banner913
banner932
banner1012

KKTC’ye ODTÜ damgalı siber güvenlik üssü!

banner1020

ODTÜ Kıbrıs, bilgisayar korsanlarının düşmanı, sanal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Nazife Baykal’a emanet...

banner974
KKTC’ye ODTÜ damgalı siber güvenlik üssü!

banner971

Bilim ve araştırma dendiğinde Türkiye’de akla gelen ilk isim Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Kalkanlı’da bulunan Kuzey Kıbrıs Kampusu, 2007 yılından beri NATO STO Information Systems Technology Paneli üyesi, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen siber güvenlik uzmanlarından Prof. Dr. Nazife Baykal’a emanet edildi. Mezunu olmanın gururu nesillerce süren bilim yuvasının yeni rektörü, Ankara’da ABD’li siber güvenlik şirketi COMODO işbirliği ile kurduğu CyDes Siber Savunma ve Güvenlik Laboratuvarı’nın bir benzerini Kuzey Kıbrıs’ta kurmaya kararlı. Rektörün çevre dostu üniversiteye yakışan bir makam arabası var: İki tekerli velespit.

Prof. Dr. Nazife Baykal çekirdekten ODTÜ’lü. Lisenin ardından lisans eğitimini ODTÜ Matematik, lisansüstü eğitimini ise ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde tamamlamış. Ömrünün büyük bir bölümünü ODTÜ’ye ve bilime adayan Nazife Baykal, aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen siyasetçilerinden eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da gelini.

KUZEY KIBRIS’A ÖZEL MİSYONLA GELDİ

Sorularımıza açık yüreklilikle cevap veren Baykal, neden Kuzey Kıbrıs’ta olduğunu şöyle anlattı:

ODTÜ nün 60 yıllık araştırma geliştirme birikimini Kuzey Kıbrıs kampusumuza ve Kıbrıs’a aktarmak için buradayım. Kıbrıs’ın gelişmesi ancak araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile mümkün ve ODTÜ bu konuda önemli bir rol alacak. Burada olma sebebim temel olarak bu. Araştırma geliştirme tecrübemi artık ODTÜ Kıbrıs Kampusu için kullanacağım, bu bana büyük bir heyecan veriyor. Ankara ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde COMODO işbirliği ile CyDes (Cyber Defence and Security) laboratuvarları kurduk. Bu laboratuvarlarda üniversite ve sanayi işbirliği ile çok önemli projelere imza attık. Üniversite ve endüstri işbirliğine dayalı bu üretken ekosistemi Kıbrıs Kampusu’na taşımak en önemli görevim. KKTC’nin uluslararası görünürlüğüne önemli katkısıdır.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.