banner913
banner932
banner1012

Gözler Komitede

banner1020

Erken seçim için 7 Ocak tartışmaları sürerken, Meclis’teki Hukuk, İdari İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na yönelik görüşmelerini tamamlaması ve bugün oylaması bekleniyor Dün Başbakan Özgürgün ve Yardımcısı Serdar Denktaş’la Başbakanlık’ta bir araya gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Önemli olan tarihten ziyade seçimle ilgili hazırlanan yeni yasanın herhangi bir pürüz içermemesidir” dedi Hazırlanan yeni seçim sisteminin sıkıntı doğuracağına dikkat çeken Serdar Denktaş ise, sayımların 24 saatte bitmesinin mümkün olamayacağını, seçimin sınav dönemine denk düşmesiyle okulların üç gün zorunlu tatile çıkmak zorunda kalabileceğini kaydetti Öte yandan Özgürgün’ün erken seçim kararı almasına, Türkiye hükümetinden tepki geldiği öğrenildi. İki ülke arasında imzalanan protokollerin hayata geçmesini isteyen Ankara hükümetinin, seçimin ileri bir tarihe ertelenmesini istediği belirtildi

banner974
Gözler Komitede

banner971

“Yeni seçim yasasında pürüz olmamalı”

Cumhurbaşkanı Akıncı, 7 Ocak’ta yapılacak erken seçimle ilgili “Benim açımdan önemli olan tarihten ziyade seçimle ilgili hazırlanan yeni yasanın herhangi bir pürüz içermemesi” dedi

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün öğleden sonra Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la Başbakanlık’ta bir araya geldi.
Başbakanlık Şeref Salonu’nda saat 17.00’de başlayan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Akıncı’yı Özgürgün ve Denktaş uğurladı.
Akıncı, “2.5 yıldır görevdeyim. Ziyaretler hep bana yapıldı. İade-i ziyaret yapma zamanı geldi” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) konusunu da ele alacağını belirterek, komisyonla ilgili maalesef bu Meclis döneminde de bir gelişme sağlanamadığını ve kısa sürede bir şey yapılmasının da kuşkulu olduğunu dile getirdi. Akıncı, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de onayını alarak yerel çare müessesesi olarak kurgulanan TMK eğer işlevini yerine getiremez yargısıyla karşı karşıya kalırsa, bunun getireceği büyük sıkıntılar olacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önündeki engeller kaldırılarak, işlevselliği artırılacak TMK’nın daha hızlı hareket edebilen, daha hızlı çare üreten bir yapı haline getirilmesinin şart olduğunun herkesin görüşü olduğunu vurguladı. TMK’nın işlevselliğinin yanı sıra süresinin yıl sonuna kadar uzatılması konusun da bulunduğunu belirterek, bu konunun, Meclis’in seçimden önce yapması gereken konular arasında olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmeden çıkışta basının erken seçimle ilgili sorusunu yanıtında, “Ocak’ta bu işin olmasıyla ilgili bir konsensüs oluştu. Ama şöyle ama böyle, benim gözlemlediğim bu. Meclis bir karar verirse buna hepimizin saygı duyması gerekir. Orada bir sıkıntı yok. Benim açımdan önemli olan tarihten ziyade seçimle ilgili hazırlanan yeni yasanın herhangi bir pürüz içermemesi” dedi.
İmza için Cumhurbaşkanlığı’na gidecek yasada herhangi bir sıkıntı olmaması, yasanın yeniden değerlendirilecek, bakılacak bir yasa olmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Anladığım kadarıyla bu konuda Yüksek Seçim Kurulu ile de konuşuluyor. Bu yasa herhangi bir pürüz olmadan önümüzde gelecek ki biz de gönül huzuru içinde imzalayabilelim. Yani bizim imzamız nedeniyle bir gecikme yaratmak istemem” şeklinde konuştu.
Bu yasanın halka iyi anlatılması gerektiğini de vurgulayan Akıncı, “Farklı bir modele geçiyoruz. Karma oylar nasıl olacak, tercihler nasıl olacak, bölgelerde bu işler nasıl olacak? Çarşaf liste yaklaşımı öteden beri konuşulan bir konuydu. Bölgeciliği de bertaraf eden, her bölgeden insanın, her bölgeden adaya oy verebilmesi olayı ilk bakışta cazip görünüyor ama uygulamada acaba nasıl olacak? Bir takım oyların yanmasına neden olacak mı? Çevremde bu kaygıları duyuyorum. Bunların insanımıza çok iyi anlatılması gerek diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 
Başbakan Hüseyin Özgürgün de görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, hükümet ortağıyla birlikte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Başbakanlık’ta ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. 
Hükümet olarak Cumhurbaşkanı ile yakın işbirliği ve istişare içinde çalışmanın bilincinde olduklarını söyleyen Özgürgün, devlet ciddiyeti içinde Cumhurbaşkanı ile ilişkileri en iyi düzeyde tutma gayreti içinde olduklarını kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ziyaretinin daha önce planlandığına işaret eden Başbakan Özgürgün, ziyaretin seçim kararı nedeniyle yapılmış gibi algılanmaması gerektiğini belirtti. 
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.