banner913
banner932
banner1012

Engelli sayısı artıyor, istihdam azalıyor

banner1020

Meral Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunda da engellilere bakışın sosyodemografik yapıya göre değiştiğini ifade ederek, ülkedeki engeli sayısının arttığını söyleyerek "Engelli sayımız yüksek ve artıyor. Engelliler arasında işsizlik çok yüksek, özellikle kadın ve genç engelliler işsizdir"

banner974
Engelli sayısı artıyor, istihdam azalıyor

banner971

Cumhurbaşkanı’nın eşi Meral Akıncı, “toplumda engelli bireylerin sayısı artarken, istihdam oranının düştüğünü” söyledi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Meral Akıncı, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma Geliştirme Merkezi’nin düzenlediği “Engelsiz Toplum” temalı panelin açılışına katılarak, konuşma yaptı. 
Meral Akıncı, dünyada yapılan araştırmalarda; “engellilerin ya acındığını ya dışlandığını ya da işe yaramaz ve mücadeleci insanlar olarak görüldüğünü” aktardı. 
Meral Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunda da engellilere bakışın sosyodemografik yapıya göre değiştiğini ifade ederek, ülkedeki engeli sayısının arttığını belirtti. 
Kategorilere göre engelli sayısıyla ilgi bilgi veren Meral Akıncı, 2014-2017 yılları arasından engelli sayısının yüzde 11 artarak, Ekim 2017’de 5 bin 601 olduğunu söyledi.
Sektörlere bakıldığında engellilere yönelik engellerin var olduğunu belirten ve engellilerin istihdamına yönelik rakamlar paylaşan Meral Akıncı, 5 bin 601 engelliden sadece 538 engellinin istihdam edildiğini, istihdam oranının erkeklerde yüzde 12.8, kadınlarda yüzde 5.5 olduğunu kaydetti. 
Akıncı, engellilerin yüzde 76’sının kamu, yüzde 13’ünün belediye, yüzde 10’un özel sektör tarafından istihdam yapıldığını belirtti.
“KAMUDA ENGELLİLERİN KADEME YÜKSELMESİ İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREKLİ”
Meral Akıncı, kamuda, engellilerin kademe yükselmesinin olmadığına da dikkati çekerek, terfi alma imkanı ve fırsatları olmadığını, bununla ilgili bir yasa düzenlemesi gerektiğini kaydetti. 
Engelliler arasında işsizlik oranın yüzde 54 ve işsizliğin kadın engelliler arasında daha fazla olduğunu, kadınlarda işsizlik oranının yüzde 76, erkeklerde yüzde 49 olduğunu anlatan Meral Akıncı, devletten yardım alan engellilerin bir yerde çalışmaya başlayınca, bunu bildirip yardımın kesilmesini talep ettiğini, istihdamdan çok devletten yardım alan olduğunu söyledi.
Meral Akıncı, “Engelli sayımız yüksek ve artıyor. Engelliler arasında işsizlik çok yüksek, özellikle kadın ve genç engelliler işsizdir. Devletin nakdi yardım yaptığı engelli sayısı, istihdam edilenden yüksek. Arzumuz ve umudumuz, daha çok istihdam daha az nakdi yardım alanın olmasıdır. Bu, engelli vatandaşlarımızı daha çok toplumsallaştırır, daha çok özgüven ve saygınlığını artırır, ilişkilerini artırır” diye konuştu. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.