banner913
banner932
banner1012

“İnce av durdurulmalı”

banner1020

KEMA’dan ince av tepkisi: “Doğada mevcut üveyik popülasyonu dikkate alınmadan rutin bir şekilde av açmak, isabetli bir karar olarak görülemez”

banner974
“İnce av durdurulmalı”

banner971

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, üveyik avının durdurulması gerektiğini söyledi.

Vakıf Başkanı Orhan Cemali Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, Küresel iklim bozulması sonucu artan kavurucu sıcakların, kuraklık ve doğal alanlardaki su kıtlığı sonucu ülkemizdeki kuş popülasyonunun olağanüstü azaldığını belirterek, üveyik gibi göçmen kuşların, yok olma riski nedeniyle bütün uygar ülkelerde koruma altına alındığını vurguladı.

“Ülkemizde maalesef hangi koşullarda ve ne amaçla ince ava izin verildiği ve doğada mevcut üveyik popülasyonu dikkate alınmadan rutin bir şekilde av açmak isabetli bir karar olarak görülemez” diyen Aydeniz, İnce ava izin verilmekle, etkin denetim mekanizması bulunmaması nedeniyle, diğer kuşların avlanma olasılığının da göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Ülkedeki avcı sayısının olağan üstü çok olmasına karşın, yaban yaşam alanlarının oldukça az ve meskun bölgelerin genişlemesi nedeniyle gittikçe de azaldığını ifade eden Aydeniz, öte yandan özel kişilere ait arazilerde mal sahiplerinin onayını almadan avlanmanın da mülkiyete saldırı olduğunu belirtti.

Ağaçlık alanlarda ve yerleşim yerlerinde avlanmanın ise can ve mal varlıklarına zarar olasılığı nedeniyle tehlikeli olduğuna işaret eden Aydeniz,  kuşların ve diğer canlıların tek yanlı yok edilmesinin ekolojik dengenin bozulmasına ve yaşamın zorlaşmasına yol açacağını söyledi.

Aydeniz, “Bu nedenle hükümet ince av kararını gözden geçirmeli ve daha fazla tahribat olmadan ince av durdurulmalıdır” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.