banner913
banner932
banner1012

Medyada en fazla çevre konusu yer aldı

banner1020

POST Araştırma Enstitüsü’nün, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Naci Talat Vakfı ve IKME Sosyo-Politik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yürütülen Sivil Toplum Medya İzleme Projesi’ kapsamında beş günlük gazetenin Haziran 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında incelenmesi sonrasında ortaya çıkan verilerde toplam 335 haberle seçilen temalar arasında en fazla çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri yazılı basında yer buldu

banner974
Medyada en fazla çevre konusu yer aldı

banner971

 POST Araştırma Enstitüsü’nün, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Naci Talat Vakfı ve IKME Sosyo-Politik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yürütülen “Sesini Yükselt, Haklarını Savun!” projesi ikinci küçük hibe programı kapsamında başlattığı Sivil Toplum Medya İzleme Projesi’nin sonuçları bugün POST Araştırma Enstitüsü’nde açıklandı.

POST’tan yapılan yazılı açıklamaya göre sonuçlar, projenin araştırmasını yürüten Alkan Muhtaroğlu tarafından basın toplantısıyla duyuruldu.

Basın toplantısında Sivil Toplum Medya İzleme Projesi’nin ortaya çıkış sürecinin ülkede toplumsal değişim için oldukça önemli rollere sahip olan medya ve sivil toplum örgütleri arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşan çalışma sayısının yok denecek kadar az olmasının önemli bir rol oynadığı aktarıldı. 

5 GAZETE 4 TEMA KAPSAMINDA İNCELENDİ

Proje için bir yıllık süre içerisinde 5 gazete, 4 tema kapsamında incelendi.

Beş günlük gazetenin Haziran 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında incelendiğini belirten Muhtaroğlu, bu analiz doğrultusunda 5 bin 898 haberin fotoğraflanarak arşivlendiğini bildirdi.

“1800 KAYITLI DERNEK VAR, MEDYADA 62’Sİ TEMSİL EDİLİYOR”

Ülkede kayıtlı bin 800’den fazla dernek olmasına rağmen, çalışma süresinde sadece 62 dernek ve sivil toplum örgütünün basında temsil edildiğini anlatan Muhtaroğlu, bu temsiliyet sayısının oldukça düşündürücü olduğuna dikkat çekti.

ÇEVRE KONUSU BAŞI ÇEKTİ

Araştırma projesi kapsamında ortaya çıkan verilerde toplam 335 haberle seçilen temalar arasında en fazla çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri yazılı basında yer buldu. Çevre temasını, toplam 198 haberle “çatışma dönüşümü”, 145 haberle cinsiyet eşitliği ve 109 haberle insan hakları konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin haberleri takip etti.

Çalışmanın analizi kapsamında çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin toplam 68 kez gazetelerin birinci sayfalarında kendilerine yer buldukları açıklanırken, “çatışma dönüşümü” konusunda faaliyet gösteren platform ve inisiyatifler 59, insan hakları konusunda 44 ve cinsiyet eşitliği konusunda 29 kez sivil toplum örgütü haberleri gazetelerin ilk sayfalarında kendilerine yer buldu.

“MÜZAKERE SÜRECİNDE POLİTİK SEÇKİNLERE YER VERİLDİ”

Araştırma verilerinin barış gazeteciliği prensipleri kapsamında değerlendirmesi ile ortaya çıkan verilerde özellikle müzakere süreci boyunca gazetelerin ön sayfalarında büyük çoğunlukla politik seçkinlerin açıklamalarına yer verildiği sonucunun ortaya çıktığını belirten Muhtaroğlu, barış gazeteciliği ilkelerinin seçkinler yerine, uzman akademisyenler, halk ve alternatif seslere sahip sivil toplum örgütlerinin de yer almasının, sürecin halka daha sağlıklı ve çoğulcu bir şekilde aktarılmasına katkı koyabileceğine dikkat çekti.

Basın toplantısında medya ile sivil toplum örgütleri arasındaki ilişkinin gerektiği kadar değer görmediğini savunan Muhtaroğlu, analiz açıklamalarının sonrasında, bu iki sektör arasındaki ilişkinin artırılabilmesi için bazı önerilerde bulundu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.