banner913
banner932
banner1012

Sigara ve uyuşturucuda vahim tablo

banner1020

Ülkede 9-10 yaş aralığındaki çocukların yüzde 1.2’sinin bonzai-bali, yüzde 10’unun sigara ve yüzde 25’inin de alkol kullandığı ortaya çıktı

banner974
Sigara ve uyuşturucuda vahim tablo

banner971

Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü, uyuşturucu haberleri ve gazeteci sorumluluğu konferansı düzenledi.

İletişim Fakültesi turuncu salonda düzenlenen Uyuşturucu Haberleri ve Gazeteci Sorumluluğu Konferansı’na, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu  Başkanı Hasan Karaokçu konuşmacı olarak katıldı.

Karaokçu, sorumsuz yayıncılığın uyuşturucu ile mücadeleye zarar verdiği uyarısında bulundu. Karaokçu, “Bir yandan bazı medya içerikleri uyuşturucu kullanımı teşvik edici rol oynarken öte yandan zanlıları teşhir eden haberler, bağımlıları kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor” dedi.

Komisyon çalışmalarıyla ilgili de bilgiler aktaran Karaokçu ilkokul, ortaokul lise ve KKTC genelinde yaptıkları bilimsel araştırma sonucunda,  ilkokul çağındaki çocukların uyuşturucu, sigara ve alkol benzeri ürünleri kullandığının ortaya çıktığını belirtti.

 Madde kullanımları ile ilgili oranları da paylaşan Karaokçu: “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ilk defa uygulanan çalışmalarda, İlkokul 5.sınıf, 9-10 yaş 2533 çocuğa ulaşıldı. Bu ankette vahim bir tablo ortaya çıktı. %1.2 si bonzai-bali, %10 sigara, %25 alkol ve benzeri ürün kullanımı oranı çıktı. Rakamlara baktığımızda bunların  ciddi oranlar olduğunu görüyoruz, özellikle sigara ve alkol konusunda çocuklar ailesini örnek alıyor. Çok  çocuklu ailelerde sigara ve alkol kullanımı daha yaygın çıkarken daha kırsal bölgelerde bu oran düşük çıktı. Kentlerde  ve boşanmış ailelerde oran yine yüksek çıktı. Sigara ve alkolden sonra çocuğun gayri yasal maddelere geçişi başlıyor”  

 Konuşması sırasında uyuşturucu kullanımını özendiren fotoğraf ve haberleri ekrana yansıtan Hasan Karaokçu, yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı. ‘Polisin zanlının ifadesini aldığı an ile ertesi günü mahkemeye çıkarılana kadar geçen sürede karanlık bir nokta var. Çoğu zaman bu karanlık noktada tutuklu çocukların gönüllü ifade verildiği söyleniyor. Dünyanın hiçbir yerinde, Türkiye dahil hiçbir zanlının ifadesi avukatı olmadan kabul edilmez’’ diyen Karaokçu, yasalarda yapılacak değişiklikle bu kara noktanın ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Çocukları deşifre eden türde yayınların medyanın utancı olduğunu ifade eden Karaokçu, gazeteciliğin kalitesinin son yıllarda çok düştüğünü ve özellikle çocukları deşifre ederek insanlık suçu işlendiğini belirtti.

Medyanın deşifre ettiği çocuklara iş verilmediğini, topluma kazandırılmasının engellediğini ifade eden Hasan Karaokçu, “Bir de sicil meselesi var. Sicile işlenmesiyle  onları uyuşturucunun kucağına atıyoruz. Uyuşturucu tacirleri çocukları gençleri önce bağımlı yapıyor sonra da satıcı olarak kullanıyor. Yine de Denetimin Yükselmesi yasasının hayata geçirilmesiyle uyuşturucu ile mücadelede önemli bir adım atılmıştır’ diye konuştu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.