banner913
banner932
banner1012

Ekonomik sıkıntılar, evlilikleri bitiriyor

banner1020

Aile ve Evlilik Danışmanı Uzman Sosyolog Nihal Salman, ekonomik krizlerin evlilikleri bitirdiğini söyledi ve bu sorunların aşılmasının devletin sorumluluğunda olduğunu ifade etti

banner974
Ekonomik sıkıntılar, evlilikleri bitiriyor

banner971

Gülten Özyakup SEZGİN

Aile ve Evlilik Danışmanı Uzman Sosyolog Nihal Salman, ekonomik krizlerin evlilikler üzerinde de sıkıntı yarattığını ifade ederek, bu krizlerin evlilikleri de bitirdiğini belirtti.

Ekonomik zorlukların toplumun psikolojisi noktasında da çöküşe neden olduğunu kaydeden Salman, bunlarla baş edebilmek adına devletin üzerine ciddi sorumluluk bindiğini söyledi.

Aile ve Evlilik Danışmanı Uzman Sosyolog Nihal Salman, HK Ajans’ın sorularını yanıtladı.

Soru: Küresel ekonomik krizin sosyal yaşam üzerindeki etkileri nelerdir?

Salman: Ekonomik krizin sosyal yaşam üzerinde çok farklı etkileri vardır. Ekonomik krizin en büyük etkisi aile kurumunadır. Boşanma oranlarında artış görürüz her ekonomik kriz boşanma oranlarında artışlara sebep olmaktadır. Aynı zamanda evlenmelerin de azalmasına sebep olmaktadır. Ekonomik krizler gençler üzerinde pek çok olumsuz etkiye sebep olmakta bu da evlenme oranlarında azalmalara sebep olmaktadır.

Bunun yanında maalesef ekonomik krizler sonucunda intihar vakalarında da artış gözlendiğini görürüz. Ekonomik krizlerin İnsanların ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını gözlemlemekteyiz bu olumsuz etkilerle baş edebilmek için devletin üzerine büyük bir görev düşmektedir ekonomik krizler döneminde işsizlik oranlarında artış söz konusu olur. Bunlar da dediğimiz gibi bireyin ruh sağlığında ruh sağlığı sıkıntısı yaşayan bireylerin daha fazla daha fazla karşılaşırız.

Soru: Ekonomik krizden dolayı alım gücünün zayıflaması ile insanlarda oluşan stresle nasıl mücadele edilebilir?

Salman: Ekonomik krizler sonucu her toplumda toplumsal stresler yaşanmaktadır. Bireylerin yaşadığı stresler ruh sağlığında sıkıntılar olan bireyleri tetiklemektedir. Yani ekonomik krizler toplumda ruh sağlığı sorunlarına da sebep olabilmektedir. Bu sorunların aşılması devletin sorumluluğundadır. Ekonomik krizler sonrasında toplumsal huzuru korumak adına devletin yapabileceği bazı düzenlemeleri şöyle sıralayabiliriz:

*İşsizlik ve yoksullukla mücadelede ciddi politikalar geliştirilmelidir

*İşsizlik yardımının miktarı, kapsamı ve süresi artırılmalıdır

*Sağlık hizmetleri ve ruh sağlığı hizmetleri ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olmalıdır. İşsiz bırakılan kesim kesimlere yönelik ücretsiz ruhsal destek üniteleri kurulmalıdır

*Çalışan kesimlerden sağlık hizmetlerinde alınan katkı payları ve ilaç yüzdeleri kaldırılmalıdır

*Aileyi koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Aileye yönelik aile danışmanlık hizmetleri, seminerlerin devlet tarafından verilmesi büyük önem arz eder.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.