banner913
banner932
banner1012

Kan ihtiyacına YDÜ katkısı

banner1020

YDÜ’de üniversite öğrencilerini kan bağışı hakkında bilinçlendirmek ve kan bağışçısı sayısını artırılabilmek amacıyla Kızılay Kulübü kuruldu

banner974
Kan ihtiyacına YDÜ katkısı

banner971

Yakın Doğu Üniversitesi’nde, üniversite öğrencilerini kan bağışı hakkında bilinçlendirmek, gönüllü ve düzenli kan bağışçısı sayısını toplum genelinde arttırılabilmek amacıyla Kızılay Kulübü kuruldu.

YDÜ bünyesinde yer alan ve Doç. Dr. Kaya Süer danışmanlığında ve Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencisi Tuğbay Oğuz Sezer başkanlığında kurulan Kızılay Kulübünün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kan ihtiyacına katkı sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.

Kulüp, düzenlenecek eğitim seminerleri ile üniversite öğrencilerinin eğitim süreçleri içinde bu konuda bilinçlendirilerek hayatlarının geri kalan kısımlarında da bu alışkanlıklarını sürdürmelerini, düzenli ve gönüllü kan bağışçısı kitlesini oluşturmayı sağlayacak.

Bu kapsamda Yakın Doğu Üniversitesi Kızılay Kulübü, akademik takvim içerisinde her hafta Salı günü bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Düzenlenen son etkinlikte, Dyt. Bengisu Eken  ile beraber ‘Kan Grubuna Göre Beslenme’ konusu tartışıldı.

Dyt. Bengisu Eken,  Yaşadığı coğrafyaya göre kan grupları ve beslenme özellikleri arasındaki ilişkilerin incelendiği konuşmasında, beslenme çeşidine göre alınan besinlerdeki bileşenlerin kanı olumlu ya da olumsuz şekilde etkilediği, bu duruma göre beslenmenin düzenlenmesi gerektiğine inanıldığı belirtti.

Eken, konuyla ilgili olarak kandaki yararlı bileşenlerin kanın akış hızını artırırken, zararlı bileşenlerin ise akış hızını azalttığı, ayrıca zararlı bileşenlerin kan yoluyla organlarımıza taşınarak çeşitli hastalıklara sebep olabildiği makalelerin literatürde bulunduğu anlattı.

Yapılan araştırmalarda kan grubunda beklenmeyen sonuçlarla da karşılanmasının mümkün olduğu ifade eden Eken, hatalı besin seçimlerinin mevcut hastalıkların ilerlemesine veya tetiklenmesine neden olabildiği, kişide bir besine karşı intolerans veya alerji bireysel olabilirken bunun aynı kan grubuna sahip milyonlarca insana genellemenin hatalı bir yaklaşım olduğu söyledi.

Bengisu Eken, kan grubunun çeşidine göre önerilen egzersizlerin ise kişinin fizyolojik durumuna her zaman uygun olmayabileceği, uygulanmada bir takım sakatlık ve rahatsızlıklara neden olabileceği, ayrıca listelerde yararlı görülen besinlerin aşırı tüketiminin diyabet, yüksek tansiyon, aşırı kilo alımı ve kanser gibi bir çok hastalığın oluşmasına da sebep olabileceğini de vurguladı.

Yakın Doğu Üniversitesi Kızılay Kulübü etkinlikleri ve faaliyetleri ile ilgili bilgi almak isteyenler, kulübün sosyal medya hesaplarından takip edebiliyor. Kızılay Kulübü sosyal medya hesapları; Instagram: ydu_kizilay, Facebook: Yakın Doğu Üniversitesi Kızılay Kulübü, Twitter: ydu_kizilay

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.