banner913
banner932
banner1012

Hastaneler yetersiz, güvenlik yok

banner1020

Sağlık çalışanları, personel, altyapı ve güvenlik eksikleri gerekçesiyle devlet hastanelerinde grev yaptı

banner974
Hastaneler yetersiz, güvenlik yok

banner971

 Birçok merkezde hekim ve hemşire eksikliği olduğuna dikkat çeken sendikalar, Sağlık Bakanı’nın her kararı kendi başına aldığını vurguladı

 Devlet hastaneleri ve sağlık merkezlerinde örgütlü dört sendika, sağlık hizmetlerindeki personel, altyapı ve güvenlik eksikleri gerekçesiyle 3 saatlik uyarı grevi yaptı.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Girne Akçiçek Devlet Hastanesi, Gazimağusa Devlet Hastanesi, Cengiz Topel Devlet Hastanesi, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Lefkoşa Kentsel Sağlık Merkezi’nde saat 09:00’da başlayan grev, saat 00.12’de sona erdi.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) ve Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın ortak düzenlediği eylem çerçevesinde Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde de açıklamalar yapıldı.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr. Ahmet Varış tarafından okunan ortak açıklamada ise, “Sağlıkta hem eksiklikleri duyurmak, hem de idareyi uyarmak ve çözüm yollarını hep beraber bulmak için güçlerimizi birleştirdik” denildi.
Açıklamada, artan nüfusla birlikte hizmet verilen hasta sayısının da her geçen gün artmakta olduğu, buna karşı hizmet veren sağlık çalışanı kadrolarının ihtiyaca yanıt verecek şekilde artırılmadığı belirtildi.
Ortak açıklamada, “Kamu hastaneleri ve sağlık merkezlerinin alt yapı yetersizliği, kötü fiziki koşulları, ilaç, hekim, hemşire eksiklikleri nedeniyle hastalar olması gereken koşullarda sağlık hizmeti alamıyor” ifadeleri kullanıldı.
Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Yasası güncelleştirilmediğinden gerekli kadroların da oluşturulamadığı, pek çok merkezde hekim ve hemşire eksikliğinin bulunduğu ileri sürülen açıklamada, “Hekim, hemşire, personel eksiklikleri, baskı ve tehditlerle çalışanların birden çok yerde görevlendirilerek giderilmeye çalışılmaktadır” iddiasında bulunuldu.
112 acil servislerinde de personel eksikliğinin bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Birçok ambulansta tek bir sağlık personeli bulundurulmakta, kalp veya solunum durması, ciddi travma ve yaralanma gibi durumlarda etkin ve verimli müdahale zorlaşmaktadır. Her ambulansta iki sağlık personelinin hazır bulunması gerekir” denildi.
Sendikaların ortak açıklamasında, pek çok merkezde hastalara ısıtma ve soğutma sistemi bozuk koğuşlarda hizmet verildiği, ameliyathane ve yoğun bakım bölümlerinde techizatların yetersiz olduğu savunuldu.
Devlet hastanelerinin, sağlık çalışanları ve hastalar için riskli ve tehlikeli olmaya başladığı, hasta ve sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissedemediği kaydedilen açıklamada, “Kamu hastanelerinin bir kısmında 24 saat polis bulundurulmaması bir yana yeterli sayıda özel güvenlik görevlisi bile yoktur” denildi.
Açıklamada, güvenlik eksikliğinden dolayı görevli olamayan kişilerin yoğun bakıma dahi girebildiği savunuldu.
Sağlık Bakanı’nın sağlık hizmetleriyle ilgili her kararı kendi başına alıp, çalışanlara genellikle basın yoluyla ilettiği ileri sürülen açıklamada, “Acil servisler, poliklinikler, ameliyathaneler ve yoğun bakımdakilerin işleriyle ilgili aksaklıkların giderilmesi ve verimliliğin arttırılması konusunda, hizmeti veren sağlık çalışanlarıyla diyalog kurarak çözümler üretmelidir” denildi.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.