banner913
banner932
banner1012

Dr. Fazıl Küçük Müzesi'ni 3 yılda 45 bin kişi ziyaret etti

banner1020

Lefkoşa'daki Dr. Fazıl Küçük Müzesi, 20 Nisan 2016-15 Nisan 2019 tarihleri arasında yerli ve yabancı 44.225 kişi tarafından ziyaret edildi

banner974
Dr. Fazıl Küçük Müzesi'ni 3 yılda 45 bin kişi ziyaret etti

banner971

KKTC’nin en iyi ve çağdaş müzeleri arasında yer alan Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin, 20 Nisan 2016-15 Nisan 2019 tarihleri arasında yerli ve yabancı 44.254 kişi tarafından ziyaret edildiği bildirildi. Müze restorasyon sonrası üçüncü yılını doldurması dolayısıylaDr. Küçüğün Cuma günleri yoksul hastaları ücretsiz muayene etmesi anısına 19 Nisan Cuma günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Dr. Küçük’ün ailesi tarafından 14 Mart 1997’de ilk özel müze olarak açılan Dr. Fazıl Küçük Müzesi 2002 yılında kamulaştırıldı ve ilk olarak sadece salon, çalışma odası ve muayenehanesi müze olarak düzenlenmişti. 15 Ocak 2015’te başlayan restorasyon 20 Nisan 2016 tarihinde tamamlanarak tüm bina müze olarak açıldı. Restorasyon, dönemin Meclis Başkanı Sibel Siber’in girişimleri ve TC Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin katkıları ile gerçekleştirildi.

1920 yılında inşa edilen kesme sarı taştan yapılan bina, Lefkoşa’da Girne Caddesi’ndedir. Bina, Dr. Fazıl Küçük’ün ailesi tarafından 1930’lu yılların ortalarında satın alındı.

Dr. Fazıl Küçük, 1938 yılında klinik olarak açtığı bu binanın üst kattaki 2 odasını da yatılı hastaları için düzenledi. Cuma günlerini ise yoksul halka ücretsiz muayene günü olarak belirledi. Cuma gününü seçmesinin bir nedeni de köyde yaşayan halkın genellikle o gün Lefkoşa’ya gelmesidir. Hastaları ücretsiz muayene ettiği gibi ilaçlarını da laboratuvarda kendi hazırlar, hazırlayamazsa da eczaneden ilaç almaları için parasını verirdi.

Dr. Küçüğün Cuma günleri yoksul hastaları ücretsiz muayene etmesi anısına müze 19 Nisan Cuma günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği müze 11 odadan oluşmaktadır. Alt katta bir salon, çalışma odası, muayene odası, laboratuvar ve danışma odası;

üst katta ise bir salon, mutfak, yemek odası, misafir odası, çocuk yatak odası ve Dr. Küçüğün yatak odası bulunmaktadır.

Bu bina; evi, muayenehanesi ve ofisi olarak kullandığı dönemde birçok devlet adamı, gazeteci, siyasetçi ve halk tarafından ziyaret edilmişti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.