imkânları

28,1

Plansızlık

13,2

Diğer

1,68

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.