banner913
banner932
banner1012

Meclis'te gündem Ercan'dı

banner1020

banner974
Meclis'te gündem Ercan'dı

banner971

Meclis Genel Kurulu’nda, bugün gündem Ercan Havaalanı’yla ilgili sözleşmenin 4 yıllığına uzatılması oldu. Muhalefet milletvekilleri bu konuda hükümetten açıklama talep etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşmasında, “Ercan’daki hukuki aksaklıklar bu sözleşmeyle hat safhaya ulaştı” açıklamasında bulunarak, “Bir şirketin tazminat iddiası varsa, bu mahkeme safhasında dile getirilir. Bakanlar Kurulu, yetki sahibi değil. Hiçbir mevzuat Bakanlar Kurulu’na sözleşme yenileme hakkı vermez. Yani, Bakanlar Kurulu mahkeme kararı olmadan sözleşmeyi ihlal ettiğine karar verdi, bunu hesapladı ve sözleşmeyi 4 yıl daha uzattı, bu mümkün değil ” ifadesine yer verdi.

HALKOYLAMASI (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI KOMİTEDE İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLECEK

Mecliste bugün ilk önce başkanlığın Genel Kurul’a sunuşlarına yer verildi.

Başbakanlığın, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde bulunan Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutulup onaya sunuldu.

İLK SÖZ ERHÜRMAN’IN

Oylamaya geçilmeden önce CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz aldı.

Erhürman, tasarının ellerine bu sabah ulaştığını, okuma, tartışma fırsatı bulamadıklarını ama erken seçim konusunda görüşlerinin belli olduğunu, bu nedenle tasarının komitede ivedilikle görüşülmesi konusundaki oylarının olumlu olacağını söyledi.

ÖZGRGÜN: “YASADA, İÇERİKLE İLGİLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK...TEKNİK DÜZENLEME SÖZ KONUSU”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, de söz alarak, “Bizim yaptığımız düzenlemeler tamamen tekniktir. Seçimlerin daha kolay olmasına ilişkindir. Yasada, içerikle ilgili bir değişiklik yoktur” açıklamasında bulundu.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, tasarının komitede ivedilikle görüşülmesine dair oylarının olumlu olacağını belirtti. Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.

MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI DA KOMİTEDE İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLECEK

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde bulunan Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi de okutulup onaya sunuldu.

Oylamadan önce yine CTP Genel Başkanı Erhürman söz aldı. Yüksek Adliye Kurulu’nun hazırladığı bu yasa tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine olumlu oy vereceklerini belirtti. Tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

ERHÜRMAN, ERCAN’LA İLGİLİ KONUŞTU: “HUKUKİ AKSAKLIKLAR HAT SAFHAYA ULAŞTI”

Meclis içtüzüğünün 62’nci madde tahtında CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz aldı.

Erhürman, Ercan konusundaki ek sözleşmeye değinerek, “Ercan’da kamu-özel ortaklığı yapıldığı günden beri süren hukuki aksaklıklar bu sözleşmeyle hat safhaya ulaştı” dedi.

Erhürman, Başsavcılık’tan bu konuda görüş istendiğini, Bakanlar Kurulu üyesi olan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu sözleşmeye olumsuz oy verdiğini söyledi.

Tufan Erhürman, “Bir şirketin tazminat iddiası varsa, bu mahkeme safhasında dile getirilir” diyerek, “Bakanlar Kurulu, yetki sahibi değil. Hiçbir mevzuat Bakanlar Kurulu’na sözleşme yenileme hakkı vermez. Yani, Bakanlar Kurulu mahkeme kararı olmadan sözleşmeyi ihlal ettiğine karar verdi, bunu hesapladı ve sözleşmeyi 4 yıl uzattı, bu mümkün değil ” ifadesine yer verdi.

“Bu sözleşme imzalandı mı, hala taslak mı? Sayın Tahsin Ertuğruloğlu, bu konuda 7 değişiklik önermiş, 4’ü gerçekleşmemiş, Sayın Bakan bunun için olumsuz görüş bildirmiş. Yapılmayan değişiklikler nelerdir? Bu sözleşmeyi uzatırsanız baştaki ihale şartlarını sakatlayacaksınız, bunun farkında mısınız? Sözleşmeden doğan tazminat var. Mahkemeye gitmeden bunu nasıl hesapladınız, 4 yılı neye göre belirlediniz” diyen Erhürman, hükümetin bu soruları yanıtlamasını istedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Görünen tablo her adımda hukuka aykırı iş yaptığınızdır. Ön yargılı olmak istemem. Cevaplar verilsin, sonra gereğini söyleyeceğiz” dedi.

DÜRÜST: “SÖZLEŞME YÜRÜRLÜKTE. HANGAR YERİ DE YAPILACAK, ERCAN 2018’DE AÇILABİLECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan’ın en büyük kamu-özel ortaklığı olduğunu söyleyerek, bu konudaki çalışmanın başarılı olduğunu söyledi.

Dürüst, bu konudaki söylemlerin kabul edilemeyeceğini belirterek, , Erhürman’ın sorularına yanıt verdi, “Sözleşme Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Ulaştırma ve Ekonomi bakanlığı müsteşarları ile şirket yetkilileri bunu imzaladı. Sözleşme yürürlükte. Hangar yeri de yapılacak, Ercan 2018’de açılabilecek diye düşünüyorum” dedi.

“Burada hiçbir yanlış işlem yok. Hükümet kararın arkasındadır” diyen Bakan, ilgili şirketin mahkemedeki davaları geri çektiğini açıkladı.

Kemal Dürüst, “Bazı sebeplerle inşaatlar başlatılmamış, bu yerler devredilememişti. Bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. Ercan sorununun bitmesi, Ercan’ın KKTC halkının hizmetine sunulması gerekiyordu.   Sonuçta devlete açılan 93 milyon Euro’luk dava var” dedi.

Kemal Dürüst, “4 yıllık uzatma ilgili şirkete de devlete de kar getirecek. Devlet olarak bu işin ortağıyız. Bu firmaya kazancı geciktirirseniz devletin de kazancını geciktirirsiniz” dedi.

Dürüst, Erhürman’ın sorularından birine işret ederek, “Tahsin Bey sorunuza kendi yanıt versin” dedi.

YORGANCIOĞLU: “BİZ GÖZ YUMMADIK, SİZ TESLİM OLDUNUZ”

CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu da bunun üzerine söz alarak, makamların sorumluluk gerektirdiğini ifade etti ve, dolaylı açıklamaların, suçu başkalarına atmanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kendi hükümetleri döneminde Ercan konusunda yaşananlara değinen Yorgancıoğlu, “Biz gereğini yaptık. O dönemdeki en büyük sıkıntı İstanbul Havayolları ile Taşyapı’nın avukatının aynı kişi olmasıydı. Buna göz yummadık. Bize kaç dava açıldı. Devletin gelirlerini azaltacak kimsenin, avukatsa avukat, hakkından gelinmesi lazım. Siz teslim oldunuz” şeklinde konuştu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.