banner913
banner932
banner1012

"“Mağusa Hendek Projesi” konusunda kaygılıyız"

banner1020

Gazimağusa Belediyesi’nin son 2 yıldır yürüttüğü “Hendek Projesi” içine dahil edilen sulama sistemleri ve su tüketimini seven cinsten çim ekiminin, kum taşlarından yapılı surlara ve hendeğe zarar verebileceği uyarısında bulunan Gazimağusa bölgesindeki sivil toplum örgütleri "Mağusa Hendek Projesi” konusunda kaygılarını paylaştılar

banner974
"“Mağusa Hendek Projesi” konusunda kaygılıyız"

banner971

Mağusa İnisiyatifi, Mağusa Gençlik Derneği (MAGEM), Mağusa Kültür Derneği (MKD), Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER) ve Çevre Dostları İnisiyatifi (ÇDİ); “Mağusa Hendek Projesi” konusunda kaygılı olduklarını bildirdiler.
Gazimağusa Belediyesi’nin son 2 yıldır yürüttüğü “Hendek Projesi” içine dahil edilen sulama sistemleri ve su tüketimini seven cinsten çim ekiminin, kum taşlarından yapılı surlara ve hendeğe zarar verebileceği uyarısında bulunan örgütler, “Çok geç olmadan sulama projelerinin ve çim örtünün tekrardan gözden geçirilerek, surların doğal yapısı, ada iklimi ve projenin sürdürülebilirlik yönleriyle çelişmeyecek bir yaklaşımla uygun bitki türlerinin seçilmesini ve projenin tekrardan değerlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Sözkonusu 5 sivil toplum örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada, Mağusa Suriçi’nın halen yaşamakta olan Ortaçağ kale kentleri içinde en gözde olanlardan bir tanesi olduğuna işaret edilerek, yaklaşık 7 asır önce inşa edilen, kum taşlarından yapılmış surların yıllarca aksatılmış bakım ve onarımının halihazırda devam etmekte olduğu belirtildi.
“Lüzinyanlar tarafından yapılan, Venedikliler tarafından geliştirilen, Osmanlılar tarafından kuşatmada tahribata uğrayan kısımları bakımdan geçen ve son yüzyılda da restorasyon faaliyetleri aralıklı olarak devam eden surlarımız yerli- yabancı tüm insanlığın ortak kültürel mirasıdır” denilen açıklamada, özellikle son dönemde sağlamlaştırma ve restorasyonu yapılan surların ve anıtsal eserlerin bir numaralı düşmanı olarak kabul edilen tahliyesi yapılamayan suyun bu yapılardan uzaklaştırılmasının şu ana kadar yapılan projelerinin en önemli ve en maliyetli kısmı olduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Tam da bu nedenlerden yola çıkarak Gazimağusa Belediyesi’nin son 2 yıldır yürüttüğü Hendek Projesi içine dahil edilen sulama sistemleri ve su tüketimini seven cinsten çim ekimi, bizleri kum taşlarından yapılı surlara ve hendeğe zarar verebileceği yönünde düşündürmektedir. Son günlerde sosyal medya üzerinden devam eden tartışmaları izlemekteyiz. Avrupa’nın yağışlı havasına uygun doğal bitki örtüsü olan çim zeminler ve yerel yapı taşlarından yapılan surlar için verilen örnekler bizlere uygun örnekler değildir. Kuru ve sıcak geçen uzun yaz aylarında büyük bir su talebi olacak, çim ekimiyle beraber hendeğin değişecek doğal florasından, yüzyıllara meydan okuyan surlarımızın ileride hasara uğrayabileceğini düşünerek kaygılanmaktayız. Çok geç olmadan sulama projelerinin ve çim örtünün tekrardan gözden geçirilerek, surların doğal yapısı, ada iklimi ve projenin sürdürülebilirlik yönleriyle çelişmeyecek bir yaklaşımla uygun bitki türlerinin seçilmesini ve projenin tekrardan değerlendirilmesini talep ediyoruz.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.