banner913
banner932
banner1012

KKTC, domuz gribine karşı potansiyel riskte

banner1020

YDÜ Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Çakır, domuz gribine karşı Türkiye’den gelebilecek hastalar ile Güney Kıbrıs’ta laboratuarın doğrulama...

banner974
KKTC, domuz gribine karşı potansiyel riskte

banner971

YDÜ Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Çakır, domuz gribine karşı Türkiye’den gelebilecek hastalar ile Güney Kıbrıs’ta laboratuarın doğrulama testlerinin yapılmamasının, KKTC için potansiyel bir risk taşıdığını vurguladı

 

 

 

TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son günlerde artan grip vakalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, grip nedeniyle 39 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 
Müezzinoğlu, bu kişilerden 30’unun domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Müezzinoğlu, "Grip salgını dolayısıyla toplam kaybedilen vaka sayısı bugün itibariyle 39'dur. Tetkik yaptığımız vakalardan 366'sında H1N1 tespit edildi. Kaybettiğimiz vakalardan 5'i influenza B virisü, 4'ü H3N2 ve 30 tanesi de H1N1 virüsüdür” dedi.

Öte yandan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Çakır, Avrupa Birliği grip izleme Örgütü (Flu News Europe) mart ortası itibariyle 45 Avrupa Birliği Üye ülkesinin 28’inden küçük çaplı Domuz Gribi bildirilerinin geldiğini, Sırbistan, Gürcüstan, Yunanistan, Kazakistan, Kırgızistan, Portekiz, Türkiye ve Moldova’dan da orta çaplı salgınlar saptandığını rapor ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Nedim Çakır ; Güney Kıbrıs’taki raporlar ise yılın ilk günlerinde hemen hiç rastlanmayan Grip benzeri hastalıkların Şubat ortalarında 12 binlere ulaştığını ortaya koyuyor. Ancak bu hastaların hepsine “Domuz Grib”i demek mümkün değil. Ne var ki yakın komşumuzda virüs tiplendirme çalışmaları olmadığı için gerçeği görmek zor. Bu hastalarda solunum sistemi şikayetlerinin giderek azalmakta olması ise KKTC açısından rahatlatıcı bir durum.

TC Sağlık Bakanlığı’nın H1N1 ( Daha doğrusu tam adı:  H1N1pdm09) saptadığı 366 hastadan 30’unun ölmesi bu hastalığın yüksek öldürücülük oranıyla seyretmekte olduğunu ortaya koyuyor ( Hemen %8 öldürme oranı).  Benzer salgınlardan edindiğimiz deneyimlerimiz, hastaneye başvurmaya gerek duymayan hastalar nedeniyle bu salgının boyutlarının daha fazla olabileceğini gösteriyor.

 Domuz Gribi diğer grip salgınlarındaki hastalık belirtilerinden farklı değil. Ateş,öksürük, burun akıntısı, baş ve yaygın kas ağrısı başlıca semptomlar. Bazı hastalarda boğaz ağrısı, deri döküntüleri, ürperme, bulantı, kusma, ishal de saptanabiliyor. Hastalığın  özellikle nefes darlığı, öksürük ile yüksek ateşle seyretmesi hekimin bu hastaları daha dikkatle izlemesi gösteriyor. 
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verileri bu güne dek ciddi bir  grip hastasının saptanmadığını gösteriyor. Mevcut az sayıdaki hastanın da Domuz Gribi olduğunu iddia etmek de laboratuar doğrulama testleri olmadan mümkün değil.

Ancak hemen eklemek gerekir ki Türkiye Cumhuriyetinden gelebilecek hastalar ile Güney Komşumuzda laboratuarca doğrulama testlerinin yapılmıyor olması Ülkemizin bir potansiyel risk karşısında olduğu gerçeğini de ortaya koyuyor.

Prof. Dr. Nedim Çakır, vatandaşlara önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Özellikle salgın zamanlarında sinema, kafeterya gibi kalabalık ve kapalı mekanlarda bulunmaktan kaçının,

Çevrenizde hastalarla yakın temasta olmaktan kaçının.

Öğretmen iseniz ders aralarınızda öğrencileri derslikten çıkarıp  dersliklerinizi havalandırın

Hastalığa yakalanmış iseniz yatak istirahatı yapın, odanızı sık sık havalandırın

Önceden bilinen kalp hastalığı, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklarınız veya başka kronik bir hastalığınız varsa mutlaka Hastanemize başvurun ve muayene olun

 

Özellikle Domuz Gribinin uzamış bir grip tablosuna yol açtığını aklınızda bulundurun”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.