banner913
banner932
banner1012

Çam kese böceğine karşı başarılı mücadele

banner1020

Turizm Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü; çam kese böceği ile mücadele çerçevesinde ada genelinde yabancı uzmanların katılımıyla helikopterle biyolojik uygulama gerçekleştirdi. Bakan Ataoğlu, projenin her aşamasının kontrollü, teknik ve bilimsel zeminlerde yürütüldüğünü belirtti

banner974
Çam kese böceğine karşı başarılı mücadele

banner971

Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü; 2017-2018 yılı çam kese böceği ile mücadele çalışmalarına 24 Kasım itibariyle başladı. 

Helikopter ile biyolojik uygulama şeklinde yürütülen çalışmalar, yabancı uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi. 

Her yıl gerek halkın gerekse de basın ve çevre örgütlerinin gündemini meşgul eden Çam Kese Böceği, bu yıl da hükümet programında yer aldığı gibi biyolojik mücadele şeklinde yapılırken, çalışmaların iki hafta içerisinde tamamlanması hedefleniyor. 

Çam kese böceği Kızılçam ağaçları üzerinde yarattığı yüksek tahribat seviyesi KKTC’nin en önemli orman zararlısı olarak biliniyor. 

Bu yüksek tahribatın önlenmesi için çam kese böceğine karşı yapılan mücadele çerçevesinde hedef dışı diğer canlılar için güvenli ürünler ve metotlar kullanılıyor. 

Bu nedenle ülkede geçen yıl olduğu gibi Avrupa ülkeleri ve Amerika’da kullanılan biyolojik ürün ve yöntem doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor.  

KKTC ormanlarında  son olarak da  2016 senesinde uluslararası standartlarda gerçekleştirilen havadan biyolojik mücadele çalışmalarında %100’e yakın oranda başarı sağlanmıştı. 

Turizm ve Çevre Bakanlığı Orman Dairesi Müdürlüğü yürüttüğü bu çalışmada 2017-2018 sezonununda da sivil toplum örgütlerinin desteğini alıyor. 

Önümüzdeki haftalarda sahalarda yapılacak olan denetimle başarı oranı tespit edilecek ve bu sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak. 

Çalışmaları yerinde inceleyen Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Geçen yıl başlattığımız cam kese böceğine karşı helikopterle biyolojik projemiz bu yıl  da devam ediyor. Cuma günü itibarıyla biyolojik ilaçlama projemiz başlamıştır” dedi.

Toplamda 9 bin 500 hektar orman alanının ilaçlanacağını ifade eden Ataoğlu, bugüne kadar ise 3 bin 600 hektarlık orman alanının biyolojik ürünle ilaçlandığını kaydetti.

Projenin her aşamasının kontrollü, teknik ve bilimsel zeminlerde yürütüldüğünü belirten Ataoğlu, Kanada, Almanya, Fransa ve Türkiye’den gelen uzman ekibin çalışmaları yürüttüğünü söyledi

Geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen mücadelede yüzde 95’in üzerinde başarı sağlandığını kaydeden Bakan Ataoğlu, “tamamen biyolojik yollarla çam kese böceği popülasyonunu yıldan yıla azaltarak ormanlarımızı bu zararlının kötü etkilerinden kurtarmayı hedeflemekteyiz. Biyolojik ilaçlamanın 2-3 yıl daha düzenli olarak yapılması halinde yüzde yüz sonuç alınacaktır” dedi.

Helikopter ile biyolojik uygulama şeklinde yürütülen ve yabancı uzmanların da katıldığı çalışmaların 2 hafta içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Kızılçam ağaçları üzerinde yüksek tahribat yaratan orman zararlısının tahribatının önlenmesi çalışmalarında, diğer canlılar için güvenli ürünler ve metotlar kullanılıyor. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.