banner913
banner932
banner1012

Güney Kıbrıs’taki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılıyor

banner1020

Kıbrıs Türk İslam Eserlerini Koruma ve Yaşatma Platformu” Limasol’da Türk İslam eslerlerini ziyaret etti

banner974
Güney Kıbrıs’taki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılıyor

banner971

Güney Kıbrıs’taki tarihi ve kültürel miraslarımıza sahip çıkmak üzere KKTC’de bir grup gönüllü tarafından oluşturulan “Kıbrıs Türk İslam Eserlerini Koruma ve Yaşatma Platformu” geçtiğimiz hafta sonu, 25 kişilik bir grupla, halk arasında “Leymosun” adıyla bilinen Limasol şehrine bir kültür gezisi düzenlendi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin desteğiyle, doğup büyüdükleri yerleri gezen Platform üyeleri, Güney Kıbrıs’taki Türk İslam kültür mirasına sahip çıkmak, tarihi mekanları topluma kazandırmak hedefi ve toplumsal hafızayı yenilemek üzere, Gümrük Eski Müdürü Limasol’lu Özay Akif Elder rehberliğinde, bin yılın üzerinde bir Türk İslam toprağı olan Memlük mezarlığından başlayarak, Türk hamamı, Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii (Camii Cedid), Camii Kebir, Pir Ali Dede Türbesi, Şer’i Mahkeme ve Can Kurtaran Leftari Kalesi tarihçelerinin anlatımıyla ziyaret etti.

Kültür gezisinden çok duygulandıklarını ve atalarını hatırlayarak güzel hisler yaşadıklarını belirten Platform üyeleri, yaşadıkları duyguları paylaşırken, geçmiş zamanlara tanıklık eden kültür miraslarımıza sahip çıkacaklarını aktardı.

Önceliklerinin, “1974 öncesi Evdim sancaktarı zamanında onarılmaya çalışılan Memlük mezarlığına sahip çıkıp, bizlere ve tarihimize yakışan bir şehitlik olarak itibarını geri vermek olduğunu” kaydeden Platform üyeleri, ayrıca, bu araştırma gezilerinin bununla kalmayıp süreç içerisinde devam edeceğini, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu miraslara sahip çıkılması gerektiğini söylediler.

Platform üyeleri, bu konuda bütün KKTC halkının duyarlı olması gerektiğini, tarihe sahip çıkmanın aynı zamanda geleceğe de sahip olmak anlamı taşıdığını belirerek,ziyaretlerin düzenli bir şekilde devam edeceğini, başta Güney Kıbrıs olmak üzere ada genelinde bütün tarihi kültürel mirasın yeniden ihyası ve inşası için kararlılıkla adım atılacağını dile getirdi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.